SMA hastası bebeklerin sayısının artmasında eğitimsizlik ve sosyallik sıkıntıları yatıyor. Sen git 87 milyon nüfuslu ülkede sadece amcanın oğlundan/kızından hoşlan. Kan bağı olduğu için çekinik genlerin birbiriyle buluşma ihtimali daha yüksek olduğu için bu tip çekinik genlerle taşınan hastalıklar çıkıyor. Halk olarak çok cahiliz. Okullarda polinom fonksiyon öğretileceğine bu tip konular öğretilmeli ve cinsel eğitim verilmeli. Cinsel eğitim derken ıyy demeye falan başlamayın şurda birkaç yıl sonra evleneceksiniz. Bir de akraba evliliği olmasa bile bu hastalıkların ortaya çıkma ihtimali var. Evlenmeden önce mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli. Eğer doktor yok siz üreyemezsiniz derse ayrıl başka kız bul kız mı yok? İlaca gelince de Suriyelilere bakılacağına bu hastalıkların tedavisi ve ilaçlarına masraf yapılabilir nasıl olsa SMA bebek sayısı 500’ü geçmiyor.

Akraba evliliği yapmamak veya testsiz çocuk yapmamak bu kadar zor olmamalı.

Devlet el atacaksa bunlara giden paranın denetimine el atmalı zaten. Paranın nereye gittiği belli değil. Tedavi amacıyla sakın ha vergilerimizi kullanmasınlar.

Bu çok hassas bir konu, ne desem içim rahat etmiyor. Sanki dünya'da hiç başka insan kalmamış gibi akraba ile evlenmek'de bilmiyorum artık. 5 tane çocuk doğuyorsa 3 tanesinin sağlık problemleri oluyor. Mesela en yangın olanları: kulak duymaması, cümleleri anlaşılır şekilde söylememek, birtakım fiziki problemler vs. Herhalde en ağır olanı sma oluyor. Devlet yine de bu bebekleri tedavi etmeli, fakat bu akraba evlilikleri artık engellenmeli. Çocuklara da yazık oluyor 🙁