Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
43
Aşağıda görüntülerini bırakacağım. İşlemcim Intel i5-6200U, gördüğüm kadarıyla Turbo Boost desteği var mış ancak BIOS'da bulamadım. Advanced moddadır belki diye Advanced moda girmeye çalıştım ancak bu BIOS için internette her yerde farklı yöntemler yazıyor. Bazı şeyleri bilmediğimden dolayı ne olur ne olmaz diye sansürledim. :D

IMG_7594.webp

IMG_7595.webp

IMG_7596.webp

IMG_7597.webp

Evet açmak istiyordum. Peki açık olduğunu nasıl anlarım? Bunu anlamam için bir yol var mı acaba?
Anlayacak bir şey yok. Yeni nesil hp'lerin BIOS'u fazlasıyla kısıtlı gelir zaten. Yani @Recep Baltaş hocamın da dediği gibi varsayılan olarak açık gelir ve buna müdahale edemezsin. -senin cihazın için-

Özetle Turbo Boost açık.

Yeni nesil HP derken 2015-2016 model falan. 🙂
Yeni nesil işte. Eski hp'lerde bir BIOS vardı fareyle işlem yapabiliyordun, DELL laptopların BIOS'ları da öyle oluyordu.
Solda menü var, sağda içerikler, klavye ve fareyle kontrol edebiliyordun falan. Seninkisi basit usul BIOS.

Bu DELL marka, genelde eski nesil laptoplarda olan BIOS. hp'nin eski nesilleri de buna benziyordu. Hepsi değil tabi.

Dosya Ekleri

• 1719071051987.webp
    1719071051987.webp
    35,5 KB · Görüntüleme: 85
InsydeH20 BIOS biraz generic bir BIOS denebilir, laptop üretip birde kendi BIOS'larını geliştirmekle uğraşmak istemeyenler kullanıyor. Haliyle BIOS'un ne içereceği tamamen onların elinde, advanced moda bile neyin koyup neyin koyulmayacağını onlar belirliyor. Benim Huawei laptopun InsydeH20 BIOS'u da aynı şekilde oldukça kısıtlı seçeneklere sahip, mesela Secure Boot açıp kapatma var ama Secure Boot'a hangi imzanın secure olup hangisinin olmadığını söylememi sağlayan ayarlar eksik.

Turbo boost zaten açık denildiği gibi ancak belki kapatmak isteyen olur diye yazıyorum çünkü ısınma ve güç tüketimine ciddi bir fark sağlayabiliyor. BIOS'tan kapatılmasa bile kullandığınız işletim sistemi üzerinden kapatılabilen bir şey, hem Windows'ta hem Linux'ta var. Windows'ta kapatmak için Power Settings Explorer adında bir programı indirmeniz gerek internetten, daha sonrasında bu programı açıp İşlemci bölümü altında gerekli ayarı bulup Agresif olan ayarı AC ve DC için Devre Dışı yaparak kapatabiliyorsunuz.