Neden ki hocam? İş nasıl bu raddeye kadar geldi? Normalde kime sorarsam sorayım Intel stabil Intel canavar gibi derdi. Artık tam tersini söylüyor hepsi.
10 nanometre işlemciler kağıt üzerinde. Rakip firma 7 nanometre sunarken hala ''Bizim 10 nanometre işlemcimiz 7 nanometre gibi çalışıyor.'' diye de saçma sapan bir savunma yapmışlardır. Ha yiğidi öldür hakkını yeme Core Ultra serisine yönelmeniz daha iyi olur 2. nesil Core Ultra işlemciler 3 nanometre ile üretiliyor.

10 nanometre işlemciler kağıt üzerinde. Rakip firma 7 nanometre sunarken hala ''Bizim 10 nanometre işlemcimiz 7 nanometre gibi çalışıyor.'' diye de saçma sapan bir savunma yapmışlardır. Ha yiğidi öldür hakkını yeme Core Ultra serisine yönelmeniz daha iyi olur 2. nesil Core Ultra işlemciler 3 nanometre ile üretiliyor.

Onu da kendi uretmiyor. AMD ile bas edemeyecegini gorunce kendi litografisini terk edip TSMC ciplerini almaya basladi. Ayni cipleri AMD'de aliyor o yuzden Ultra 2 serisinde buyuk bir gelisme yasandi ama tek cekirdek tarafinda hala hatri sayilir derecede geriler uzerine 3D V-Cache teknolojisi girince AMD yine oyun performansinda tokat manyagi yapiyor. Ayrica Intel'in bir diger buyuk yanlisi da masaustu tarafinda big.little tasarimina gecis yapmasi oldu. Bazi durumlarda ve oyunlarda verimlilik cipleri tam tersine performansin dusmesine neden oldu. O da muhtemelen guc tuketiminde islemcilerin onunu alamadiklarindan farkli bir arayisa girmelerinden dolayi oldu. Mobil icin oldukca faydali olan bu teknoloji masaustu icin hic mi hic gerekli degil maalesef. Uzerine Intel'in ABD hukumeti tarafindan ittirilmesini de goz ardi etmemek gerek. Sirket batmasin diye ellerinden geleni yaptilar - yapiyorlar.

Ben Intel'i seviyorum, özellikle 11. nesile kadar olan işlemcilerini. Kısa süre önce AM5 platformundan 11. nesil i9'a geçtim rekabetçi oyun oynadığım için daha stabil ve düşük gecikmeli çalışıyor. Sonraki nesillerde ise AMD, daha yüksek performansı daha düşük ısıyla sunuyor ama eski Intel işlemciler gerçekten harikalar yaratıyordu.

Kime sorsam çöp, trafo, alanın akıl varlığını sorgularım tarzı yorumlar duyuyorum. Bu kadar mı kötü bu işlemci?

Kullanıcısı olarak memnunum açıkçası, hatta kullanım amacım nedeniyle başka seçeneğim olmadığı için de yöneldim ve açıkçası çok memnunum 14900K'dan, kesinlikle abartılıyorlar ve kendim hariç çevremde 14. nesil i7 ve i9 kullanan başka insanlar da var onlardan da bir şikayet almıyorum. Sadece piyasaya bir kere kötü çıkıp bir kere itibar kaybettiler o kadar.

Kullanıcısı olarak memnunum açıkçası, hatta kullanım amacım nedeniyle başka seçeneğim olmadığı için de yöneldim ve açıkçası çok memnunum 14900K'dan, kesinlikle abartılıyorlar ve kendim hariç çevremde 14. nesil i7 ve i9 kullanan başka insanlar da var onlardan da bir şikayet almıyorum. Sadece piyasaya bir kere kötü çıkıp bir kere itibar kaybettiler o kadar.
Selam, evet ben de Intel i9 13900KF kullanıyorum. 14. nesil ile aralarında pek performans farkı bulunmadığı ve daha uyguna bulduğum için, Z690 Prime anakart ile bunu almayı daha uygun gördüm. Ryzen 7 2700X'li sistemden geçiş yaptım. İlk başlarda hata mı yaptım dıye düşünürken, şimdi gayet memnunum. Herhangi bir mavi ekran veya stabilite sorunuyla vs. karşılaşmadığımı belirtmek isterim. Tek göze batan şey biraz sıcak çalışması, onu da Kronout Extreme ve Pureloop 2 280MM ile dizginliyor gibiyim :D Aşağıda CPU-Z benchmark bıraktım. Diğer kullanıcı arkadaşlarımın da fikirlerini bekliyorum.
1764605432180.webp

Son düzenleme:
Selam, evet ben de Intel i9 13900KF kullanıyorum. 14. nesil ile aralarında pek performans farkı bulunmadığı ve daha uyguna bulduğum için, Z690 Prime anakart ile bunu almayı daha uygun gördüm. Ryzen 7 2700X'li sistemden geçiş yaptım. İlk başlarda hata mı yaptım diye düşünürken, şimdi gayet memnunum. Herhangi bir mavi ekran veya stabilite sorunuyla vs. karşılaşmadığımı belirtmek isterim. Tek göze batan şey biraz sıcak çalışması, onu da kronout Extreme ve pureloop 2 280mm ile dizginliyor gibiyim :D aşağıda CPU-Z benchmark bıraktım. Diğer kullanıcı arkadaşlarımın da fikirlerini bekliyorum.
Eki Görüntüle 206992

BIOS güncellemesi yaptığınızdan eminseniz ve CPU Lite load Control ile cooler tuning ayarlarını Intel default yaptığınızdan emin olun. Ayrıca IccMax limitini de 307A olarak ayarladığınızdan emin olun (Intel 307A öneriyor). Güle güle kullanın, çok güzel bir işlemcidir.

BIOS güncellemesi yaptığınızdan eminseniz ve CPU Lite load Control ile cooler tuning ayarlarını Intel default yaptığınızdan emin olun. Ayrıca IccMax limitini de 307A olarak ayarladığınızdan emin olun (Intel 307A öneriyor). Güle güle kullanın, çok güzel bir işlemcidir.
Selam tekrardan, güncel olarak memnun olmama rağmen Ryzen 9 9950X3D geçiş yapmış bulundum. Bilginiz olsun. i9 13900KF ile memnundum fakat işim gereği 3D bir işlemciye geçmenin daha iyi olacağını düşündüm. Açıkçası İntel ile arasında pek bir sıcaklık farkı yok. Ama stabilite konusunda AMD daha başarılı diyebilirim.
1769479105056.webp

Selam tekrardan, güncel olarak memnun olmama rağmen Ryzen 9 9950X3D geçiş yapmış bulundum. Bilginiz olsun. i9 13900KF ile memnundum fakat işim gereği 3D bir işlemciye geçmenin daha iyi olacağını düşündüm. Açıkçası İntel ile arasında pek bir sıcaklık farkı yok. Ama stabilite konusunda AMD daha başarılı diyebilirim.
Eki Görüntüle 221777
Hayırlı olsun hocam güzel işlemcidir güle güle kullanın. Bende kullanım senaryom gereği Intel'e mecburum o yüzden sizi anlayabiliyorum eğer bir spesifik özellik sizi markaya mecbur bırakıyorsa cidden rahatlatıcı bir geçiş oluyor çağ atlıyorsunuz iyi bir modelden iyi bir modele bile geçseniz. Bende ryzen 9 9950x deneyim etmiş birisi olarak boş bir sebeple 14900k tercih etmedim yine sizde olduğu kullanım senaryom gereği daha stabil bir çalışma ve daha iyi bir verim elde ettiğim için 14900K kullanıyorum. sıcaklıklarınızı merak ediyorum :) Güle güle kullanın hayırlı olsun tekrardan😊

Hayırlı olsun hocam güzel işlemcidir güle güle kullanın. Bende kullanım senaryom gereği Intel'e mecburum o yüzden sizi anlayabiliyorum eğer bir spesifik özellik sizi markaya mecbur bırakıyorsa cidden rahatlatıcı bir geçiş oluyor çağ atlıyorsunuz iyi bir modelden iyi bir modele bile geçseniz. Bende ryzen 9 9950x deneyim etmiş birisi olarak boş bir sebeple 14900k tercih etmedim yine sizde olduğu kullanım senaryom gereği daha stabil bir çalışma ve daha iyi bir verim elde ettiğim için 14900K kullanıyorum. sıcaklıklarınızı merak ediyorum :) Güle güle kullanın hayırlı olsun tekrardan😊
Selam, Arctic 3 Pro 360 MM ve Kronout Extreme ile 9950X3D sıcaklıkları 13900KF ile benzer açıkcası. Ama daha render alımında uzun süreler boyunca İntel'den daha fazla stabiliteyı koruduğunu söyleyebilirim. Açıkçası 13900KF'ten daha çok memnun etti. Aşağıda gördüğün üzere Rog X870 RX 7900 GRE ve 64 GB RAM ile bir setup yaptım. Sıcaklıklar ortalama kullanımda 45-60 arası tam yükte ıse 80 85 derecelerı görüyor. Ama biliyorsun ki günümüz high end işlemcileri için gayet makul bu.
1773097817182.webp