Merhaba dostlar,
Şu anda hâlihazırda Intel Arc B580 ekran kartını kullanmaktayım. Fakat son sürücü güncellemesinden sonra, büyük oyunlardan küçük çaplı Valorant gibi oyunlara kadar FPS düşüşleri ve drop artışları yaşamaktayım. FPS bazen 30-40 kare/saniye kadar düşüyor.
Intel'in yeni yayınladığı 32.0.101.6913 sürücüsü oldukça sorunlu. Sadece oyun keyfinizi baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda sistem kararlılığını da etkiliyor. Bu sürücüyü kesinlikle kurmamanızı öneririm. eğer benim gibi her zaman son sürüm olsun arsızlığı yapıp kurduyanız;
Neden bu sürücüden kaçınmalısınız?
Sürüm 32.0.101.6913, yalnızca performans düşüşüne sebep olmuyor; aynı zamanda bazı özellikler kırpılmış veya tamamen kaldırılmış.
Örneğin:
Performans kayıplarından örnekler:
Eğer siz de bu sorunları yaşıyorsanız, tek çözüm yolu eski sürüme dönmek. Intel genelde bu kartlar için 2-3 haftada bir yeni sürücü yayınlıyor. ben bu sürümleri manuel takip ettiğim için sizlere Intel Driver Support Assistant kullanmadan çözüm sundum. Ancak “ıntel beni uyarsın, sürücüleri otomatik kontrol etsin” derseniz, onu da kurabilirsiniz.
Sayımız az olsa da, bu kartı kullanan biri olarak bu rehberin birkaç kişiye bile yardımcı olabileceğini umuyorum.
Umarım Intel bunu en kısa sürede düzeltir.
Şu anda hâlihazırda Intel Arc B580 ekran kartını kullanmaktayım. Fakat son sürücü güncellemesinden sonra, büyük oyunlardan küçük çaplı Valorant gibi oyunlara kadar FPS düşüşleri ve drop artışları yaşamaktayım. FPS bazen 30-40 kare/saniye kadar düşüyor.
Intel'in yeni yayınladığı 32.0.101.6913 sürücüsü oldukça sorunlu. Sadece oyun keyfinizi baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda sistem kararlılığını da etkiliyor. Bu sürücüyü kesinlikle kurmamanızı öneririm. eğer benim gibi her zaman son sürüm olsun arsızlığı yapıp kurduyanız;
- DDU (display driver uninstaller) programını kullanarak sürücüyü kaldırın. Bu konuda Techolay YouTube kanalında Recep Baltaş tarafından hazırlanan rehber videoyu izleyebilirsiniz.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Intel'in Resmi Web Sitesi üzerinden, “version” kısmından 32.0.101.6881 numaralı sürücüyü indirip temiz bir kurulum gerçekleştirin.
- “Intel Driver Support Assistant” ve “Intel computing ımprovement program” seçeneklerinin tikini kaldırın.
- Sol alt köşedeki “temiz kurulum gerçekleştir” seçeneğini de işaretleyin. Burası önemli çünkü DDU'ya rağmen yine de arta kalan birkaç çöp olduysa bu da temizlesin.
Neden bu sürücüden kaçınmalısınız?
Sürüm 32.0.101.6913, yalnızca performans düşüşüne sebep olmuyor; aynı zamanda bazı özellikler kırpılmış veya tamamen kaldırılmış.
Örneğin:
- “görüntü keskinleştirme” özelliği grafik ayarları sekmesinden tamamen silinmiş.
- “uyarlamalı mozaik” seçeneği de 3B ayarlarının içinden kaldırılmış.
Bunlar şahsen kullandığım ve performansı doğrudan etkileyen özelliklerdi.
Performans kayıplarından örnekler:
- Forza Horizon 5:
1080p çözünürlükte, ışın izleme açık ve tüm ayarlar en yüksekte, Intel XeSS kalite modu aktifken eskiden 115-135 FPS alırken, bu sürümle birlikte XeSS dengeli moda çekilse bile 85 FPS'ye kadar düşüş gözlemledim. Ayrıca Drop'lar da ciddi şekilde arttı. - Valorant:
En düşük ayarlarda, MSAA 4X ve anizotropik filtreleme X16 açıkken, önceden 380-450 FPS arası performans alıyordum. Şimdi ise, V-Sync açık veya kapalı fark etmeksizin, FPS maksimum 310'a çakılıyor. V-Sync açık olmasına rağmen FPS'yi 280'e sabitleyemiyor. özellikle ıcebox haritasının orta kısmında, anlık olarak 120 FPS'ye kadar düşüş yaşanıyor.
Eğer siz de bu sorunları yaşıyorsanız, tek çözüm yolu eski sürüme dönmek. Intel genelde bu kartlar için 2-3 haftada bir yeni sürücü yayınlıyor. ben bu sürümleri manuel takip ettiğim için sizlere Intel Driver Support Assistant kullanmadan çözüm sundum. Ancak “ıntel beni uyarsın, sürücüleri otomatik kontrol etsin” derseniz, onu da kurabilirsiniz.
Sayımız az olsa da, bu kartı kullanan biri olarak bu rehberin birkaç kişiye bile yardımcı olabileceğini umuyorum.
Umarım Intel bunu en kısa sürede düzeltir.
Son düzenleyen: Moderatör: