Intel Arc B580 deneyimlerim

Cimbombom41

Çalışkan
Selam arkadaşlar,

Yaklaşık bir senedir RTX 5060 Ti 16 GB kullanan biri olarak, son aldığım kartla ilgili yaşadığım şaşkınlığı ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Kartı sadece 8.000 TL gibi inanılmaz bir fiyata aldım. Eğer siz de benim gibi "ben 1080p Ultra takılırım." diyenlerdenseniz, bu tecrübe ilginizi çekebilir.

Performans ve teknoloji: XeSS + frame generation sihri

Dürüst olmak gerekirse, bu karttan bu kadarını beklemiyordum. Ancak yeni nesil teknolojileri (XeSS ve frame generation) doğru kombinlediğinizde sonuçlar muazzam.

• Oyun testleri: The Last of Us Part II ve Ghost of Yotei gibi sistemleri gerçekten zorlayan, görsel şölen sunan yapımlarda testlerimi yaptım.
  • Sonuç: Bu oyunlarda 170-180 FPS bandının altına neredeyse hiç düşmüyorum.
  • Kıyaslama: Aldığım bu akıcılık, hemen hemen bir RTX 5060 Ti'ın native (saf) FPS değerlerine denk geliyor diyebilirim.

Görüntü kalitesi: Netlikten ödün yok!

Genelde upscale (ölçekleme) teknolojilerine karşı "görüntü çamurlaşır mı?" diye bir ön yargı olur. Ancak XeSS bu konuda beni gerçekten şaşırttı. Görüntü son derece net ve keskin; oyun keyfini baltalayan hiçbir görsel bozulma yaşamadım.

Sonuç

8.000 TL'ye aldığım bu kart, doğru ayarlarla 5060 Ti gibi üst segment bir kartın performansına göz kırpıyor. Hem bütçe dostu hem de performans odaklı bir sistem kurmak isteyenler için bu kombinasyon (1080p Ultra + frame gen) tam bir "fiyat/performans" canavarı yaratıyor. Uzun lafın kısası; beklentimin çok üzerinde, yağ gibi akan bir deneyim yaşıyorum.

Sizin de bu konudaki sorularınız varsa aşağıda konuşabiliriz!

Son düzenleyen: Moderatör:
Intel ekran kartları bildiğim kadarıyla güçlü işlemciyle tam performanslarını ortaya çıkarıyor.
Zayıf işlemcisi olanlar karttan vadedilen performansın alınmamasından şikayet ediyorlardı. Çoğu yerde ve hatta yurt dışı forumlarından da öyle okumuştum kullanıcı yorumlarını.

İşlemcim i5-12600KF ile kullanıyorum 32 GB RAM ile lakin kartı benden önceki aldığım arkadaşta test ettiğimizde Ryzen 5 5600 vardı 16 GB 3200MHz RAM vardı onda da. O sistemde bile FPS düşmesi ya da böyle görüntü bozulması diyebileceğimiz can sıkan bir şey görmedim.
Ryzen'li sistemde ortalama 90 100FPS arasıydı lakin FSR açmamıştım sadece XeSS quality ve Plus modda denemiştim.

Evet hatta sırf bu durumdan dolayı aslında kartı almaktan bile çekindim diyebilirim yerine 3060 almayı düşündüm sonra şans vermek istedim hatta ben en çok Driver'dan korkuyordum. AMD driver çökmesi çok sık yaşadığım için bunda o sorunu yaşar mıyım dedim ama sorun olmadı. Ayrıca 5060 Ti 16 GB da DDR7 bellek olduğundan ona OC yapınca 30 40FPS en az artıyordu lakin bu kartta sınırlarına kadar zorlasam bile driverdan mı bilemedim 5-7 FPS değerlerini geçmedi ek olarak yanında 76 77 derece ısıda çabası. Lakin stok ayarlarda kart 57-60 derecelerin üstüne çıkmıyor.

Bu arada konuda çok detaylandıramadım ama herhangi bir test ya da karta şunu dene diyenler olursa deneyebilirim.

Son düzenleme:

Açık konuşursam bende şans vermek isterim ama 5060 gibi kartın önünde rakip konumunda olmasın.

5070 ve 5080 performans arasında veren kart üretirlerse hiç düşünmeden alırım gibi

Ben aslında bu xess+frame gen ikilisinin görüntüyü nerdeyse gözle ayırt edilmeyecek kadar bozmadan fps'i 2 katına çıkarmasına şaşırdım hatta resize bar kapalı da deneme yapacağım şimdi.

Çünkü araştırdığım test videolarında 5060 Ti 16 GB ile 4K da kıyaslıyorlar lakin XeSS frame generation ikilisi performans konusunda bir tık önde kalıyor onları monitörden kaynaklı test etme imkanım yok, yoksa bu kartın 4K performansını NVIDIA kartlardan daha çok merak etmeye başladım.

Oyun ayarlarım bu şekilde ghost of Thusima'da ReSize BAR açık şekilde 110-128 FPS arası bir değer veriyor. ReSize BAR off olduğunda ise 78-ile 110 FPS arasında bir değer verdi oyunun aynı sahnelerinde 5dk vakit geçirirken.

Yani şu an günümüzde en uygun işlemci Intel kanadında 13100F AMD'de Ryzen 5 5500 bu şekilde 1080p Ultra'da XeSS+frame gen ile 60 80 FPS'den aşağı oyun oynamaz. Ucuza sistem kurmak istese şu an Max 9K işlemci anakart RAM 9K da ekran kartı B580'i desek (2.elden pay biçiyorum R5 5500 16 GB DDR4 sistem) Total'de 17 18'e sistem kurmuş olacak şu anda o fiyata aynı gücü veren sistemler 35 40K'den aşağı satılmıyor.

Arkadaşlar son olarak Bu sistemle 4K 60FPS tlou,got,requiem oynandığını görmüş oldum.
(Re size bar kapalı xess+framegen açık.)

Dosya Ekleri

• GOT RESİZE BAR AÇIK.webp
    70,2 KB · Görüntüleme: 28
  • resize off.webp
    17,7 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…