Lyndon

Uzman
Merhaba, güncel sistemim bu şekilde ve artık ekran kartım birçok oyunda kötü performans almama neden oluyor. Aslında ekran kartı yükseltmek için pek bir bütçem olmadığı için görece rakiplerinden oldukça ucuz olan Intel Arc B580 ekran kartını almayı düşünüyorum. Rust, CS2, Her çeşit simracing oyunları ve bunların yanı sıra OBS kayıtları, Premiere Pro editleri için bilgisayarımı kullanıyorum. Şu anda 1080p monitör kullanmaktayım ama gelecekte 2K'ya da geçmem muhtemel.

Sizce bu ekran kartını 12.500 TL civarından satın alıp ekran kartını yükseltmek mantıklı mı olur? RTX 2070 ile Arc B580 arasında gözle görülür ciddi bir performans farkı olur mu? Yoksa zamana yayıp daha fazla bütçe ayırarak farklı modellerle mi ilgilenmeliyim? Farklı model ise hangi modelleri önerirsiniz?

• CPU: AMD Ryzen 7 5700X3D
  • GPU: MSI RTX 2070 Armor 8 GB
  • Motherboard: MSI B450 Gaming Plus Max
  • RAM: G.Skill F4 - CL18 3600 16 GB X2 Kit
  • PSU: Corsair RM750W 80+ Gold Modüler

Merhaba, güncel sistemim bu şekilde ve artık ekran kartım birçok oyunda kötü performans almama neden oluyor. Aslında ekran kartı yükseltmek için pek bir bütçem olmadığı için görece rakiplerinden oldukça ucuz olan Intel Arc B580 ekran kartını almayı düşünüyorum. Rust, CS2, her çeşit simracing oyunları ve bunların yanı sıra OBS kayıtları, Premiere Pro editleri için bilgisayarımı kullanıyorum. Şu anda 1080p monitör kullanmaktayım ama gelecekte 2K'ya da geçmem muhtemel.

Sizce bu ekran kartını 12.500 TL civarından satın alıp ekran kartını yükseltmek mantıklı mı olur? RTX 2070 ile Arc B580 arasında gözle görülür ciddi bir performans farkı olur mu? Yoksa zamana yayıp daha fazla bütçe ayırarak farklı modellerle mi ilgilenmeliyim? Farklı model ise hangi modelleri önerirsiniz?

• CPU: AMD Ryzen 7 5700X3D.
  • GPU: MSI RTX 2070 Armor 8 GB.
  • Motherboard: MSI B450 Gaming Plus Max.
  • RAM: G.Skill F4 - CL18 3600 16 GB X2 kit.
  • PSU: Corsair RM750W 80+ Gold modüler.

B580 ile büyük bir FPS farkı yaşayacağınızı sanmıyorum ayrıca Intel'in driverları NVIDIA kadar olgun değil. Bence güncel bir NVIDIA'ya da isterseniz AMD kartı almalısınız. B580'in tek avantajı +4 GB VRAM olur. Güncel NVIDIA kart olarak 5060 Ti/4070/5070 önerebilirim ama tabii fiyatları B580'den çok pahalı.

B580 ile büyük bir FPS farkı yaşayacağınızı sanmıyorum ayrıca Intel'in driverları NVIDIA kadar olgun değil. Bence güncel bir NVIDIA'ya da isterseniz AMD kartı almalısınız. B580'in tek avantajı +4 GB VRAM olur. Güncel NVIDIA kart olarak 5060 Ti/4070/5070 önerebilirim ama tabii fiyatları B580'den çok pahalı.
Bende sizinle benzer düşündüğüm için konu açma gereksinimi duydum. Gelecekte bütçe ayarlayabilsem bile muhtemel olarak en az 12 ya da 16 GB VRAM'e sahip bir kart almayı hedefleyeceğim. Çünkü RTX 2070'in hala idare eder saf gücünün yanı sıra 8GB VRAM'den dolayı özellikle Rust, Simracing türü oyunlarda çok fazla donma, takılma sorunu yaşamaktayım. Bu fiyata belki en azından bu sorunu çözüp ekstra FPS artışıyla 1-2 yıl idare edebilir miyim acaba diye düşünüyordum. Çünkü bu ekran kartını alırsam sahip olduğum RTX 2070'i eğer piyasası varsa satacağımı da belirtmek isterim.

Kredi kartıyla vade farksız taksitle almayı hedeflediğim için uygun olmayabilir. Ama kredi kartına taksit yapan bir satıcı bulunuyorsa pek tabi uygundur.
Bütçe artar ise RX 9060 XT önerebilirim. Sahibinden de Param Güvende ile 2. el satın alırsanız taksit olabiliyor.

Bende sizinle benzer düşündüğüm için konu açma gereksinimi duydum. Gelecekte bütçe ayarlayabilsem bile muhtemel olarak en az 12 ya da 16 GB VRAM'e sahip bir kart almayı hedefleyeceğim. Çünkü RTX 2070'in hala idare eder saf gücünün yanı sıra 8 GB VRAM'den dolayı özellikle Rust, simracing türü oyunlarda çok fazla donma, takılma sorunu yaşamaktayım. Bu fiyata belki en azından bu sorunu çözüp ekstra FPS artışıyla 1-2 yıl idare edebilir miyim acaba diye düşünüyordum. Çünkü bu ekran kartını alırsam sahip olduğum RTX 2070'i eğer piyasası varsa satacağımı da belirtmek isterim.

Bende yakınımdan 3060 Ti Dual kart aldım. 2 yıllık Arc A580 kullanıcısı olarak B580'e geçsem mi diye düşündüm de bence şu anlık NVIDIA'da kalmak daha mantıklı. B580, parası az ve sistemi olmayanlar için biçilmiş kaftan. Intel Arc'ın kendi yazılımsal problemleri var NVIDIA şu anlık daha iyi.

Bence biraz daha para biriktirip daha iyi bir seçeneğe yükseltin derim.
Spesifik bir model öneriniz var mı?

Bende yakınımdan 3060 Ti Dual kart aldım. 2 yıllık Arc A580 kullanıcısı olarak B580'e geçsem mi diye düşündüm de bence şu anlık NVIDIA'da kalmak daha mantıklı. B580, parası az ve sistemi olmayanlar için biçilmiş kaftan. Intel Arc'ın kendi yazılımsal problemleri var NVIDIA şu anlık daha iyi.
İşlemci ve Ramlerimi bellek ve yapay zeka krizinden önce yenilemiştim. Fakat ekran kartı için acele etmek istemedim ve yenilemedim. Şimdi ise piyasa tamamen şaşmış durumda. Yıllardır öneriler doğrultusunda kendi parçalarımı satın alıp yükseltmelerimi kendim yaparım ama ilk kez bu kadar balon bir fiyatlama görüyorum. Zaman zaman RAM krizi olurdu ama ekran kartlarının şu an ki fiyatları gerçekten çok abartı. Bu açıdan B580 fiyatı dolayısıyla harika görünüyor ama dediğiniz gibi henüz stabilitesini kanıtlayabilmiş değil. Sanırım önerilerileri dinleyip bütçemi genişletene kadar bekleyeceğim ve bu sistem için ideal modeli seçeceğim.

Son düzenleme:
İşlemci ve RAM'lerimi bellek ve yapay zeka krizinden önce yenilemiştim. Fakat ekran kartı için acele etmek istemedim ve yenilemedim. Şimdi ise piyasa tamamen şaşmış durumda. Yıllardır öneriler doğrultusunda kendi parçalarımı satın alıp yükseltmelerimi kendim yaparım ama ilk kez bu kadar balon bir fiyatlama görüyorum. Zaman zaman RAM krizi olurdu ama ekran kartlarının şu anki fiyatları gerçekten çok abartı. Bu açıdan B580 fiyatı dolayısıyla harika görünüyor ama dediğiniz gibi henüz stabilitesini kanıtlayabilmiş değil. Sanırım önerilerileri dinleyip bütçemi genişletene kadar bekleyeceğim ve bu sistem için ideal modeli seçeceğim.

Kartınız çok zayıf olsa kesin önerirdim. Bellek krizine rağmen hala fiyatını koruyabilen bir kart oldu ve VRAM'i 12 GB! Ama alacağınız FPS +5 anca olur bir de eski oyunlarda problem yaşabilirsiniz. Gereksiz macera olur sadece.