Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

LiterarLucky

Çalışkan
Yer
İstanbul Türkiye
  • Anakart: Asus TUF Z370-Pro Gaming
  • İşlemci: Intel Core i7 8700K
  • Ekran Kartı: ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC Edition 8GB
  • İşletim Sistemi: Windows 10

Merhaba,

Bir süredir mavi ekran hatası alıyorum ve bilgisayar kendisini otomatik olarak yeniden başlatıyor. Konu hakkında forumda araştırma yaptığımda minidump dosyasının paylaşılması gerektiği bilgisi verilmiş ancak Windows minidump dosyası oluşturmuyor. Yine forumdaki bilgilendirmeleri takip ederek Özel görünümler > Yönetim olayları raporunu paylaşmam gerektiğini öğrendim ve aşağıda link paylaşıyorum.

Daha önceden sorunun Windows ile alakalı olduğunu düşündüm format attım ancak sorun ara sıra tekrar ediyor.

Çözüm
Yeni format attığın için bu raporlarda da çok bir bilgi yok ne yazık ki. Gördüklerimi söyleyeyim yine de.

Rich (BB code):
Günlük Adı: System
Kaynak: Microsoft-Windows-Kernel-Power
Tarih: 15.05.2025 23:16:32
Olay Kimliği: 41
Görev Kategorisi:(63)
Düzey: Önemli
Anahtar sözcükler:(70368744177664),(2)
Kullanıcı: SYSTEM
Bilgisayar: DESKTOP-7E6DGLE
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
 <EventData>
 <Data Name="BugcheckCode">292</Data>

Son 1 haftadır sadece WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası yaşadığını görüyorum. Bu neredeyse her gün oluyor. Bunun dışında sistemin hiçbir zaman mavi ekran yaşadığını da kaydetmiş değil ve sıkça EI 225 hatası spamlıyor.

Bunların birleşimi bana disk hatası sinyalini veriyor. Sana tavsiyem içindeki verileri kaybetmeden M.2 diski sistemden çıkarıp HDD'e deneme amaçlı bir Windows kurup sistemini kontrol etmen olacak. Mavi ekran yaşadığın senaryoları tekrarlayıp mavi ekran alacak mısın tekrardan bir bak bakalım.
Verifier açık olduğunda aşırı derecede performans kaybına sebep verdiği için Verifier'ı yaklaşık bir saat açık bırakabildim. Açık olduğu sürede sadece youtube üzerinde video izledim. Daha sonrasında oyun oynayabilmek için kapattım.

Verifier'ı kapattıktan sonra hata almadan günü kapattım. Diğer gün bilgisayar açılırken yine mavi ekran hatası verdi. Bir sonraki gün oyun oynarken oyunun ortasında yine mavi ekran hatası verdi.

Gün içerisinde işe gitmeden önce Verifier'ı aktif edip youtube üzerinden video açıp akşama kadar bilgisayarı açık bıraksam işe yarar mı?

Minidump oluşamadığı için ekran başında olman ve aldığı hatayı en azından ismen olarak görmen işe yarayacak çünkü Verifier'in bir hatayı tespit etmesi durumunu aydınlatmış olacağız. 24 saat yeterli olur ama senim bu kadar beklemeden direkt olarak en sık mavi ekran yaşadığın senaryolarda test etmen en rahat yol olacaktır.

Açıkçası bu verifier testi senin beyanın üzerine yaptığımız bir test. Ben hala farklı bir disk ile tamamen kontrol etmeni tavsiye ediyorum.

Farklı bir test yapmayacaksan da BIOS ayarlarını tamamen sıfırlayıp kontrol et. PBO gibi ayarlar da bunu tetikleyebilir.

Mavi ekran hatasını niçin verdiğini anlamakta güçlük çekiyorum. Bazen eve gelip bilgisayarı açıyorum ve oyuna giriyorum. O sırada içeriye gidip bir kahve yapıp geri geldiğimde bilgisayar parola ekranında beni karşılıyor.

En sık mavi ekran hatasını bilgisayarı ilk açtığım zamanlarda alıyorum. Oyun oynarken hiç olmuyor demiştim ancak geçen gün denk geldi. İşin tuhaf yanı hafta sonu uzun saatler bilgisayar başındaydım. Başlangıçta veya oyun içerisinde hiç bir sorun olmadı.

Mavi ekran hatası alırken ekranda beliren yazıyı göremeden bilgisayar anında yeniden başlatılıyor. Verifier açık bir şekilde bilgisayar başında dursam dahi o hata ekranını görebilmem mümkün değil. Bir saniye dahi sürmüyor ekranda durması.

Farklı bir diske işletim sistemini kurup deneme yapmak en son çağrem olacak sanırım. Çünkü oynadığım oyunda sürekli haritalar arası geçiş yapıyorum. Diğer disk SSD olmadığı için geçişler uzun sürüyor. M2 SSD sayesinde saniyeler içerisinde geçiş yapabiliyorum.

Elimde bir dosya olmadığı için nedenleri üzerinden yorum yapmam çok mümkün değil. Aradan geçen günler için tekrardan olay raporlarını atabilirsin.

BIOS ayarlarını tamamen sıfırlayıp sistemi kontrol et yine de.

Farklı bir diske işletim sistemini kurup deneme yapmak en son çağrem olacak sanırım. Çünkü oynadığım oyunda sürekli haritalar arası geçiş yapıyorum. Diğer disk SSD olmadığı için geçişler uzun sürüyor. M2 SSD sayesinde saniyeler içerisinde geçiş yapabiliyorum.
Deneme amaçlı yaptığını unutma bunu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bugün aldığın hata:

Rich (BB code):
Tarih: 30.05.2025 19:05:01
Açıklama:
Sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir.
 <Data Name="BugcheckParameter1">0x10</Data>

Mavi ile işaretlediğim ilk parametreye dikkat et. Bu WHEA dökümlerinde, WHEA türünü gösteriyor. Device Driver Error hatası olarak geçiyor. Bu tabii bir dosya değil ama WHEA döküm tecrübeme dayanarak zaten çoğu dökümün sabit olduğunu söyleyebilirim.
Bununla ilgili olarak şunu söyleyebilirim: Sistem bu dökümde genelde storport! StorPortNotification fonksiyonu ile StorPort altbiriminde yakaladığı hatanın kaydını tutuyor. Bu da her dökümde sabit olduğu gibi StorPortMarkDeviceFailedEx kaydı oluyor.

StorPortMarkDeviceFailedEx ise depolama aygıtını sürücü düzeyinde failed olarak işaretleyen bir diğer fonksiyondur.

Bu tabii çok genel bir yorum. Lakin dosyalarda gördüğüm alt başlığın da alt başlıklarından ikisi diskle alakalı ve genelde ya diskin sistemde görünmemesi ya da diskin kontrolcüsünün sıkıntılı olduğuyla alakalı oluyor.

Aynı şekilde bu hata başlığında RAM sorunu veya bu sorunu tetikleyen ayarlarla alakalı sorunlar görmüştüm. Dediğim PBO gibi ayarlar
da bununla alakalı ayarlar oluyor. Bu yüzden tüm BIOS ayarlarını sıfırla demiştim.

İlk önerim de tabii ki farklı bir disk ile sistemi kontrol etmek haliyle.
Format sonrasında sadece bilgisayarı ilk açtığım zamanlarda oluyor.
Aynı zamanda hızlı başlatma ve Fast Boot gibi ayarları da BIOS üzerinden kapatmanı öneriyorum bundan dolayı.

Buraya kadar ben sana bunları söylemekten fazlasını yapamam ama yardımcı olmak da istiyorum. Eğer ben yardımcı olabileceksem senin de bana yardım etmen lazım. Konu açıldığından beri söylediklerimi yaptığını görmedim. Haliyle hiçbir şey yapmazsan mavi ekranlar sihirli bir şekilde kesilmeyecekler.

Bunları test edip sonucu bana iletmen gerekiyor.

Bugün aldığın hata:

Rich (BB code):
Tarih: 30.05.2025 19:05:01
Açıklama:
 <Data Name="BugcheckParameter1">0x10</Data>

Mavi ile işaretlediğim ilk parametreye dikkat et. Bu WHEA dökümlerinde, WHEA türünü gösteriyor. Device Driver Error hatası olarak geçiyor. Bu tabii bir dosya değil ama WHEA döküm tecrübeme dayanarak zaten çoğu dökümün sabit olduğunu söyleyebilirim.
Bununla ilgili olarak şunu söyleyebilirim: Sistem bu dökümde genelde storport! StorPortNotification fonksiyonu ile StorPort altbiriminde yakaladığı hatanın kaydını tutuyor. Bu da her dökümde sabit olduğu gibi StorPortMarkDeviceFailedEx kaydı oluyor.

StorPortMarkDeviceFailedEx ise depolama aygıtını sürücü düzeyinde failed olarak işaretleyen bir diğer fonksiyondur.

Bu tabii çok genel bir yorum. Lakin dosyalarda gördüğüm alt başlığın da alt başlıklarından ikisi diskle alakalı ve genelde ya diskin sistemde görünmemesi ya da diskin kontrolcüsünün sıkıntılı olduğuyla alakalı oluyor.

Aynı şekilde bu hata başlığında RAM sorunu veya bu sorunu tetikleyen ayarlarla alakalı sorunlar görmüştüm. Dediğim PBO gibi ayarlar
da bununla alakalı ayarlar oluyor. Bu yüzden tüm BIOS ayarlarını sıfırla demiştim.

İlk önerim de tabii ki farklı bir disk ile sistemi kontrol etmek haliyle.

Aynı zamanda hızlı başlatma ve Fast Boot gibi ayarları da BIOS üzerinden kapatmanı öneriyorum bundan dolayı.

Buraya kadar ben sana bunları söylemekten fazlasını yapamam ama yardımcı olmak da istiyorum. Eğer ben yardımcı olabileceksem senin de bana yardım etmen lazım. Konu açıldığından beri söylediklerimi yaptığını görmedim. Haliyle hiçbir şey yapmazsan mavi ekranlar sihirli bir şekilde kesilmeyecekler.

Bunları test edip sonucu bana iletmen gerekiyor.
Cumartesi günü bilgisayarın içerisini temizlemek için açtığımda M2 SSD'yi yerinden çıkartıp slotlarına hava üfledim ve sonra tekrardan taktım. Cumartesi gününden beri bir fiil bilgisayarı kullanıyorum ve sorun ortadan kalktı. Tüm destekleriniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum.

Türk işi kapat aç, sök tak düzelsin. :)