Bütçe
15000TL

DarthVaderTech

Başarılı
Merhaba arkadaşlar.

Yeni bir sistem toplayacağım ve işlemci için max 15.000 TL bütçe ayırdım. Aklımda şu an iki model var: Intel Core Ultra 5 245KF ve AMD Ryzen 7 9700X, ancak karar vermekte zorlanıyorum. Genel kullanım odaklı olacak. Özellikle oyun ya da render için diye bir sınıflandırma yapmıyorum. İki işlemciyi karşılaştırdım ama fiyat/performans açısından hangisinin daha mantıklı olacağı konusunda kararsız kaldım.

Tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim!

Verdiğiniz bilgi ve öneri için teşekkürler. Peki, yaptığınız ince ayarları paylaşabilir misiniz? Çünkü 9700X almaya karar verdim. 😂
Rica ederim. PBO, TDP gibi BIOS üzerindeki ince voltaj vb. ayarlar. Edindiğiniz zaman tekrar hatırlatırsanız rehber şeklinde paylaşabilirim.

ECO mode açınca BIOS'tan ısınıyor mu ki işlemci ?

Konu ile alakalı olarak kesinlikle 9700 X
ECO mod gibi "preset" dediğimiz tüm yolları denedim. Manuel ayar girmeden efektif sonuç alamadım.

Rica ederim. PBO, TDP gibi BIOS üzerindeki ince voltaj vb. ayarlar. Edindiğiniz zaman tekrar hatırlatırsanız rehber şeklinde paylaşabilirim.

ECO mod gibi "preset" dediğimiz tüm yolları denedim. Manuel ayar girmeden efektif sonuç alamadım.
7950 X kullanırken hiç bir ayara ellemeden sadece ECO mode ile güzel değerler yakalamıştım ben ilginç.

Soğutucu 360 MM AIO, belki ondandır bilmiyorum.

7950 X kullanırken hiç bir ayara ellemeden sadece ECO mode ile güzel değerler yakalamıştım ben ilginç.

Soğutucu 360 MM AIO, belki ondandır bilmiyorum.
AMD zaten Intel'den çok daha sıcak çalışıyor (ikisi de soğuk çalışabiliyor, AMD sıcak çalışıyor demiyorum) Ancak X ve X3D kodlu ürünlerin daha sıcak çalıştığını net olarak gözlemledim. Eco ile güzel değerlerden tam olarak kastınız ne bilemiyorum. Örneğin boşta 50 dereceler ve yükte 65-70+ derece benim için güzel bir değer değil. Eco hiçbir işe yaramıyor demiyorum ancak efektif sonuç vermiyor. Manuel ayarlarla boşta 35-40 yükte ise maksimum 56 derece yakaladım. AMD için çok iyi değerler bence. Ayrıca ben de MSI E360 kullanıyorum.

AMD zaten Intel'den çok daha sıcak çalışıyor (ikisi de soğuk çalışabiliyor, AMD sıcak çalışıyor demiyorum) ancak X ve X3D kodlu ürünlerin daha sıcak çalıştığını net olarak gözlemledim. Eco ile güzel değerlerden tam olarak kastınız ne bilemiyorum. Örneğin boşta 50 dereceler ve yükte 65-70+ derece benim için güzel bir değer değil. Eco hiçbir işe yaramıyor demiyorum ancak efektif sonuç vermiyor. Manuel ayarlarla boşta 35-40 yükte ise maksimum 56 derece yakaladım. AMD için çok iyi değerler bence. Ayrıca ben de MSI E360 kullanıyorum.

Bahsettiğiniz ayarları yapmadan önce sistem kaç derecede çalışıyordu? 60 dereceye düşürdüğünüzden bahsettiniz, ancak başlangıçtaki sıcaklık nedir?

7900X tabii ki.
360mm soğutucuda alın fabrikasyon olarak kullanın undervolt overclock TDP - Eco mode vs ellemeye gerek yok.
AMD mühendisleri 95 derecede aktif kullanım yapıp hiç bir sorun olmayacağına dair bilgi paylaşırken, yük altında 70-75 Dereceler gayet normal ki oyunlarda 80 derecenin üzerine çıkıyorsa bir sıkıntı vardır macun veya soğutma sisteminde.Mesela benim sistemimde lol,dota benzeri oyunlarda CPU 55-60 derece geziyor. Ağır oyunlarda ise 68-72 arası. Daha ne olsun?

Boşta: 40-50
Yük altında : 70-75
Gayet normal.

AMD zaten Intel'den çok daha sıcak çalışıyor (ikisi de soğuk çalışabiliyor, AMD sıcak çalışıyor demiyorum) Ancak X ve X3D kodlu ürünlerin daha sıcak çalıştığını net olarak gözlemledim. Eco ile güzel değerlerden tam olarak kastınız ne bilemiyorum. Örneğin boşta 50 dereceler ve yükte 65-70+ derece benim için güzel bir değer değil. Eco hiçbir işe yaramıyor demiyorum ancak efektif sonuç vermiyor. Manuel ayarlarla boşta 35-40 yükte ise maksimum 56 derece yakaladım. AMD için çok iyi değerler bence. Ayrıca ben de MSI E360 kullanıyorum.
X3D tam tersine çok daha soğuk çalışmıyor mu ben mi yanlış biliyorum ?

X3D tam tersine çok daha soğuk çalışmıyor mu ben mi yanlış biliyorum ?
Bunu şöyle açıklayalım.

Zen4 x3D'lerinde paketleme olarak x3D bellekler CCD'nin üstünde yer alıyordu bu yüzden de silikondan sıvı soğutucu bloguna ya da hava sogutucu bloguna ısının transferi daha yavaş gerçekleşiyordu o yüzden ısı iletimi ve sıcaklıklar konusunda Zen4'teki işlemcilerin çoğu ve x3D'ler daha kötü. Zen5 ve x3D varyantlarında ise tampon belleği CCD'nin altına yerleştirdikleri için ısı transferi çok daha hızlı bir şekilde soğutucu bloğa geçiyor.

Özetle: Zen4 ısı iletimi çok zayıf, daha az güç çekerken daha yüksek sıcaklıklar, Zen5 ısı iletimi çok iyi daha yüksek güç çekerken daha düşük sıcaklıklar.

Dipnot: AMD işlemcilerin boşta 40-45 derece olmasının sebebi çekirdeklerden kaynaklanmıyor, IOD silikonunun sıcaklığından dolayı kaynaklanıyor. Yani işlemci çekirdeleri aslında 20-25 derece arasında ama IOD sıcaklığı 40-45 derece olduğu için paket sıcaklıgı da 45 derece gözüküyor. Sıcaklık boştayken bu farkedilebilir ama işlemci stress yüküne girdiğinde zaten çekirdekler 70+ derece olacağı için IOD sıcaklıgının sıcaklığa hiçbir etkisi yok.

Bahsettiğiniz ayarları yapmadan önce sistem kaç derecede çalışıyordu? 60 dereceye düşürdüğünüzden bahsettiniz, ancak başlangıçtaki sıcaklık nedir?
Boşta 52-53, yükte 70 civarı. Ben bu ayarları sıcaklık çok kötü olduğundan yapmadım, kendi özelimde sıcak çalışıyordu. O sıcaklıkta çalışmasına gerek duyacak işlemci gücüne ihtiyacım yoktu.

Bir de işlemci neden boşta 50+ çalışsın ki? Sonuçta işletim sisteminde yapılan her işlemde işlemci gücüne ihtiyaç duyuluyor ve soğutma birimleri işlemciyi 55 altında tutmak için varıl varıl bağırıyor. Bu yüzden de yaptım bir yandan.