Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

25692

Becerikli
Merhaba,

i3-12100F işlemciyi stok soğutucu ile kullanıyorum. Termal macunu yeniledim fakat oyunlarda şu sorunla karşılaşıyorum:

CPU kullanımı: %100
Fan hızı: %100
CPU frekansı: %100
Sıcaklık: 85–90 °C

Değerlere MSI Center’daki donanım izleme kısmından bakıyorum. FPS yüksek görünse bile takılmalar oluyor. Bu nedenle şu an bu değerlerde çalıştırmıyorum, bir çözüm bulana kadar bekletiyorum.

Stok soğutucu yetersiz mi kalıyor? Sıcaklık sorunundan kaynaklanıyor olabilir ama CPU kullanımının ve frekansın da maksimumda olmasının sebebini anlamadım.

YouTube’da aynı işlemci ve ekran kartına sahip sistemlerde bu değerlerin çok daha düşük olduğunu gördüm.

Kısacası, işlemci kullanımının ve frekans değerlerinin yüksek olmasının sebebi stok soğutucunun yetersiz kalması olabilir mi? Bu sorun önceden yoktu. Sistem 1 yıllık, daha yeni olmaya başladı. Önceden oyunlarda fan yüksek çalışsa bile ne kasma ne de yüksek CPU kullanımı oluyordu.

Sistem bileşenlerim:
  • İşlemci: Intel i3-12100F
  • Ekran kartı: RTX 5060
  • RAM: 2×8 GB DDR5 4800 MHz
  • Anakart: MSI PRO H610M-E DDR5
  • PSU: MSI Gold 750W
  • SSD: 1 TB Netac

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
%100 ne sebep oluyor bilmiyorum ama stok soğutucunun ayakları tam oturmamış ya da sürdüğünüz termal macun kötü. Ya da fazla sürdünüz bilemedim.

İşlemcinin aşırı ısınması gerekiyor ki kaliteli termal macunlara ihtiyaç duyulsun (TDP cinsinden), dandik bir termal macun bile iş görür bu işlemci için.

Şöyle bir şey yardımcı olabilir o zaman size.

Fan ile iyi eğlenceler:D
Fanı oturtamamışsınız fikrimce.

Stok fan o işlemciyi hayli hayli götürür ama ayak dizaynı aşırı kötü. İleriye dönük bir tavsiye istiyorsanız kule tipi fan alabilirsiniz, yine takması çıkarması uğraştırıyor ama stok fan kadar değil.(Aynı işlemciye sahibim.)

Fanı oturtamamışsınız fikrimce.

Stok fan o işlemciyi hayli hayli götürür ama ayak dizaynı aşırı kötü ileriye dönük bir tavsiye istiyorsanız kule tipi fan alabilirsiniz yine takması çıkarması uğraştırıyor ama stok fan kadar değil.

Yarin tekrar fani sokup yeniden macun surup deneyecegim umarim oyledir. Ama CPU kullanimi peki oda bununla mi alakali yuksek frekansda ve yuksek kullanim olmasi?

Yarin tekrar fani sokup yeniden macun surup deneyecegim umarim oyledir. Ama CPU kullanimi peki oda bununla mi alakali yuksek frekansda ve yuksek kullanim olmasi?

Fanı tekrar taktıktan sonra başladıysa evet, önceden de hiçbir işlem yapmadığınız halde kullanım yüksekse virüs olabilir,
tabii önce anakartı söküp takmaya çalışın, alttan tırnakların geçip geçmediğine bakın sorun orada büyük ihtimal.

Çapraz takmanız gerekiyor diye biliyorum fanı dandik bir sistemi var 1-3-2-4 diye ellerimi morarttığımı hatırlıyorum, bol şans size.

%100 ne sebep oluyor bilmiyorum ama stok soğutucunun ayakları tam oturmamış ya da sürdüğünüz termal macun kötü. Ya da fazla sürdünüz bilemedim.

İşlemcinin aşırı ısınması gerekiyor ki kaliteli termal macunlara ihtiyaç duyulsun (TDP cinsinden), dandik bir termal macun bile iş görür bu işlemci için.

Şöyle bir şey yardımcı olabilir o zaman size.

Fan ile iyi eğlenceler:D

Son düzenleme:
Çözüm
Fanı tekrar taktıktan sonra başladıysa evet, önceden de hiçbir işlem yapmadığınız halde kullanım yüksekse virüs olabilir,
Tabii önce anakartı söküp takmaya çalışın, alttan tırnakların geçip geçmediğine bakın sorun orada büyük ihtimal.

Çapraz takmanız gerekiyor diye biliyorum fanı dandik bir sistemi var 1-3-2-4 diye ellerimi morarttığımı hatırlıyorum, bol şans size.

Hadi ya sistemi komple baglamam gerekecek o zaman ben anakarti sokmeden takmaya calismistim anakarti mecbur sokcem o zaman zaten bayağı urastirdi ama ona ragmen takamamisim.

Şimdi 4 ayağıda arkadan kontrol edip sonra taktim hepsinden de çıt sesi geldi o oturmayi hissettim. Bu sefer takarken ayakları sağ çevirdim hepsini de yerine oturduktan sonra çapraz tek tek bastirip taktım. Umarim düzelmiştir birazdan start vereceğim sisteme 💦

Merhaba,

i3-12100F işlemciyi stok soğutucu ile kullanıyorum. Termal macunu yeniledim fakat oyunlarda şu sorunla karşılaşıyorum:

CPU kullanımı: %100
fan hızı: %100
CPU frekansı: %100
sıcaklık: 85–90 °c

Değerlere MSI Center'daki donanım izleme kısmından bakıyorum. FPS yüksek görünse bile takılmalar oluyor. Bu nedenle şu an bu değerlerde çalıştırmıyorum, bir çözüm bulana kadar bekletiyorum.

Stok soğutucu yetersiz mi kalıyor? Sıcaklık sorunundan kaynaklanıyor olabilir ama CPU kullanımının ve frekansın da maksimumda olmasının sebebini anlamadım.

YouTube'da aynı işlemci ve ekran kartına sahip sistemlerde bu değerlerin çok daha düşük olduğunu gördüm.

Kısacası, işlemci kullanımının ve frekans değerlerinin yüksek olmasının sebebi stok soğutucunun yetersiz kalması olabilir mi? Bu sorun önceden yoktu. Sistem 1 yıllık, daha yeni olmaya başladı. Önceden oyunlarda fan yüksek çalışsa bile ne kasma ne de yüksek CPU kullanımı oluyordu.

sistem bileşenlerim:
  • İşlemci: Intel i3-12100F
  • Ekran kartı: RTX 5060.
  • RAM: 2×8 GB DDR5 4800 MHz.
  • Anakart: MSI Pro H610M-E DDR5.
  • PSU: MSI Gold 750W.
  • SSD: 1 TB Netac.

Yeniden islemleri yapip taktim islemcinin sogutucusunu. Fakat MSI anakart sari RAM isigi sabit yaniyor BIOS pilini cikardim bekleyip tekrar takacağım simdi bu neden kaynaklaniyor sizce BIOS acilmiyor ekrana goruntu gelmiyor. BIOS pilini yeniden takmak disinda ne yapabilirim?

Yeniden islemleri yapip taktim islemcinin sogutucusunu. Fakat MSI anakart sari RAM isigi sabit yaniyor BIOS pilini cikardim bekleyip tekrar takacağım simdi bu neden kaynaklaniyor sizce BIOS acilmiyor ekrana goruntu gelmiyor. BIOS pilini yeniden takmak disinda ne yapabilirim?

Son düzenleme:
Hadi ya sistemi komple baglamam gerekecek o zaman ben anakarti sokmeden takmaya calismistim anakarti mecbur sokcem o zaman zaten bayağı urastirdi ama ona ragmen takamamisim.

Şimdi 4 ayağıda arkadan kontrol edip sonra taktim hepsinden de çıt sesi geldi o oturmayi hissettim. Bu sefer takarken ayakları sağ çevirdim hepsini de yerine oturduktan sonra çapraz tek tek bastirip taktım. Umarim düzelmiştir birazdan start vereceğim sisteme 💦

Güç kablosunu çıkarın başlatma butonuna bas çek yapın birkaç kere.

RAM'lerin anakarta temas eden kısımlarını silgi ile silin.

İşlemcinin pinlerini oynatmış olabilirsiniz belki RAM ışığını yakar mı bilmiyorum ama.