Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

25692

Becerikli
Merhaba,

i3-12100F işlemciyi stok soğutucu ile kullanıyorum. Termal macunu yeniledim fakat oyunlarda şu sorunla karşılaşıyorum:

CPU kullanımı: %100
Fan hızı: %100
CPU frekansı: %100
Sıcaklık: 85–90 °C

Değerlere MSI Center’daki donanım izleme kısmından bakıyorum. FPS yüksek görünse bile takılmalar oluyor. Bu nedenle şu an bu değerlerde çalıştırmıyorum, bir çözüm bulana kadar bekletiyorum.

Stok soğutucu yetersiz mi kalıyor? Sıcaklık sorunundan kaynaklanıyor olabilir ama CPU kullanımının ve frekansın da maksimumda olmasının sebebini anlamadım.

YouTube’da aynı işlemci ve ekran kartına sahip sistemlerde bu değerlerin çok daha düşük olduğunu gördüm.

Kısacası, işlemci kullanımının ve frekans değerlerinin yüksek olmasının sebebi stok soğutucunun yetersiz kalması olabilir mi? Bu sorun önceden yoktu. Sistem 1 yıllık, daha yeni olmaya başladı. Önceden oyunlarda fan yüksek çalışsa bile ne kasma ne de yüksek CPU kullanımı oluyordu.

Sistem bileşenlerim:
  • İşlemci: Intel i3-12100F
  • Ekran kartı: RTX 5060
  • RAM: 2×8 GB DDR5 4800 MHz
  • Anakart: MSI PRO H610M-E DDR5
  • PSU: MSI Gold 750W
  • SSD: 1 TB Netac

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
%100 ne sebep oluyor bilmiyorum ama stok soğutucunun ayakları tam oturmamış ya da sürdüğünüz termal macun kötü. Ya da fazla sürdünüz bilemedim.

İşlemcinin aşırı ısınması gerekiyor ki kaliteli termal macunlara ihtiyaç duyulsun (TDP cinsinden), dandik bir termal macun bile iş görür bu işlemci için.

Şöyle bir şey yardımcı olabilir o zaman size.

Fan ile iyi eğlenceler:D
Güç kablosunu çıkarın başlatma butonuna bas çek yapın birkaç kere.

RAM'lerin anakarta temas eden kısımlarını silgi ile silin.

İşlemcinin pinlerini oynatmış olabilirsiniz belki RAM ışığını yakar mı bilmiyorum ama.

Görüntü geldi DRAM ışığı söndü BIOS pilini sifirladiktan sonra duzelmedi. RAM'leri söküp yerlerini degistirdim duzeldi. Sanirim bu sefer dogru taktim islemci fanini ve sorun duzeldi bostayken CPU kullanim frekans degeri ve sicaklik cok iyi birazdan oyunda deneyecegim. Bu sorun varken bosta bile sapitikdi degerler ekran kaydirirken falan kasiyordu simdi duzeldi umarim stres altinda da sorun olmaz cok teşekkür ederim 😊

Herkese teşekkür ederim ilgilenen. Evet islemci faninin ayaklari tam oturmamis bu sefer çıt sesinin geldiginden emin olarak attiginiz video yardimiyla taktim ve tum sorun duzeldi 😀

Son düzenleme: