Keremm

Uzman
Yer
İstanbul
Merhaba,

Intel i7 14700KF işlemciye sahibim. AIDA64 stres testi sırasında aşırı ısınma sorunuyla karşılaştım. Ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Sistem özellikleri:

İşlemci: INTEL Core i7 14700KF
Anakart: ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI
Ekran kartı:ASUS TUF GAMING GeForce RTX 4080 SUPER
RAM: GSKILL 64GB (2x32GB) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30 DDR5 1.4V AMD EXPO Dual Kit
Soğutucu: ASUS TUF Gaming LC II 360 ARGB 360mm.
PSU: ASUS TUF Gaming 1000G 1000W 80+ altın.
Kasa: ASUS TUF Gaming GT502 V2.
SSD: Samsung 2 TB 990 Pro NVMe.

Stress testlerinde sıcaklık 100 derece, işlemci gücü ortalama 253W ile 270W arasında oluyor ve AIDA64 overheat throttle uyarısı çıkıyor %24 civarında falan.

RDR2, God of War ve Cyberpunk 2077 oynarken maksimum 70-80 dereceye ulaşıyor, 80 derece anlık ulaşıyor.

İyi haberlerim var gibi, işlemci aşırı ısınma throttle sorununun tek bir ayarla çözülebileceğini düşünüyorum.

BIOS ayarlarında Asus Multicore Enhancement ayarı --> Lets BIOS optimize olarak ayarlıydı. Bu ayarı --> Devre Dışı Tüm sınırları uygula olarak değiştirdim. Bu ayarı değiştirdiğimde BIOS ayarlarında "CPU Güç Yönetimi" bölümünde orijinal Intel limitleri mevcut hale geldi. Yani 360A 154W 56Sn 253W.

Test sonuçlarını paylaşıyorum. Ancak işlemci saat hızı 5000-51000 MHz arasında gidip geliyor. Sanırım 5500 MHz göremeyeceğim. Yapabiliyorsa da bilen birileri çıkar belki.

CPU After Limits Disable.webp

Dosya Ekleri

• stabilitytest-1.webp
    stabilitytest-1.webp
    63,5 KB · Görüntüleme: 119
  • stabilitytest-2.webp
    stabilitytest-2.webp
    47,8 KB · Görüntüleme: 101
  • stabilitytest-3.webp
    stabilitytest-3.webp
    49,8 KB · Görüntüleme: 89
  • stabilitytest-4.webp
    stabilitytest-4.webp
    52,1 KB · Görüntüleme: 84
  • stabilitytest-5.webp
    stabilitytest-5.webp
    62,6 KB · Görüntüleme: 89
  • stabilitytest-6.webp
    stabilitytest-6.webp
    54,6 KB · Görüntüleme: 121
Son düzenleyen: Moderatör:
14. nesil İntellerde normal o durum oyunlarda o derecelere çıkmaz zaten, Render işleri ile uğraşıyorsanız underwolt deneyebilirsiniz

İyi haberlerim var gibi, işlemci aşırı ısınma throttle sorununun tek bir ayarla çözülebileceğini düşünüyorum.

Bios ayarlarında Asus Multicore Enhancement ayarı --> Lets bios optimize olarak ayarlıydı. Bu ayarı --> Disable - Enforce All Limits olarak değiştirdim. Bu ayarı değiştirdiğimde Bios ayarlarında CPU Güç Yönetimi bölümünde Orijinal Intel limitleri mevcut hale geldi. Yani 360A 154W 56Sn 253W.

Ayrıca IA CEP şu anda Auto olarak ayarlı. Ayrıca SA CEP diye bir ayar var bu ayarda Auto olarak ayarlı.
Bunların ikisini de mi kapatmam gerekir? Yoksa sadece IA CEP kapatmanın faydası olur mu?
Bu arada ayarları bu şekilde yapmamın avantajı veya dezavantajı var mı ? Riskli bir durum söz konusu mu?

Test sonuçlarını paylaşıyorum. Ancak işlemci saat hızı 5000-51000Mhz arasında gidip geliyor. Sanırım 5500Mhz göremeyeceğim. Yapabiliyorsa da bilen birileri çıkar belki.

Tamam bir sıkıntı yok, 14th gen işlemciler öyle maalesef.
Eğer bu şekilde sorun yoksa en son yaptığım ayarları geri alayım mı? MCE etkinleştirme mesela.

Dosya Ekleri

• CEP is Active - MCE is Disable.webp
    CEP is Active - MCE is Disable.webp
    297,7 KB · Görüntüleme: 163
Son düzenleme:

Bios ayarlarında Asus Multicore Enhancement ayarı --> Lets bios optimize olarak ayarlıydı. Bu ayarı --> Disable - Enforce All Limits olarak değiştirdim. Bu ayarı değiştirdiğimde Bios ayarlarında CPU Güç Yönetimi bölümünde Orijinal Intel limitleri mevcut hale geldi. Yani 360A 154W 56Sn 253W.

Ayrıca IA CEP şu anda Auto olarak ayarlı. Ayrıca SA CEP diye bir ayar var bu ayarda Auto olarak ayarlı.
Bunların ikisini de mi kapatmam gerekir? Yoksa sadece IA CEP kapatmanın faydası olur mu?
Bu arada ayarları bu şekilde yapmamın avantajı veya dezavantajı var mı ? Riskli bir durum söz konusu mu?

Test sonuçlarını paylaşıyorum. Ancak işlemci saat hızı 5000-51000Mhz arasında gidip geliyor. Sanırım 5500Mhz göremeyeceğim. Yapabiliyorsa da bilen birileri çıkar belki.

Eğer bu şekilde sorun yoksa en son yaptığım ayarları geri alayım mı? MCE etkinleştirme mesela.

Sorun yok gibi, daha ideal sonuclar icin undervolt daha iyi olur.