Intel i7-14700KF yüksek sıcaklık ve thermal throttling sorunu

Keremm

Başarılı
Yer
İstanbul
Merhaba,

Sistemimi yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum. İşlemcim Intel Core i7-14700KF, anakartım ASUS TUF gaming Z790, soğutucum ASUS TUF gaming LC II 360 ARGB.

Termal macunu yaklaşık 1 yıl önce Cooler Master MasterGel Pro V3 ile yeniledim.
BIOS tarafında Intel default settings = performance kullanıyorum ve ASUS multicore enhancement = disabled – enforce all limits şeklinde ayarlı. Manuel overclock kullanmıyorum.

CPU stres testini HWiNFO içerisindeki stres testi ile yaptım. Test sırasında sıcaklıkların yükseldiğini ve thermal throttling oluştuğunu görüyorum.

Kasa/fan düzeninin ve test sonuçlarının fotoğrafları;

Bu değerler 14700KF + 360 mm AiO için normal mi? Sorun montaj/termal macun, AiO veya başka bir ayardan kaynaklanıyor olabilir mi?

230 watt çeken bir işlemci cidden stres testinde yüksek bir watt seviyesi throttling olması gayet normal.Ayritten macunu sürdüğünüz zamandan itibaren AAA oyunlar mı oynadınız ya da A seviye oyunlar mı oynadınız? Eğer oynadıysanız KF işlemci büyük ihtimal yüksek watt değerleri çekip çekirdek sıcaklığını bastırdığı için macununuz pump out olmuş olabilir.AiO kısmında bir sıkıntı göremedim fanlar doğru takılmış ve iyi konumlandırılmış.Eğer imkanınız varsa bi hava soğutucu ya da stok fanla bir bakabilirseniz olabilir bu sayede AiO bozulup bozulmadığını anlarsınız. 360 mm AiO için uçuk değerler throttling olması saçma.Alttaki fotoğraf ise Youtubeden aynı işlemciye sahip birinin sizin gibi 360mm ile aldığı değerler.

Oyun konusunda karışık, hocam. Uzun süreli oyunda denemedim ama kalite konusu cidden karışık; test etmem gerekli.
Yakın zamanda macunu yenileyeceğim.

Thermal Grizzly Duronaut TG-D-002-R 2 gr.​

Satın aldım.
Soğutucu konusunda;

ASUS TUF Gaming LC II 360 ARGB 360 mm kullanıyorum.​

Yani stok bir soğutucu ile deneme şansımda yok; ne yapabilirim bu konuda başka?

Normal, 12/13/14 nesil Intel işlemciler termal limite ulaşmaya müsait zaten bir sorun yok. Kaç watt alabildiğine bakman lazım, 275 watt normal bir değer. Atıyorum 120 watt ile bu sıcaklığa ulaşırsa veya boşta 60-70 derece olursa sıkıntı var demektir.

Günlük kullanımda bir sorun yaşamıyorsan, profesyonel bir overclock ile uğraşmıyorsan, dertsiz başına dert aramıyorsan stres testi yapmayı bırak.

Oyunlarda günlük kullanımdalar throttling yaşamıyorsan sorun yok açıkcası.Oyunlarda Drop/Stutter/Freeze gibi şeyler yaşamıyorsan problem yok.Stres testinde her 12/13/14. nesil işlemciler kısılmaya gidiyor.

Haklısınız ama devamlı takıntı haline getirip bir stres testi yapayım demedim açıkçası rutin bakım yapacaktım öylesine bir bakma ihtiyacı duydum hocam. Yukarıda @berkay.yldrm0 arkadaşın sisteminde durum benden daha iç açıcı ileride dert almayayım başıma bu sebeple konu açtım hocam CPU macun yenilerken öncesi fotoğraf alacağım sonuçları paylaşacağım yapılması gereken haricen bir durum var mı sizce? Soğutucu blokta sıkıntı olma ihtimali var mı arkadaşın söylediği gibi.

Oyunlarda günlük kullanımdalar throttling yaşamıyorsan sorun yok açıkcası.Oyunlarda Drop/Stutter/Freeze gibi şeyler yaşamıyorsan problem yok.Stres testinde her 12/13/14. nesil işlemciler kısılmaya gidiyor.
Sizin gönderdiğiniz ekran görüntüsü stres testi altında mı yoksa oyunda mı ? Eğer oyunsa veya stres testi ise aynı testi bende yapayım mukayese edelim hocam

Soğutucu blokta sıkıntı olup olmadığını macun yeniledikten sonra anlayabilirsin.

Hocam youtubeden buldum sizle aynı işlemciye sahip 360mm soğutucuya sahip stress testine sokulmuş hali.

Soğutucu blokta sıkıntı olup olmadığını macun yeniledikten sonra anlayabilirsin.

Hocam youtubeden buldum sizle aynı işlemciye sahip 360mm soğutucuya sahip stress testine sokulmuş hali.
Eksik kaldı sanırım mesajınız hocam YouTube link atar mısınız ? Veya kendi ekran görüntünüze göre neyle test yaptıysanız bende o şekilde test edeyim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…