Çözüldü İnternet hız testi 2.3Gbps çıkıyor, 2.5Gbps limitine mi takılıyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

S3RD4R

Gelişen
TurkNet GigaFiber kullanıyorum. Verdikleri ONT cihazı yerine Huawei MA5671A GPON stick ve 2.5 Gbps SFP medya dönüştürücü kullanıyorum. Kullandığım WAN portum 10G destekliyor ve ASUS RT-BE86U router arayüzünden yaptığım hız testinden 2300 Mbps sonuç alıyorum. Sizce 2.5 Gbps GPON stick yerine 5G/10G destekleyen bir XPON stick ve medya dönüştürücü veya farklı bir ONT cihazı alırsam 2300 Mbps üzeri hızlara çıkabilir miyim?

Ayrıca, OpenWrt'li ve 2.5 Gbps üzeri hızları destekleyen başka bir ürün bulamadım. Yok gibi görünüyor ama varsa ve link paylaşırsanız sevinirim.

1749438390188.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba, ne yazık ki daha yüksek hız almanız şu an için mümkün değil. Kullandığınız sistem GPON altyapısı üzerine kurulu ve bu teknoloji neredeyse kapasite sınırlarına ulaşmış durumda. Daha yüksek hızlar için XGS-PON teknolojisinin kullanılması gerekiyor; ancak bu teknoloji henüz Türkiye’de yaygın olarak sunulmuyor.
TurkNet de, diğer internet servis sağlayıcıları gibi, şu anda GPON altyapısını kullanıyor. Ayrıca, OpenWRT desteği olan ve kişiselleştirme imkânı tanıyan bir XGS-PON SFP modülü de henüz mevcut değil.
Öte yandan, TurkNet bu durumu fark edip PPPoE sunucusu üzerinde bir hız sınırlamasına giderse, şu an almakta olduğunuz hızlar da düşebilir. Türk Telekom ve Superonline bu tür sınırlamaları zaten uyguluyor.

PON TipiDownstream (İndirme) HızıUpstream (Yükleme) HızıAçıklama
APON/BPON622 Mbps155 Mbpsİlk nesil; ATM tabanlı, artık yaygın olarak kullanılmaz.
GPON2.5 Gbps1.25 GbpsGünümüzde en yaygın kullanılan PON teknolojisi.
GEPON (EPON)1.25 Gbps1.25 GbpsEthernet tabanlı; Asya'da yaygın.
XG-PON (10G-PON)10 Gbps2.5 GbpsGPON'un bir üst versiyonu.
XGS-PON10 Gbps10 GbpsSimetrik 10G hız sunar; iş ve yüksek hız gerektiren uygulamalarda tercih edilir.
NG-PON240 Gbps (4×10 Gbps)10 GbpsDWDM tabanlı; çoklu dalga boyu kullanır.
25G-PON25 Gbps25 GbpsYeni nesil, ultra yüksek hızlı erişim için.
50G-PON50 Gbps50 GbpsEn yeni standartlardan; halen yaygın kullanımda değil.
1 Gbps bağlantıda 2.3 Gbps aldıysanız hattın limiti daha da yukarıda olabilir. Sadece SFP olsa limite takıldınız demezdim ama bir de dönüştürücü olunca olası diyorum.

Ayrıca, OpenWrt'li ve 2.5 Gbps üzeri hızları destekleyen başka bir ürün bulamadım. Yok gibi görünüyor ama varsa ve link paylaşırsanız sevinirim.
Bunu @Majdev cevaplayabilir belki.

Evet, bu durumda 2.5 Gbps medya dönüştürücü donanımsal bir darboğaz yaratıyor olabilir. Huawei MA5671A GPON SFP stick’in downstream hızı, GPON standardı gereği maksimum 2488 Mbps. Dolayısıyla şu an aldığın 2300 Mbps civarı hızlar gayet mantıklı görünüyor.

Merhaba, ne yazık ki daha yüksek hız almanız şu an için mümkün değil. Kullandığınız sistem GPON altyapısı üzerine kurulu ve bu teknoloji neredeyse kapasite sınırlarına ulaşmış durumda. Daha yüksek hızlar için XGS-PON teknolojisinin kullanılması gerekiyor; ancak bu teknoloji henüz Türkiye’de yaygın olarak sunulmuyor.
TurkNet de, diğer internet servis sağlayıcıları gibi, şu anda GPON altyapısını kullanıyor. Ayrıca, OpenWRT desteği olan ve kişiselleştirme imkânı tanıyan bir XGS-PON SFP modülü de henüz mevcut değil.
Öte yandan, TurkNet bu durumu fark edip PPPoE sunucusu üzerinde bir hız sınırlamasına giderse, şu an almakta olduğunuz hızlar da düşebilir. Türk Telekom ve Superonline bu tür sınırlamaları zaten uyguluyor.

APON/BPON622 Mbps155 Mbpsİlk nesil; ATM tabanlı, artık yaygın olarak kullanılmaz.
XGS-PON10 Gbps10 GbpsSimetrik 10G hız sunar; iş ve yüksek hız gerektiren uygulamalarda tercih edilir.

Çözüm

Anladım hocam, ilginiz için çok teşekkür ederim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar, ben de bir Giga kullanıcısıyım. Converter ve SFP mevcut fakat sorun yaşıyorum. O5'i yakalayamadım. Kullandığınız ONT cihazı nedir acaba, Zyxel mi?

Merhabalar, ben de bir Giga kullanıcısıyım. Converter ve SFP mevcut fakat sorun yaşıyorum. O5'i yakalayamadım. Kullandığınız ONT cihazı nedir acaba, Zyxel mi?
Merhaba, bana verilen cihaz ZTE ZXHN F601 modeliydi ve SFP arayüzüne girdiğim bilgiler, Vendor ID, ONT seri numarası, ONT donanım versiyonu ve ONT yazılım versiyonuydu. Bu bilgiler O5 alabilmeme yetmişti. Umarım sorununuz çözülür hocam.:)

Merhaba, bana verilen cihaz ZTE ZXHN F601 modeliydi ve SFP arayüzüne girdiğim bilgiler, Vendor ID, ONT seri numarası, ONT donanım versiyonu ve ONT yazılım versiyonuydu. Bu bilgiler O5 alabilmeme yetmişti. Umarım sorununuz çözülür hocam.:)
Merhabalar tekrardan, ben ne yazık ki Zyxel GPON kullanıyorum, neredeyse bütün kombinasyonları denedim, hiçbir şekilde sabit O5 alamadım...

Hocam, hangi bilgileri girdiniz? Bir de SFP'de hangi firmware ile bağlandınız?

Son düzenleme:
Merhabalar tekrardan, ben ne yazık ki Zyxel GPON kullanıyorum, neredeyse bütün kombinasyonları denedim, hiçbir şekilde sabit O5 alamadım...

Hocam, hangi bilgileri girdiniz? Bir de SFP'de hangi firmware ile bağlandınız?
Merhaba, daha öncede söylediğim gibi, sadece ONT'nin Vendor ID, ONT seri numarası, ONT donanım versiyonu ve ONT yazılım versiyonu Bilgilerini girdim, bunların dışında hiçbir bilgi girmedim. Firmware olarak Majdev'in attığı firmware'ı kullanıyorum.

Firmware link: https://drive.google.com/file/d/1le4ska2OmAsk5S3mQauhhRqlY7a0SaZI/view

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt