Merhaba, uzun süredir VDSL internet bağlantımda ciddi ve sürekli kopma problemi yaşıyorum.
İnternet gün içerisinde 20-30'dan fazla kez kopabiliyor. Kopma sırasında modem üzerinde DSL bağlantısı devam ediyor ancak internet bağlantısı gidiyor. Modemi 2 kez değiştirdim fakat sorun değişmedi.
Hat değerlerimde SNR Margin yaklaşık 8-9 dB seviyelerinde ve oldukça düşük. Yan binadaki internet de bana ait orada ise SNR değerleri yaklaşık 14-16 dB seviyesinde. Bu nedenle sorunun modemden ziyade hat/altyapı kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
Sorunu çözmek için ev içerisindeki kablolamayı da tamamen yeniledim. Telekom'dan gelen hat ile modem arasına sıfırdan CAT6 kablo çektim. Buna rağmen SNR değerlerinde hiçbir değişiklik olmadı.
Altyapım ve hattım Türk Telekom VDSL. Daha öncesinde ISS Türksat Kablonet idi. Bu kopma sorunlarının önüne geçemeyince ve taahhütüm bitince yenilemedim ve direkt altyapı sahibi Türk Telekom'a geçtim. Ancak değişen bir şey olmadı.
Sonrasında Türk Telekom saha ekipleri telekom kablosunu da sıfırdan çektiler ancak hala kopmalar devam ediyor ve SNR değerlerim de gördüğünüz gibi.
Sizce bu durumda problem saha dolabındaki/dağıtıcı kutusundaki bağlantı, port, bina girişindeki hat veya dış hat kaynaklı olabilir mi? Özellikle düşük SNR ve sürekli kopmalar için hangi kontrollerin yapılmasını önerirsiniz? Konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.