Forest6

Gelişen
Bu dosyaların içerisine de virüs koyulabiliyormuş sanırım. Sizce tarayıcıda otomatik açmak mı daha mantıklı? Yoksa iyi bir antivirüs olan bilgisayara direkt olarak indirip sonra içerisini açmadan önce antivirüs programı ile tarayıp sonra açmak mı daha mantıklı? Bu arada başka konularda sanal makine kullanmak falan yazıyordu ama ben böyle işlerden anlamam.

Not: Bu arada dosya uzantılarına bakıyorum yani o ayar açık bilgisayarda.

Güvenilir bulmadığın herhangi bir kaynaktan indirdiğin herhangi bir dosyayı açmak tabii ki risklidir. Önce antivirüs programı ile taramak tabii ki daha mantıklıdır.
Paranoyak olmaya gerek var mı? Size kalmış. Ne indirdiğinize, nereden indirdiğinize göre değişir. Bilgisayarı ne amaçla kullandığınıza, içinde neler barındırdığınıza.

Not: Bu arada dosya uzantılarına bakıyorum yani o ayar açık bilgisayarda.
Korkarım ki bu notunuz, tamamen güvende olacağınız anlamına gelmiyor. PDF uzantısının da açığı çıkabiliyor ve komut yürütülebiliyor. Siz, 'Amannn bu bir EXE değil, BAT değil, CMD değil. Gerçekten PDF.' diye rahat davranırsanız, format ve codec ile bulunan açıkların kurbanı olabilirsiniz.

Burada yapabileceğiniz en doğru şey, arkadaşın da dediği gibi:
Güvenilir bulmadığın herhangi bir kaynaktan indirdiğin herhangi bir dosyayı açmak tabii ki risklidir.

Güvenmediğiniz kaynaktan mecbur olmadıkça fotoğraf bile indirmeyin.

Geçen Süvari markasının sitesinden, aptal gibi, fiziksel kredi kartı numaramı kullanarak satın alım yaptım; yarım saat sonra kartımdan 1500 küsür lira çekildiği bilgisi geldi, elektronik alışverişiymiş. Bilgisayarımda Norton 360 yüklü. Muhtemelen sitenin ödeme güvenliği açısından bir açığı vardı ve hâlâ da vardır bence.

Siz siz olun, devamlı tetikte olmaya bakın.

Cevaplarınız için teşekkürler. O zaman bilinmedik şeyi hiç indirmemek en iyi çözüm galiba çünkü mesajlarınızdan da anlaşıldığı üzere demek olay sadece dosya uzantısı değil.

Peki siz böyle bir şey indirseniz sanal makine denilen şeyi mi kullanıyorsunuz? Tarayıcıda otomatik açma veya bilgisayara indirip antivirüs taraması yapmak kesin çözüm değil sanırım. Sanal makine denilen şey biraz fazla teknik iş galiba yani yazılımdan falan mı anlamak lazım bilemedim. Çok detaylı incelemedim.

Cevaplarınız için teşekkürler. O zaman bilinmedik şeyi hiç indirmemek en iyi çözüm galiba çünkü mesajlarınızdan da anlaşıldığı üzere demek olay sadece dosya uzantısı değil.

Peki siz böyle bir şey indirseniz sanal makine denilen şeyi mi kullanıyorsunuz? Tarayıcıda otomatik açma veya bilgisayara indirip antivirüs taraması yapmak kesin çözüm değil sanırım. Sanal makine denilen şey biraz fazla teknik iş galiba yani yazılımdan falan mı anlamak lazım bilemedim. Çok detaylı incelemedim.
''Sanal makine'' dediğiniz şeyi ilk defa sizden duydum. Bu konu hakkında pek bir bilgim yok maalesef...

''Sanal makine'' dediğiniz şeyi ilk defa sizden duydum. Bu konu hakkında pek bir bilgim yok maalesef...
Hocam yanlış anlamadıysam bu şöyle bir şey. Bilgisayardan bir şey yapılıyor buna sanal makine deniyor sanırım ve mesela olası bir virüslü dosyayı bu sanal makine denen şeyin içerisinde açıyorlar ve böylelikle bilgisayara virüs bulaşmıyor yanlış anlamadıysam.

Yazılımdan falan anlamak gerekebilir bilmiyorum.

Bu arada siz alışveriş sırasında sanal kart kullanmıyor musunuz?

Hocam yanlış anlamadıysam bu şöyle bir şey. Bilgisayardan bir şey yapılıyor buna sanal makine deniyor sanırım ve mesela olası bir virüslü dosyayı bu sanal makine denen şeyin içerisinde açıyorlar ve böylelikle bilgisayara virüs bulaşmıyor yanlış anlamadıysam.

Yazılımdan falan anlamak gerekebilir bilmiyorum.

Bu arada siz alışveriş sırasında sanal kart kullanmıyor musunuz?
Evet, her alışverişimi sanal kartla yapmaya çalışıyorum. O gün boşluğuma denk geldi, ilk defa kullandığım bir sitede, fiziksel kart kullandım aptal gibi.