toştoş

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,
Birkaç ay içinde telefon almayı planlıyorum ve aklımda iPhone modelleri var. Bütçem esnek sayılır ama çok fazla para vermek istemiyorum. iPhone 13 almak istiyordum ancak güncelleme desteğinin kısa süreceğini duyunca kararsız kaldım. Telefonu 3-4 yıl kullanmayı düşünüyorum. iPhone 14 ile 13 arasında yaklaşık 10 bin TL fark var ve sadece bir yıl daha güncelleme alması buna değer mi bilmiyorum. Ayrıca yeni çıkan iPhone 16e de 14 ile aynı fiyat ama kamera konusunda emin olamıyorum. Profesyonel çekim yapmam ama güzel fotoğraf çeken bir telefon istiyorum.

Ayrıca yurt dışı olarak, iPhone 15 Pro veya 16 Pro almayı düşündüm. 15 Pro’yu 33 bin TL’ye buldum, yani Türkiye garantili iPhone 13 fiyatına. Siz olsanız ne yapardınız? Fikirlerinizi merak ediyorum.

Not: Android düşünmüyorum, uzun süre kullandım ve iPhone deneyimlemek istiyorum.

Yurt disindan getirmeye sicak bakiyorsan 15 Pro veya 16 Pro tabi ki. Ama neticede yurt disi urun dogrudan getirt o sekilde kullan veya yurt ici yonel diyemem o senin vermen gereken bir karar. Diger tarafta o butcelerde alinacak en mantikli telefon 16e. Kamera tarafinda sadece genis aci ve portre konularinda geride kaliyor yoksa 16e'nin guzel bir ana kamerasi var. Basta islemci, pil performansi ve guncelleme omru olmak uzere de pek cok konuda onde 14'den.

• iPhone 13 bu saatten sonra sıfır olarak pek tercih edilesi bir model değil hocam. Ömrünün sonuna gelen bir cihaz artık.
  • iPhone 14 zaten iPhone 13'ün birebir aynısı gibi bir şey, para israfı sayılır, alınmaz.
  • iPhone 15 Pro iyi bir tercih, Apple Intelligence desteği uzun yıllar destek almasına da sebep olacak. Kamera, ekran ve pil gibi konularda da oldukça iyi bir cihaz.
  • iPhone 16e, iyi bir cihaz sayılır ancak iPhone 15 Pro varken alınmaz. Dört cihaz arasından en mantıklısı iPhone 15 Pro diyebilirim.

Yurt disindan getirmeye sıcak bakiyorsan 15 Pro veya 16 Pro tabii ki. Ama neticede yurt disi ürün dogrudan getirt o sekilde kullan veya yurt ici yonel diyemem o senin vermen gereken bir karar. Diger tarafta o butcelerde alinacak en mantikli telefon 16e. Kamera tarafinda sadece genis aci ve portre konularinda geride kalıyor yoksa 16E'nin guzel bir ana kamerasi var. Basta islemci, pil performansi ve guncelleme omru olmak uzere de pek cok konuda onde 14'ten.

Hocam 15 Pro hem fiyat hem özellik bakımından mantıklı geliyor ama yurt dışı biraz endişelendiriyor siz olsanız nasıl yapardınız. Bir de yurt dışı olunca garanti konusu büyük bir sorun olur mu?

• iPhone 13 bu saatten sonra sıfır olarak pek tercih edilesi bir model değil hocam. Ömrünün sonuna gelen bir cihaz artık.
  • iPhone 14 zaten iPhone 13'ün birebir aynısı gibi bir şey, para israfı sayılır, alınmaz.
  • iPhone 15 Pro iyi bir tercih, Apple Intelligence desteği uzun yıllar destek almasına da sebep olacak. Kamera, ekran ve pil gibi konularda da oldukça iyi bir cihaz.
  • iPhone 16e, iyi bir cihaz sayılır ancak iPhone 15 Pro varken alınmaz. Dört cihaz arasından en mantıklısı iPhone 15 Pro diyebilirim.

Hocam yurt dışı olması olarak emin değilim sizce bu büyük bir sorun yaratır mı? Özellikle garanti konusunda.

@toştoş
Yakınlarımda oldukça yurt dışı telefon kullanan var hocam, özellikle iPhone 15 Pro konusunda. Garanti konusunda, Apple zaten yurt içi cihazların bile yüzüne bakmaz, direkt "Kullanıcı hatası." deyip garanti dışı bırakırken garantiye bel bağlamamanızı öneririm. Bir sorun olursa ülkemizde FPPRO gibi çok kaliteli teknik servisler var zaten. Bana kalırsa gerçekten güvenilir bir yerden aldığınız sürece vs. yurt dışı iPhone'lar bir sorun çıkartmaz.

Hocam 15 Pro hem fiyat hem özellik bakımından mantıklı geliyor ama yurt dışı biraz endişelendiriyor siz olsanız nasıl yapardınız. Bir de yurt dışı olunca garanti konusu büyük bir sorun olur mu?

Hocam yurt dışı olması olarak emin değilim sizce bu büyük bir sorun yaratır mı? Özellikle garanti konusunda.

Apple yurt disi urunlere ucreti dahilinde bile bakmiyor. O yuzden garanti isini vs. unutun. Ben kayit ettirmedigim surece yurt disi isine kolay kolay girmem. 4 ay ikinci bir cihazin yanimda tasimakla ugrasamam sahsen. Ama bu benim kullanimim ve telefona bakis acimla alakali. Ben telefonda oyun oynamayan, gunde tas catlasa 2 saat ekran suresi olan birisiyim o yuzden 16e benim ihtiyaclarimi fazlasiyla goren bir cihaz. Sirf bu yuzden hala iPhone 11 kullaniyorum yani. Sen boyle bir kullanici olmayabilirsin.

Yani yanınızda taşınabilinir Wi-Fi'lar oluyor simle çalışan onları alarak kullanabilirsiniz. Eğer geniş açı önemli değilse TR 16e alın. Ama geniş açı önemli ise ve yurt dışı istemezseniz o fiyata Android cephesine yönelmeniz gerekir.
-Yurt dışı alırım dersen iPhone 15 Pro.
-Yurt dışı almaktan vazgeçtim/geniş açı olmasa da olur dersen 16e.
-Yurt dışı almaktan vazgeçtim ama geniş açı lazım dersen Android telefonlara bakmanı öneririm.
16enin ana kamerası iyi düz modeller gibi.

Halihazırda 3 yıldır 13 kullanıyorum. 16E'ye geçmeyi düşünüyorum. 13'ümün pil sağlığı servise düşeli çok oldu. 5000TL Apple servisine vermek yerine 8bin daha ekleyip sıfır 16e almak mantıklı mı?

Merhaba arkadaşlar,
Birkaç ay içinde telefon almayı planlıyorum ve aklımda iPhone modelleri var. Bütçem esnek sayılır ama çok fazla para vermek istemiyorum. iPhone 13 almak istiyordum ancak güncelleme desteğinin kısa süreceğini duyunca kararsız kaldım. Telefonu 3-4 yıl kullanmayı düşünüyorum. iPhone 14 ile 13 arasında yaklaşık 10 bin TL fark var ve sadece bir yıl daha güncelleme alması buna değer mi bilmiyorum. Ayrıca yeni çıkan iPhone 16e de 14 ile aynı fiyat ama kamera konusunda emin olamıyorum. Profesyonel çekim yapmam ama güzel fotoğraf çeken bir telefon istiyorum.

Ayrıca yurt dışı olarak, iPhone 15 Pro veya 16 Pro almayı düşündüm. 15 Pro'yu 33 bin TL'ye buldum, yani Türkiye garantili iPhone 13 fiyatına. Siz olsanız ne yapardınız? Fikirlerinizi merak ediyorum.

Not: Android düşünmüyorum, uzun süre kullandım ve iPhone deneyimlemek istiyorum.

Ne aldınız hocam?