İlk öncelikle selam. Techolay'daki ilk konumu açıyorum. :D
Ortalıkta Apple'ın Sideloading ile ilgili gelişmeleri hakkında ya yalan yanlış, ya da eksik bilgiler dolanıyor. Bu makalede sizlere olabildiğince doğru bilgiler vermeye çalışacağım.

1. Apple bunu kendi isteğiyle mi yapıyor, nereden çıktı bu 3. Parti uygulama yükleme olayı?

Cevap: 19 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan ve kısaca “Dijital pazarlar/piyasalar/hizmetler yasası (isimi her yerde farklı geçtiğinden böyle yazdım, ben bugün sadece piyasaları kullanacağım), 25 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği'nde (AB) uygulanmaya başlandı. Bu yasanın genel amacı daha rekabetli ve adil bir piyasa ortamı yaratmak (en azından sadece Avrupa Birliği'nde). Bu yasadan etkilenen markalar genel olarak:
Apple
Microsoft
Google (Android, YouTube vs. De dahil)
Meta (Instagram, WhatsApp vs.)
Amazon
Genel olarak bunlar. Bugün bu yasa hakkında sadece Apple'ı ilgilendiren 2 kısımı kullanacağız.

2. Apple Type-C'ye neden geçti?

Apple'ın Type-C'ye geçme nedeni de aslında Avrupa Birliği. Dijital Piyasalar Yasası'na göre artık 28 Aralık 2024 tarihinden itibaren Avrupa Birliği sınırları içerisinde Type-C portuna sahip olmayan hiçbir cihaz (Telefon, tablet, bilgisayar, kulaklık vs. Aklınıza ne gelirse) üretilemeyecek, satılamayacak. Bu durumdan dolayı Apple Type-C'ye geçti.

3. Sideloading ne demek ve Apple bu özelliği nasıl kullanıma sunacak?

Sideloading'in Türkçe'si “yan yüklemek” yani kısacası 3. Parti uygulama yüklemek. Apple yine Avrupa Birliğine göre “adil” ve “rekabetçi” bir piyasa ortamı yaratılabilmesi için cihazların da 3. Parti uygulama yüklemeye izin vermek zorunda kaldı. Bu özellik tam olarak iOS 17.4 çıktığı zaman (Mart 2024) kullanıma sunulacak.
Detaylar:

1. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için Türkiye'de kullanılamayabilir, kesin bir bilgi yok. Türkiye'de kullanıma açılmazsa da bölge vs. Değiştirerek kullanılabileceğini sanmıyorum.

IMG_3918.webp

(AB haritası)
2. Öyle gördüğünüz her uygulamayı yükleyemeyeceksiniz. Apple şimdilik sadece belirli geliştiricilere API veriyor. (En azından şimdilik)

IMG_3919.webp

3. Cihazlarda ciddi güvenlik, performans ve pil sorunları olabilir.

“Bununla birlikte, Apple'ın dolandırıcılık, dolandırıcılık ve kötüye kullanım içeren veya kullanıcıları yasa dışı, sakıncalı veya zararlı içeriğe maruz bırakan uygulamalar da dahil olmak üzere diğer riskleri ele alma konusunda daha az yeteneği vardır. Ayrıca, Apple'ın WebKit'i dışında alternatif tarayıcı motorları kullanan uygulamalar, sistem performansı ve pil ömrü üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir.”

4. Herhangi 3. Parti bir uygulama veya uygulama mağazasından dolayı cihazda bir sorun meydana gelirse Apple destek vermeyebilir.

“Alternatif ödeme işleme kullanan uygulamalar için Apple geri ödeme yapamayacak ve sorunları, dolandırıcılıkları veya dolandırıcılıkla karşılaşan müşterileri destekleme konusunda daha az yeteneğe sahip olacaktır.”

5. Eğer cihazınıza herhangi bir 3. Parti uygulama veya uygulama mağazası yüklerseniz sorumluluğu kabul etmiş olursunuz.

6. Apple, 3. Parti uygulama ve uygulama mağazalarında ki ödeme yöntemlerinden %27 gibi bir orandan komisyon alacak.

7. Uygulama geliştiricileri artık kendi ödeme yöntemlerini kullanabilecekler.

Şimdilik aklıma gelen maddeler bunlar. Bu arada bunları kafamdan sallamadım, ilk yazdığım madde hariç hepsi Apple'ın kendi haber sayfasında yazan şeyler.

4. Kendi düşüncelerim

Bana kalırsa bu saçma bir gelişme oldu. Zaten Apple alan kişilerin çoğu (Türkiye hariç) Apple'ın gizlilik ve güvenlik politikalarından dolayı alıyordu. Artık bu gelişme ile birlikte cihazlar da güvenlik, performans ve pil sorunları oluşacak. Bence Apple'ı Apple yapan şeyler yavaş yavaş ölüyor. Ayrıca Avrupa Birliği nedense her şeyi tekdüze, sıradan yapmayı hedefliyor gibime geldi. Sadece tek bir şarj portu, bütün işletim sistemlerin de benzer özellikler vs. Ki bu durum bence rekabeti arttırmaktan çok azaltacak gibime geliyor.

Sonuç:

Bu makale bu şekildeydi. Eğer bana katılmadığınız, yanlış veya eksik bilgi verdiğim vs. Bir yer varsa belirtmeyi unutmayın. Görüşmek üzere!​

Bana kalırsa bu saçma bir gelişme oldu. Zaten Apple alan kişilerin çoğu (Türkiye hariç) Apple'ın gizlilik ve güvenlik politikalarından dolayı alıyordu. Artık bu gelişme ile birlikte cihazlar da güvenlik, performans ve pil sorunları oluşacak. Bence Apple'ı Apple yapan şeyler yavaş yavaş ölüyor. Ayrıca Avrupa Birliği nedense her şeyi tekdüze, sıradan yapmayı hedefliyor gibime geldi. Sadece tek bir şarj portu, bütün işletim sistemlerin de benzer özellikler vs. Ki bu durum bence rekabeti arttırmaktan çok azaltacak gibime geliyor.
Gayet de güzel gelişme. Apple’ı Apple yapan kimsenin kullanmadığı şarj portu ve sadece onun izin verdiği uygulamaları indirebilme imkanıysa bes para etmeyen, kendince “lüks” takılmaya çalışan bir marka demek.

Apple’ı Apple yapan kullandığı parçaların, malzemelerin kalitesidir. Güçlü işlemci takayım plastikten yapayım demeden, mikrofonundan tuşlarına kadar belirli bir standart üstünü vaat etmesidir. Ürünlerinin arkasında uzun süre durmasıdır. İşletim sistemlerinin stabil, hızlı çalışması; kullanımı kolay ve tasarımının güzel olmasıdır.

Daha cumartesi günü köye gittim, telefonu şarj edemedim çünkü Apple bey kendini özel hissetmek istiyor. Apple’ı Apple yapan buysa Apple da Banana olsun artık. Umurumda değil.

Bence hiç iyi olmamış 3. Parti uygulamalara izin vermesi. Apple’yi güvenlik için alıyordum. Oda kaldı.

Bence hiç iyi olmamış 3. Parti uygulamalara izin vermesi. Apple’yi güvenlik için alıyordum. Oda kaldı.
Ayar şeklinde sunulacak, zaten Türkiye'de olmayacak. Ayrıca bu bakış açısı çok mantıksız. Android'de de sen yüklemezsen zararlı app'leri bir zarar gelmez.

Tercih hakkının olması her zaman iyi bir şeydir aslında. Muhtemelen “bilinmeyen kaynaklar” tarzı ayar konur, kişinin tercihine bırakılır. Kaldi ki App Store’un kaldırıldığı yok. İstediğin gibi sadece App Store kullanmaya devam edebilirsin. İsteyen kullanır.

Gayet de güzel gelişme. Apple'ı Apple yapan kimsenin kullanmadığı şarj portu ve sadece onun izin verdiği uygulamaları indirebilme imkanıysa bes para etmeyen, kendince “lüks” takılmaya çalışan bir marka demek.

Apple'ı Apple yapan şey derken şunu demek istiyorum:
Apple'ın yıllardır izlediği bir politik var. Bu izlediği politika da seviliyor ki Dünya'nın en değerli 2. Markası (Microsoft'u tekrar geçmediyse). Bana bir markanın izlediği politikaya karışarak zorla dışarıdan uygulama yükletmeye izin verdirtmek saçma geliyor. Apple'ı Apple yapan şey derken demek istediğim de bu. Apple 3. Parti hiçbir şeye izin vermediği için bu kadar güvenilir ve yazılımları bu kadar iyi. Adamların tarzı bu zaten. iPhone veya iPad alan kişiler de bunu bilerek alıyor, yani zaten iPhone veya iPad kullanan kişilerin 3. Parti uygulama yükleme gibi bir özellik aradığını sanmıyorum. Bunlar benim kendi düşüncelerim. Bu özellik Türkiye'de kullanıma açılırsa da Fortnite denemek dışında kullanmam.

@EsatKa seçim hakkı sunulması her zaman iyidir. Bu halini beğenenler zaten indirmezler, isteyen de (benim gibi) kullanırlar. Güvenlik meselesi Apple’ın bahanesi büyük oranda. Mac kullanıyorum, Safari’den catir cutur uygulama atıyorum virüs falan da olmuyor :rofl:

@EsatKa seçim hakkı sunulması her zaman iyidir. Bu halini beğenenler zaten indirmezler, isteyen de (benim gibi) kullanırlar. Güvenlik meselesi Apple'ın bahanesi büyük oranda. Mac kullanıyorum, Safari'den catir cutur uygulama atıyorum virüs falan da olmuyor :rofl:

Evet en azından seçim hakkı sunuluyor. Mac konusunda zaten bayağıdır var ancak bir de şöyle bir şey var zaten bir Windows için uyumlu olan virüs sayısına bakın, bir de macOS için olana bakın. macOS için Windows'taki gibi virüsler bulmakta zor.

Evet en azından seçim hakkı sunuluyor. Mac konusunda zaten bayağıdır var ancak bir de şöyle bir şey var zaten bir Windows için uyumlu olan virüs sayısına bakın, bir de macOS için olana bakın. macOS için Windows'taki gibi virüsler bulmakta zor.
Yani isteyince güvenlik sağlanabiliyormus 😁 Apple paşam kontrol istiyor, güvenlik bahane.