BirForumcuKişi

Üstün
Günümüzde telefon tamir ücretleri ciddi şekilde arttı. Basit bir pil değişimi için bile birçok telefoncu ortalama 2000–3000 TL civarında ücret talep edebiliyor. Bu yüzden biraz el becerisi olan ve dikkatli çalışan kullanıcılar için kendi cihazını tamir etmek artık oldukça mantıklı bir seçenek haline geldi.

Ancak iPhone’larda kullanılan vidalar standart değildir. Apple, farklı bölgelerde farklı vida türleri kullanarak hem güvenliği artırmayı hem de cihazın kontrolsüz şekilde açılmasını zorlaştırmayı amaçlamıştır. Bu yüzden çoğu kişi telefonu açmaya çalışırken hangi tornavidayı kullanması gerektiğini bilmediği için vidaları sıyırabiliyor veya cihaza zarar verebiliyor.

Bu rehberi hazırlamamdaki amaç; iPhone içerisinde kullanılan vida türlerini, hangi tornavida uçlarının gerektiğini ve bu vidaların nerelerde kullanıldığını açık ve anlaşılır bir şekilde göstermektir. Böylece tamir işlemlerine başlamadan önce doğru ekipmana sahip olup daha güvenli bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

iPhone’larda Kullanılan Vida Türleri

Pentalobe (5 Noktalı Güvenlik Vidası) (0.8)

Apple’ın iPhone serisinde dış kasada kullandığı özel bir vida türüdür. Standart tornavidalarla sökülememesi için tasarlanmıştır.
  • Kullanım yeri: Alt kasa (şarj soketi yanında)
  • Uç tipi: P2 (0.8 mm)
  • Özellik: 5 kanatlı simetrik yapı
  • Amaç: Yetkisiz müdahaleyi zorlaştırmak
    1776376181099.webp
iPhone açma işlemi her zaman bu vidalarla başlar.

Tri-Point (Y Tipi Vida) (0.6)​

Üç kollu yapıya sahip bu vida türü, Apple’ın iç bileşenlerde güvenlik amacıyla kullandığı özel vidalardandır.
  • Kullanım yeri: Genelde Batarya soketi, ekran bağlantı plakaları
  • Uç tipi: Y000 (0.6 mm)
  • Özellik: Y şeklinde üç temas noktası
  • Amaç: Hassas bileşenlerin korunması
yyyyy.webp

Phillips (1.5+)​

Klasik yıldız vida türüdür. Çogu marka sadece 1.5+ lulanılır tamir konusunda apple gibi farklı vida türleri yoktur .Eski iPhone modellerinde daha yaygınken, yeni modellerde daha az kulanılır.

• Kullanım yeri: Bazı iç modüller ve küçük bileşenler
  • Uç tipi: PH000 / PH00 (1.2+)
  • Özellik: Çapraz (artı) başlık

1.5+.webp

• Standoff (Mesafe / Spacer Vidası) (2.5)​

Apple özel olan vida türü .Standart vidalardan farklı olarak içi boş veya silindirik yapıya sahiptir. Anakart ve önemli bileşenleri sabitlemek için kullanılır.
    • Kullanım yeri: Anakart bağlantı noktaları
    • Uç tipi: Özel standoff tornavida
    • Özellik: Vida + mesafe parçası görevi görür
    • Amaç: Bileşenler arası fiziksel mesafe ve stabilite sağlamak

• Normal tornavida ile sökülmeye çalışılırsa zarar görür.

568576546.webp

• UYARI ve ÖNEMLİ NOTLAR​

• iPhone’larda kullanılan vidalar milimetrik olarak farklı uzunluklara sahiptir. Yanlış yere takılan bir vida, anakarta kalıcı zarar verebilir.
    • Yanlış tornavida ucu kullanımı, vida başının sıyırılmasına (yuvarlanmasına) neden olur ve sökme işlemini zorlaştırır.
    • Özellikle anakart üzerinde bulunan bazı vidalar (standoff) standart tornavidalarla sökülemez, özel uç gerektirir.
    • Tamir sırasında aşırı kuvvet uygulamak, bağlantı soketlerine ve hassas bileşenlere zarar verebilir.
    • Statik elektrik, elektronik bileşenler için risklidir. Mümkünse topraklama önlemi alın.

Günümüzde telefon tamir ücretleri ciddi şekilde arttı. Basit bir pil değişimi için bile birçok telefoncu ortalama 2000–3000 TL civarında ücret talep edebiliyor. Bu yüzden biraz el becerisi olan ve dikkatli çalışan kullanıcılar için kendi cihazını tamir etmek artık oldukça mantıklı bir seçenek haline geldi.

Ancak iPhone’larda kullanılan vidalar standart değildir. Apple, farklı bölgelerde farklı vida türleri kullanarak hem güvenliği artırmayı hem de cihazın kontrolsüz şekilde açılmasını zorlaştırmayı amaçlamıştır. Bu yüzden çoğu kişi telefonu açmaya çalışırken hangi tornavidayı kullanması gerektiğini bilmediği için vidaları sıyırabiliyor veya cihaza zarar verebiliyor.

Bu rehberi hazırlamamdaki amaç; iPhone içerisinde kullanılan vida türlerini, hangi tornavida uçlarının gerektiğini ve bu vidaların nerelerde kullanıldığını açık ve anlaşılır bir şekilde göstermektir. Böylece tamir işlemlerine başlamadan önce doğru ekipmana sahip olup daha güvenli bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

iPhone’larda Kullanılan Vida Türleri

Pentalobe (5 Noktalı Güvenlik Vidası) (0.8)

Apple’ın iPhone serisinde dış kasada kullandığı özel bir vida türüdür. Standart tornavidalarla sökülememesi için tasarlanmıştır.
  • Kullanım yeri: Alt kasa (şarj soketi yanında)
  • Uç tipi: P2 (0.8 mm)
  • Özellik: 5 kanatlı simetrik yapı
  • Amaç: Yetkisiz müdahaleyi zorlaştırmak
    Eki Görüntüle 241325

Tri-Point (Y Tipi Vida) (0.6)​

Üç kollu yapıya sahip bu vida türü, Apple’ın iç bileşenlerde güvenlik amacıyla kullandığı özel vidalardandır.
  • Kullanım yeri: Genelde Batarya soketi, ekran bağlantı plakaları
  • Uç tipi: Y000 (0.6 mm)
  • Özellik: Y şeklinde üç temas noktası
  • Amaç: Hassas bileşenlerin korunması
Eki Görüntüle 241326

Phillips (1.5+)​

Klasik yıldız vida türüdür. Çogu marka sadece 1.5+ lulanılır tamir konusunda apple gibi farklı vida türleri yoktur .Eski iPhone modellerinde daha yaygınken, yeni modellerde daha az kulanılır.

• Kullanım yeri: Bazı iç modüller ve küçük bileşenler
  • Uç tipi: PH000 / PH00 (1.2+)
  • Özellik: Çapraz (artı) başlık

Eki Görüntüle 241335

• Standoff (Mesafe / Spacer Vidası) (2.5)​

Apple özel olan vida türü .Standart vidalardan farklı olarak içi boş veya silindirik yapıya sahiptir. Anakart ve önemli bileşenleri sabitlemek için kullanılır.
    • Kullanım yeri: Anakart bağlantı noktaları
    • Uç tipi: Özel standoff tornavida
    • Özellik: Vida + mesafe parçası görevi görür
    • Amaç: Bileşenler arası fiziksel mesafe ve stabilite sağlamak

Eki Görüntüle 241337

• UYARI ve ÖNEMLİ NOTLAR​

• iPhone’larda kullanılan vidalar milimetrik olarak farklı uzunluklara sahiptir. Yanlış yere takılan bir vida, anakarta kalıcı zarar verebilir.
    • Yanlış tornavida ucu kullanımı, vida başının sıyırılmasına (yuvarlanmasına) neden olur ve sökme işlemini zorlaştırır.
    • Özellikle anakart üzerinde bulunan bazı vidalar (standoff) standart tornavidalarla sökülemez, özel uç gerektirir.
    • Tamir sırasında aşırı kuvvet uygulamak, bağlantı soketlerine ve hassas bileşenlere zarar verebilir.
    • Statik elektrik, elektronik bileşenler için risklidir. Mümkünse topraklama önlemi alın.
Yararlı ve yerinde bir konu olmuş hocam elinize sağlık konuyu kaydettim ilerde lazım olabilir teşekkürler .

Ancak iPhone'larda kullanılan vidalar standart değildir. Apple, farklı bölgelerde farklı vida türleri kullanarak hem güvenliği artırmayı hem de cihazın kontrolsüz şekilde açılmasını zorlaştırmayı amaçlamıştır. Bu yüzden çoğu kişi telefonu açmaya çalışırken hangi tornavidayı kullanması gerektiğini bilmediği için vidaları sıyırabiliyor veya cihaza zarar verebiliyor.

iPhone'larda kullanılan vida türleri

Pentalobe (5 noktalı güvenlik vidası) (0.8)

Apple'ın iPhone serisinde dış kasada kullandığı özel bir vida türüdür. Standart tornavidalarla sökülememesi için tasarlanmıştır.
  • kullanım yeri: alt kasa (şarj soketi yanında)
  • uç tipi: P2 (0.8 mm)
  • özellik: 5 kanatlı simetrik yapı.
  • amaç: yetkisiz müdahaleyi zorlaştırmak.
    Eki Görüntüle 241325

tri-point (y tipi vida) (0.6)​

Üç kollu yapıya sahip bu vida türü, Apple'ın iç bileşenlerde güvenlik amacıyla kullandığı özel vidalardandır.
  • kullanım yeri: genelde batarya soketi, ekran bağlantı plakaları.
  • uç tipi: Y000 (0.6 mm)
  • özellik: y şeklinde üç temas noktası.
  • amaç: hassas bileşenlerin korunması.
Eki Görüntüle 241326

Phillips (1.5+)​

Klasik yıldız vida türüdür. Çogu marka sadece 1.5+ lulanılır tamir konusunda Apple gibi farklı vida türleri yoktur. Eski iPhone modellerinde daha yaygınken, yeni modellerde daha az kulanılır.

• kullanım yeri: bazı iç modüller ve küçük bileşenler.
  • uç tipi: PH000 / PH00 (1.2+)
  • özellik: çapraz (artı) başlık.

Eki Görüntüle 241335
  • standoff (mesafe / spacer vidası) (2.5)​

Apple özel olan vida türü. Standart vidalardan farklı olarak içi boş veya silindirik yapıya sahiptir. Anakart ve önemli bileşenleri sabitlemek için kullanılır.
    • kullanım yeri: anakart bağlantı noktaları.
    • uç tipi: özel standoff tornavida.
    • özellik: vida + mesafe parçası görevi görür.
    • amaç: bileşenler arası fiziksel mesafe ve stabilite sağlamak.

Eki Görüntüle 241337
  • uyarı ve önemli notlar​

• iPhone'larda kullanılan vidalar milimetrik olarak farklı uzunluklara sahiptir. Yanlış yere takılan bir vida, anakarta kalıcı zarar verebilir.

Peki tri-point 0.6 tornavidayı nereden bulabiliriz? Saat geçti ben bulamadım Touch ID'yi sökemiyorum tek bir vidam kaldı elimdeki tornavidanın ucu gittiği için de çıkaramıyorum.

Peki tri-point 0.6 tornavidayı nereden bulabiliriz? Saat geçti ben bulamadım Touch ID'yi sökemiyorum tek bir vidam kaldı elimdeki tornavidanın ucu gittiği için de çıkaramıyorum.

Hocam Xiaomi mija tarzı tamir setlerinde cıkıyor ya da telefon tamirir setlerinden alabilirsiniz dolap kulanıyorsanız size gönderebilirim ya da direkt buradan alabilirsiniz.

Hocam Xiaomi mija tarzı tamir setlerinde cıkıyor ya da telefon tamirir setlerinden alabilirsiniz dolap kulanıyorsanız size gönderebilirim ya da direkt buradan alabilirsiniz.

Maalesef hocam şu an bankacılık işlemlerini kullanamıyorum, elimde y tipi 0.6 tornavida var ama vidayı bir türlü sökemiyorum ne yapacağımı şaşırdım yoksa elimde iki adet tornavida kiti var her birinin içerisinde 20'den fazla uç var ama tornavida vidayı kavrayamıyor.

Maalesef hocam şu an bankacılık işlemlerini kullanamıyorum, elimde y tipi 0.6 tornavida var ama vidayı bir türlü sökemiyorum ne yapacağımı şaşırdım yoksa elimde iki adet tornavida kiti var her birinin içerisinde 20'den fazla uç var ama tornavida vidayı kavrayamıyor.

Fotoğraf atma şansınız var ise yardımcı olmak isterim.