DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Geçenlerde Apple'ın iPhone'lar için global shutter sensörü üzerinde çalıştığına dair bir patent haberi gördüm.

Normalde iPhone ve diğer Android cihazlarda kullanılan rolling shutter sisteminde hızlı hareketlerde jello etkisi, görüntüde eğilme veya ışık kaynaklarında dalgalanma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Apple'ın patentine göre yeni sensör üç katlı bir yapıya sahip olacak, ilk kat ışığı yakalıyor, ikinci kat yakalanan ışığı depoluyor, üçüncü kat ise elektrik sinyaline çeviriyor. Bu sayede global shutter mantığıyla tüm pikseller aynı anda görüntüyü okuyarak hareketli sahnelerde çok daha stabil ve doğru sonuç verecek. Özellikle LED ışık altında çekim yapanlar veya video ile uğraşanlar için büyük avantaj sağlayabilir, banding yani şeritlenme sorunları çözülebilir. Tabii işin bir de teknik ve maliyet tarafı var, böyle bir sensörün hem üretim zorluğu hem de enerji tüketimi daha yüksek olabilir. Ayrıca Apple bunu ne zaman uygulamaya koyacağı henüz belli değil çünkü ortada sadece patent var. Yine de bu teknoloji hayata geçirilirse iPhone kameraları için önemli bir sıçrama olacağını pek düşünmesem de, telefonlarla profesyonel çekim yapan icerik üreticileri icin oldukça yararlı bir yükseltme olur. Tabii bu hayata geçirilirse diğer telefon üreticileri bayrak taşıyıcı modellerine global shutter ekleyebilir.

1000260721.webp

Şu an piyasada global shutter sensörünü gerçekten kullanan bir telefon yok. Sony, Samsung ve Omnivision bu konuda çeşitli sensörler geliştiriyor ama bunlar daha çok endüstriyel kameralar veya prototip seviyesinde. Yani şimdilik bu teknoloji telefonlarda sadece patent ve söylenti aşamasında, ama yakın gelecekte karşımıza çıkabilir diye düşünüyorum zira bu üst düzey cihazlarda eger ki bir standarta dönüşürse zaten tamamen global shuttera geçilmiş olur.

Geçenlerde Apple'ın iPhone'lar için global shutter sensörü üzerinde çalıştığına dair bir patent haberi gördüm.

Normalde iPhone ve diğer Android cihazlarda kullanılan rolling shutter sisteminde hızlı hareketlerde jello etkisi, görüntüde eğilme veya ışık kaynaklarında dalgalanma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Apple'ın patentine göre yeni sensör üç katlı bir yapıya sahip olacak, ilk kat ışığı yakalıyor, ikinci kat yakalanan ışığı depoluyor, üçüncü kat ise elektrik sinyaline çeviriyor. Bu sayede global shutter mantığıyla tüm pikseller aynı anda görüntüyü okuyarak hareketli sahnelerde çok daha stabil ve doğru sonuç verecek. Özellikle LED ışık altında çekim yapanlar veya video ile uğraşanlar için büyük avantaj sağlayabilir, banding yani şeritlenme sorunları çözülebilir. Tabii işin bir de teknik ve maliyet tarafı var, böyle bir sensörün hem üretim zorluğu hem de enerji tüketimi daha yüksek olabilir. Ayrıca Apple bunu ne zaman uygulamaya koyacağı henüz belli değil çünkü ortada sadece patent var. Yine de bu teknoloji hayata geçirilirse iPhone kameraları için önemli bir sıçrama olacağını pek düşünmesem de, telefonlarla profesyonel çekim yapan icerik üreticileri icin oldukça yararlı bir yükseltme olur. Tabii bu hayata geçirilirse diğer telefon üreticileri bayrak taşıyıcı modellerine global shutter ekleyebilir.

Eki Görüntüle 186476

Şu an piyasada global shutter sensörünü gerçekten kullanan bir telefon yok. Sony, Samsung ve Omnivision bu konuda çeşitli sensörler geliştiriyor ama bunlar daha çok endüstriyel kameralar veya prototip seviyesinde. Yani şimdilik bu teknoloji telefonlarda sadece patent ve söylenti aşamasında, ama yakın gelecekte karşımıza çıkabilir diye düşünüyorum zira bu üst düzey cihazlarda eger ki bir standarta dönüşürse zaten tamamen global shuttera geçilmiş olur.

Global shutter teknolojisi, özellikle hareketli nesneleri ve ışık kaynaklarını kaydederken ortaya çıkan sorunları minimize etmek için oldukça faydalı bir yenilik. Apple'ın bu patentle alakalı olarak bahsettiği yapı ve olası avantajlar şu şekilde özetlenebilir:

Avantajlar​

• Daha İyi Görüntü Kalitesi: Tüm piksellerin aynı anda okumaya başlaması sayesinde jello efekti ve dalgalanma sorunları minimize edilir.
  • Daha Stabil Video Kaydı: Özellikle hızlı hareketlerin kaydedilmesinde daha kaliteli ve keskin görüntüler elde edilir.
  • LED Işık Altında Performans: LED ışık altında çekim yapıldığında yaşanan banding sorunları giderilebilir.

Zorluklar​

• Üretim Zorluğu: Global shutter sensörlerinin tasarımı ve üretimi, rolling shutter sistemlerine göre daha kompleks olabilir.
  • Enerji Tüketimi: Daha fazla güce ihtiyaç duyabilir, bu da cihazın batarya ömrünü etkileyebilir.
  • Maliyet: Üretim işlemleri daha maliyetli olabilir, bu da son kullanıcıya yansıyan fiyatı artırabilir.

Mevcut Durum​

• Şu anda piyasada gerçek bir global shutter sensör kullanan bir telefon bulunmamaktadır.
  • Sony, Samsung ve Omnivision gibi firmalar endüstriyel kameralar için global shutter sensörler geliştirmekte, ama bunlar henüz telefonlarda kullanılmıyor.

Gelecek Beklentileri​

• Eğer bu teknoloji standart hale gelirse, diğer üreticilerin de bayrak taşıyıcı modellerinde global shutter kullanma olasılığı artar.
  • Kullanım örnekleri ve taleplere bağlı olarak, bu teknoloji yakın gelecekteki üst düzey telefonlarda yer alabilir.

Bu patent ve gelişmeler, özellikle profesyonel içerik üreticileri için önemli bir aşama sunabilir. Ancak kesin bir uygulama tarihi olmadığından, kullanıcılar için henüz bir belirsizlik söz konusu.