IPS Glow nedir?

IPS Glow, ekranın kenarlarında veya köşelerinde görülen sarımsı veya grimsi parıltıdır. Daha çok siyah bir ekran açtığınızda veya az ışık bulunan ortamlarda gözünüze çarpar.

IPS Glow bir üretim hatası mıdır?

Hayır, IPS Glow üretim hatası değildir. IPS panelin çalışma prensibinin sunduğu bir dezavantajdır.

İade/Değişim kapsamında mıdır?

Çok rahatsız edecek düzeyde IPS Glow var ise iade veya değişim talep edebilirsiniz ancak şunu unutmayın, elinize gelecek yeni monitörün glow miktarı daha fazla da olabilir çünkü glow miktarının azlığı veya çokluğu tamamen şans unsuru, tıpkı monitörlerin renk doğruluğu gibi.

IPS Glow olduğu nasıl fark edilir?

Monitöre farklı açılardan baktığınızda, sarımsı veya grimsi parıltı(lar) artıp azalıyorsa, IPS Glow'dur. Eğer artıp azalma gözlemlemiyorsanız ışık sızmasıdır. Işık sızması üretim hatasıdır.

IPS Glow görseli

1753730111957.webp

IPS Glow'u daha az görünür yapma yolu var mı?

Ortam aydınlatmasını artırırsanız, paneldeki parıltılara direkt olarak gözünüz odaklanmaz, daha az fark edersiniz. Başka bir seçenek olarak da monitörün parlaklığını düşürmeyi söyleyebilirim.

Neden ismi "IPS" Glow?

Tamamen IPS panelin yapısıyla alakalı.

1753730296614.webp

Pembe oval şekiller sıvı kristal molekülleridir. Bu sıvı kristaller, yatay düzlemde dönerler. Zaten IPS'in açılımındaki "In-Plane", yatay düzlemdeki dönüşten ötürü bu şekilde isimlendirilmiştir. Sıvı kristallere elektrik akımı uygulandığında da bu moleküller kendi ekseni etrafında döner. Bu dönüş, ışığın panelden geçişini kontrol eder.

Sıvı kristallerinin bu şekilde yatay düzlemde dönmesinin en önemli artısı geniş görüş açısıdır. Nasıl ki TN panel ve VA panel monitörlerde ekrana sağdan soldan bakınca renkler soluklaşmaya ve görüntü kalitesi düşmeye başlıyor ama IPS'te bunlar minimum düzeyde oluyor, işte sebebi sıvı kristallerin yatay düzlemde dönmesinden kaynaklıdır. Tabii sıvı kristaller bu şekilde yatay düzlemde döndüğü için monitöre tam karşıdan bakmadığınız sürece IPS Glow miktarında artış gözlemlersiniz çünkü yatay düzlemde dönen sıvı kristaller arasından çıkan ışık, daha çok saçılma ve kırılmaya yol açıyor. Zaten tam olarak bu yatay düzlemdeki dönüşten ötürü IPS Glow miktarı monitöre farklı açılardan baktığınız zaman artıp azalıyor.

IPS Glow miktarını azaltmaya yarayan bir teknoloji var mı?

Evet, var: Local Dimming. Local Dimming bulunan monitörlerde IPS Glow miktarını önemli ölçüde azaltmak mümkün lakin Local Dimming pahalı bir teknoloji çünkü sadece Direct LED ve Mini LED arka aydınlatma türlerinde iyi performans veren bir özellik. Direct LED ve Mini LED monitörler de pahalı. Edge LED monitörlerde berbat çalışıyor. Local Dimming adı üstünde bölgesel karartma anlamına geliyor. Ek olarak bu özellik çoğu monitörde yok.

Örnek olması açısından Cooler Master Tempest GP27U'nun görselini ekliyorum. Üstteki görsel Local Dimming kapalı hali, alttaki görsel ise Local Dimming açık hali. Tabii Local Dimming aynı zamanda karartma efekti uyguladığı için IPS'in sıkıntısı olan kontrast oranını da artırıyor, yani Local Dimming özelliği sayesinde IPS'in en büyük iki sıkıntısına nokta atışı müdahale yapabiliyorsunuz.

İlk görselde göreceğiniz üzere sol alt, sağ alt ve sağ üstte IPS Glow var iken ikinci görselde bunların hiçbirisi belli olmuyor.

1753731207713.webp

1753731221598.webp

Görsel Kaynağı: https://www.rtings.com/monitor/reviews/cooler-master/tempest-gp27u

Sonuç

IPS bir monitör almak istiyorsanız ve IPS Glow problemi yaşamak istemiyor veya minimum düzeyde yaşamak istiyorsanız yapacağınız tek bir şey var, o da paraya kıyıp Mini LED arka aydınlatmalı bir IPS monitör satın almak, örneğin InnoCN 27M2V, Cooler Master Tempest GP27Q veya GP27U. Eğer benim o kadar param yok diyorsanız da yapacak bir şey yok, işiniz şansa kalmış lakin IPS Glow'un bir üretim hatası değil de panel piyangosu olduğu gerçeğini unutmayın.

@DarthGorsoy

Pocket 3'te bile OLED ekran varken, telefonumda ve monitörümde IPS panel olması beni yoruyor :D Allah'tan telefonda çok film, dizi izlemediğim için pek sorun yaşamıyorum. Monitörde de düşük parlaklık ve Black Stabilizer ayarından dolayı siyahlarda bile iyi bir görüntü alabiliyorum. Şimdi LG UltraGear 27GL63T monitörümde, şu siyah arka planda beyaz okun olduğu fotoğrafa bir baktım; parlaklığı %100'e alınca grilik çok belli oluyor. Ancak ben genelde %0'da falan kullandığım için düşük parlaklıkta neredeyse hiç görmüyorum. Black Stabilizer de kutudan çıktığı şekilde, %60.

Parlaklık %100, Black Stabilizer %60.
IMG_0901.webp

Parlaklık %100, Black Stabilizer %0.
IMG_0902.webp

Parlaklık %0, Black Stabilizer %60.
IMG_0904.webp

Parlaklık %0, Black Stabilizer %0.
IMG_0903.webp