Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Starlink önümüzdeki günlerde İran'da tamamıyla yasaklı olacak. Yasal olarak kullanılamaz hale gelecek. Bunu yapma sebepleri muhtemelen ABD ve İsrail tarafından olası atakları engellemek, dijital sansürden kaçışı engellemek, gündemi ve vatandaşları daha etkili kontrol etmek olduğunu söyleyebiliriz. Zaten geçenlerde de vatandaşlarından WhatsApp ve diğer Meta ürünlerini de kullanmamalarını istemişti. Aynı mantık, ama daha agresif bir çözüm.

Bana ilginç gelen kısım ise kırbaç cezası.

Kaynak: https://www.newsweek.com/iran-ban-starlink-elon-musk-spies-arrests-2092435

Kendi ülkemizde zaten Turkcell ve Turk Telekom hazretleri rant koparamadığı için Starlink yok. Acaba gizlice Starlink kullansak burada ne olur merak etmeye başladım şimdi.

Olası ataklar mı? Bazı İran'lı yetkililer "Amerika'yı tokatladık var ya ağızlarının paylarını verdik" diye dolaşıyorlardı halbuki. Olası ataklardan neden korkmuşlar ki?

Bu iş nasıl oluyor anlamadım. Starlink'in kullanılabilmesi için devlet onayı gerekmiyor mu? Starlink'in kullanılmasına İran izin mi vermişti önceden? Bir resmiyet yoksa İran'daki insanlar nasıl abone olabiliyorlar? Aylık faturayı nasıl ödüyorlar?