egenowbusy

Uzman
Makaleler
1
Ben bir firmada çalışıyorum ve hem anket hem kozmetik ürün satıyorum. Ev ev geziyoruz fakat işveren kişi bahşiş almamı istemiyor veya bahşiş zorla verilirse ürünün parasına koyulmasını istiyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

İş vereninizi rahatsız eden kısım ne anlamadım açıkçası. Emeğinizin karşılığında fazladan alacağınız 3 kuruş parayada mı göz dikmiş? Zorla aldığınız bir şey yok, teşekkür mahiyetinde size verilen bir para bu. Zaten hak ediyorsanız alırsınız. Bu da demek oluyor ki bu sizin hakkınız.

1751670647976.webp

İşverene söyleme o zaman bahşiş aldığını.

Eleman bahşiş aldığını biliyorum dedi bir kere çıkmıştım geri girmiştim bahşiş aldığını biliyorum dedi. Bahşiş almamızı istememesinin sebebi sen ondan bahşiş aldığında başka bir çalışan kapıya geldiğinde almazmış. Çalışmaya başladığım ilk gün mesai sonu bir kişi bahşiş verdi dedim verdiği 100 TL'yi elimden aldı cüzdanına koydu ben her gün hemen hemen 100-300 arası bahşiş kazanıyordum. Haziran-Temmuz arası çalıştım, kavgalı ayrıldık zaten. Aldığı bahşişlerden dosya açacaklarmış 😂.5 yaşındaki çocuk bile inanmaz bu bir suç değil bir kere. Yanında da farklı bir benden 2 yaş küçük 2008'li elemana daha sıcak sohbetleri vardı. Bahsis aldığında söyle bana almamaya çalış dedi bende tamam dedim. Biri bana 100 TL bahşiş verdi ekstradan telefonla aradım söyledim zorlamamışsın hemen almışsın diyor şunu anlayacaksın ki sana bir saha veriyorsa tanıdık yerden veriyor. Diğerleri de bahşiş alıyordu illaki de almıştır yemesinler bizi.

İşverene söyleme o zaman bahşiş aldığını.

Paramı da tam vermedi çıkacağımı söyledim aslında söylememeliydim ben hata yaptım. 3000 lira vereceğinin 1000'ini verdi beni yarı yolda bıraktın diye o 1000 lirayı da zor verdi. SGK'den şikayet açmak istedik bunun müdürleri var Mersin'de mekan bulunabilseydi baskın yapılacaktı çünkü illegal çalıştırıyorlar vergi dairesine gidecektik saldık boş verdik. Allah çünkü ondan çıkaracak yarın olur 30 yıl sonra olur belki de çıkarmıştır ondan acısını.