Messi_6

Üyecik
Bu tarzda bir yorum okumuştum sanki. Biri ilk defa işe girince işveren sigortasını yatırken ne yapıyor tam olarak? Hatırladığım konuda, yanlış da hatırlıyor olabilirim bu arada.
Sigorta'da birisi zorunlu ama bir tane de zorunlu olmayan bireysel emekilik mi ne açılıyormuş, bu konulardan hiç anlamıyorum. Zorunlu olmayan ve istek dışı açılan böyle bir şey var mı? Var ise kişi ne yapmalı yani ekstra bireysel emeklilik hesabı istemiyorsa kapatmalı mı zorunlu olmayanı ve kapatırsa ne artısı veya eksisi oluyor? Bu konulardan hiç anlamıyorum.

Bende de oldu iki defa. Ne işe yaradığını da onlarca kez anlattılar ama anlamadım hiçbir şekilde. İstediğin zaman iptal edebiliyorsun. Her ay belli bir kısım hesabından çekiliyor otomatik olarak. Kumbara gibi düşün. Dilediğin zaman bağlı olduğun BES firmasını arayıp iptal ediyorsun ve bir süre sonra para hesabına geri yatıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu tarzda bir yorum okumuştum sanki. Biri ilk defa işe girince işveren sigortasını yatırken ne yapıyor tam olarak? Hatırladığım konuda, yanlış da hatırlıyor olabilirim bu arada.
Sigorta'da birisi zorunlu ama bir tane de zorunlu olmayan bireysel emekilik mi ne açılıyormuş, bu konulardan hiç anlamıyorum. Zorunlu olmayan ve istek dışı açılan böyle bir şey var mı? Var ise kişi ne yapmalı yani ekstra bireysel emeklilik hesabı istemiyorsa kapatmalı mı zorunlu olmayanı ve kapatırsa ne artısı veya eksisi oluyor? Bu konulardan hiç anlamıyorum.
İş yerine göre değişiyor.
Bazı şirketler bes i zorunlu olarak yaptırıyor ama zaten bunu iptal edebilirsiniz .

Evet, BES'in işveren tarafından açılması zorunlu diye biliyorum(?). Cayma hakkınızı kullanıp kapatabilirsiniz. Bence kapatmayın. Her ay %3 gibi bir kesinti yapılır maaşınızdan ve BES'e aktarılır. Burada %3'lük maaş kesintinizin payına ek olarak %30 gibi bir devlet katkısı eklenir. İleride emekli olacağınız zaman işinize çok yarayacak emin olun. Ama istemezseniz kapatın. %3 çok büyük bir kesinti değil bana kalacak olursa. Hani 30,000 TL maaş alsanız 900-1000 TL falan anca kesinti yapıyor. Amacı ise mesela ileride emekli oldun emekli maaşın 20,000 TL. Eğer BES yaparsan kesilen tutarlar devlet katkısıyla sana ikinci bir emekli maaşı olarak geri ödeniyor. Ama sistemden geri çıkarsanız (süreleri var 3-6-10 yıl diye ve 10 yıl için bir yaş şartı) kalış sürenize bakılarak devlet katkısı alırsınız. Hani atıyorum tamamen ilk 3 yıl için %0 ise 6 yıl için %30 10 yıl için %60 falan. 10 yılı doldurup emekli olana kadar sistemde kalırsanız tamamını alırsınız.