Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kaer Morhen
İŞKUR altında A101'e girdim. İŞKUR memuru bana 9 Mart'a kadar işten çıkabileceğimi söyledi. Bugün 3. günümü bitirdim. Acaba bunda bir bekleme süresi falan gibi bir şey var mı? Hani 15 gün önceden bildirmek zorundasınız falan gibi. Sözleşmeye baktım ama işten çıkışa dair bir madde göremedim. Bu akşam direkt çıkabilir miyim? @Şişman Adam Hocam müsaitseniz sizin bilgilerinizden de yararlanmak isterim.

Çözüm
@Lorien merhaba,

Öncelikle İŞKUR'un sağladığı işbaşı programlarına yönelik koşullar ile pek ilgilenmediğim için fazla bir bilgim yok. Yine de şunları belirtmiş olayım.

Mevcut pozisyonunuzda hem İŞKUR ile aranızda bir hukuki ilişki bulunmakta hem de A101 ile bulunmakta ama bunlar kendi içlerinde görece bağımsız durumlar olarak düşünün.

A101 ile aranızdaki ilişki bildiğimiz işçi-işveren ilişkisidir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışıyorsunuz yine. Dolayısıyla İŞKUR sebebiyle değil de normal bir şekilde işe girmiş bir işçi ile işten ayrılma konusunda herhangi bir farkınız yok. İsterseniz istifa edersiniz, isterseniz haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilirsiniz. Her ikisinin de İŞKUR'dan bağımsız hukuki sonuçları bulunmakta.

İŞKUR ile olan durumunuzda ise muhtemelen istifa ile ayrılmanız durumunda İŞKUR belli bir süre bu programdan sizi yararlandırmayacaktır. Süreyi bilmiyorum ama 12 ay olabilir. Yine emin olmamakla birlikte, işten ayrılışınız haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmek şeklinde olursa muhtemelen İŞKUR size böyle bir ceza vermeyecektir.
Şöyle bir şey yazıyor internette.
1771440685545.webp

Ama bana 9 Mart'a kadar çıkabilirsin demişti İŞKUR memuru. 9 Mart'tan program bitimine kadar çıkarsam da sadece bu programlardan yasaklanırsın başka bir şey olmaz dedi.

@Şişman Adam Hocam sizin bilginiz vardır yardımcı olabilir misiniz?

Şöyle bir şey de gördüm şimdi.
1771441093032.webp

Son düzenleme:
@Lorien merhaba,

Öncelikle İŞKUR'un sağladığı işbaşı programlarına yönelik koşullar ile pek ilgilenmediğim için fazla bir bilgim yok. Yine de şunları belirtmiş olayım.

Mevcut pozisyonunuzda hem İŞKUR ile aranızda bir hukuki ilişki bulunmakta hem de A101 ile bulunmakta ama bunlar kendi içlerinde görece bağımsız durumlar olarak düşünün.

A101 ile aranızdaki ilişki bildiğimiz işçi-işveren ilişkisidir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışıyorsunuz yine. Dolayısıyla İŞKUR sebebiyle değil de normal bir şekilde işe girmiş bir işçi ile işten ayrılma konusunda herhangi bir farkınız yok. İsterseniz istifa edersiniz, isterseniz haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilirsiniz. Her ikisinin de İŞKUR'dan bağımsız hukuki sonuçları bulunmakta.

İŞKUR ile olan durumunuzda ise muhtemelen istifa ile ayrılmanız durumunda İŞKUR belli bir süre bu programdan sizi yararlandırmayacaktır. Süreyi bilmiyorum ama 12 ay olabilir. Yine emin olmamakla birlikte, işten ayrılışınız haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmek şeklinde olursa muhtemelen İŞKUR size böyle bir ceza vermeyecektir.

Çözüm
@Lorien merhaba,

A101 ile aranızdaki ilişki bildiğimi işçi-işveren ilişkisidir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamın çalışıyorsunuz yine. Dolayısıyla İŞKUR sebebiyle değil de normal bir şekilde işe girmiş bir işçi ile işten ayrılma konusunda herhangi bir farkınız yok. İsterseniz istifa edersiniz, isterseniz haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilirsiniz. Her ikisinin de İŞKUR'dan bağımsız elbette hukuki sonuçları bulunmakta.

Hocam şu an İŞKUR'un altındayım. A101 ve İŞKUR ile olan sözleşmeye baktım feshetme ile alakalı madde yok. 15 Maddelik bir sözleşme. Mağaza müdürüne az önce yazdım yarın dilekçe getiririm dedim o da tamam dedi. Bilmediğim bir şey gelmez değil mi sizce? Ceza falan.

@Şişman Adam hocam bir de İŞKUR ile girdiğim için normal bir istifa dilekçesinden farklı bir şey yazmam gerekiyor mu? Bu konuda bilginiz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
@Lorien endişelendirmek adına değil, sorduğunuz için detay veriyorum.

A101 ile olan sözleşmenizde deneme süresi tanımlanmış mı? Şayet deneme süresi tanımlandıysa doğrudan istifa etmenizde A101 ile aranızdaki ilişki açısından size zarar verecek bir durum yok. Deneme süresi tanımlanmamışsa normal şartlarda 2 haftalık ihbar sürenizi A101'de tamamlayıp öyle ayrılmanız gerekir. Yoksa A101'in size karşı ihbar tazminatı talep etme hakkı bulunmakta. Yine de tahminimce mağaza müdürü sorun çıkarmayacaktır, öyle size ihbar tazminatı öde vs. demeyecektir. Yine de bir konuşun.

İŞKUR için maalesef kesin bilgim yok, emin olmadığım şeyleri söyleyerek yanlış yönlendirmek istemiyorum. 12 aylık süre ile işbaşı programından faydalanamayacağınızı biliyorum ama yukarıda bir de kurs ücreti ile ilgili birtakım bilgiler bulmuşsunuz. Doğruluğu konusunda bilgim yok maalesef. Bu durumu da İŞKUR ile konuşmanız lazım.

@Lorien farklı bir istifa dilekçesine gerek yok. Bu konuda diğer işçilerle aynısınız. İstifa etmek istiyorsanız sıradan bir istifa dilekçesi yeterli olacaktır.

A101 ile olan sözleşmenizde deneme süresi tanımlanmış mı? Şayet deneme süresi tanımlandıysa doğrudan istifa etmenizde A101 ile aranızdaki ilişki açısından size zarar verecek bir durum yok. Deneme süresi tanımlanmamışsa normal şartlarda 2 haftalık ihbar sürenizi A101'de tamamlayıp öyle ayrılmanız gerekir. Yoksa A101'in size karşı ihbar tazminatı talep etme hakkı bulunmakta. Yine de tahminimce mağaza müdürü sorun çıkarmayacaktır, öyle size ihbar tazminatı öde vs. demeyecektir. Yine de bir konuşun.
Yok hocam onunla alakalı bir şey yazmıyor.

İsterseniz size özelden sözleşmeyi atabilirim hocam.

Yok hocam onunla alakalı bir şey yazmıyor.

İsterseniz size özelden sözleşmeyi atabilirim hocam.
Özele gerek yok. Deneme süresi yok diyorsanız yoktur. O halde bu konuda söylediklerim geçerli. Yine de merak etmeyin, A101 size ihbar konusunda sorun çıkarmayacaktır. Kendisinin zaten hazırda beklettiği birçok işçi adayı vardır. Siz ayrıldıktan sonra yerinizi hemen doldururlar. Yine de unutmayın tabii, istifa ederek yani haklı bir gerekçeye dayanmadan iş sözleşmesini feshedip hemen işten ayrıldığınız için ihbar tazminatı talep etmeye hakları var.

Özele gerek yok. Deneme süresi yok diyorsanız yoktur. O halde bu konuda söylediklerim geçerli. Yine de merak etmeyin, A101 size ihbar konusunda sorun çıkarmayacaktır. Kendisinin zaten hazırda beklettiği birçok işçi adayı vardır. Siz ayrıldıktan sonra yerinizi hemen doldururlar. Yine de unutmayın tabii, istifa ederek yani haklı bir gerekçeye dayanmadan iş sözleşmesini feshedip hemen işten ayrıldığınız için ihbar tazminatı talep etmeye hakları var.
Hocam dilekçeye "kendi isteğim doğrultusunda ayrılmak istiyorum" şeklinde yazmam yeterli mi? Sebep belirteyim mi?