Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SHUJ

Uzman
Selam arkadaşlar. Ryzen 2600'den 5700X'e geçtim, sorunum videodaki gibidir. 2 gündür neler neler denedim. OCCT PSU testini geçiyor stres vb testleri de geçiyor. Sıcaklıklar güzel, CPU Max 65 GPU ise 60. bugün fark ettiğim şey sorunun kaynağı RAM olarak görünüyor.

Şöyle ki RAM'ler XMP ile veya elle 3000 MHz çektiğimde hiçbir şekilde oyun açmıyor ve masaüstünde de en ufak yükte kapanıyor kasa. Ama BIOS'tan Auto aldığımda 2133MHz'te çalışırken hiçbir sorun yok. 10 15dk God of War: Ragnarok falan denedim sorunsuz. Böyle saçma bir duruma sebep olan nedir beynim durdu. 3000MHz kullandığım RAM'ler neden bu işlemci ile bu şekilde.

2933 2600 2666 birçok hız denedim nafile. 2133 üzerine çıktığı an kapanma başlıyor yükte. Elimde aynı RAM'lerin 3200MHz olanı var onlarla denedim durum yine yine aynı.

Sistemi aşağıya yazıyorum lütfen anlayan bilen varsa yardımcı olursa sevinirim. Anakart çok ezik biliyorum ama 2133MHz iken kapanma vs yok. Anakart kaynaklı olsa o zaman da kapanmaz mıydı? İşlemcinin bozuk olduğunu da düşünmüyorum. Temiz Windows kurulumu yaptım.

Video linki:

• ASRock B450M HDV r4.0
  • Ryzen 7 5700X.
  • XFX RX 6700 (1 ay önce alındı 2600 ile kullandım sorunu yok eminim)
  • 2x8 Corsair LPX 3000MHz CL16.
  • 700W bronz Gigabyte PSU.
  • 1 adet Kioxia 1TB nwm 2 adet SATA SSD 240 GB SanDisk ve HyperX Kingston.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
2600 ile bu sorunu yaşamıyordun ki çok daha kötü bir IMC'ye sahipti, anakart ve RAM'in de aynıydı diyorsun. Bunlardan yola çıkınca işlemci IMC'si gibi duruyor durum, son bir sefer anakartı fiziksel hasar için kontrol et, belki soğutucu montajı sırasında falan derin bir çizik olmuştur hani o şekilli, onda da bir şey yoksa direkt işlemcini değiştirt satıcıya.
Demek ki sorun muhtemelen RAM değil.

Evet Recep bey konu içeriğine de yazmıştım 3200 olan kit ile de durum aynı. RAM'ler varsayılan 2133 iken de dün 1 kez kapandı. Bu arada FurMark testini 10 dakikadır yapıyorum dediğiniz şekilde bir üst frekansta. Herhangi bir sorun yok. Anakart giriş seviye olduğu için işlemci yükünü kaldıramıyor olabilir mi? Ama bunun RAM frekansı ile alakası nedir hiçbir anlam veremiyorum.

Eğer üst frekans FurMark temiz çıkarsa AIDA64 RAM de denenebilir, bana sorun RAM gibi geldi.

Şu an sizin dediğiniz gibi AIDA ile RAM testi yaptım 20sn olmadan sistem kapandı. AIDA stres testi kısmından sadece Memory seçerek. Aklım iyice karıştı 2 farklı kit RAM var hepsinde aynı sorun ve diğer denediğim kit sıfır. Sanırım anakart bu sistemi idare edemiyor. @Recep Baltaş böyle bir ihtimal var mıdır sorun anakart diyebilir miyiz?

Son düzenleme:
Ya RAM'lerle alakalı bir durum, ya RAM-CPU arası yollarda bir hasar/problem var anakartta, ya da işlemci IMC'sinde sorun var.

RAM testini yaparken 3000'likler ile mi yaptınız, aynısını bir de 3200 ile yapabilir misiniz? Tabii ki XMP açık ve tam frekanstayken.

Bir de 2600 kullanırken böyle bir sorun var mıydı? O zamanki anakartınız ve RAM'leriniz aynı mıydı?

Ya RAM'lerle alakalı bir durum, ya RAM-CPU arası yollarda bir hasar/problem var anakartta, ya da işlemci ımc'sinde sorun var.

RAM testini yaparken 3000'likler ile mi yaptınız, aynısını bir de 3200 ile yapabilir misiniz? Tabii ki XMP açık ve tam frekanstayken.

Bir de 2600 kullanırken böyle bir sorun var mıydı? O zamanki anakartınız ve RAM'leriniz aynı mıydı?

Hem 3000 hem de 3200 ile yaptım ikisinde de kapandı. XMP açık veya kapalı fark etmeksizin kapanıyor sistem AIDA'nın RAM stres testinde. 2600 kullanırken nadiren belki 6 ayda 1 defa kilitlenme yaşardım ve evet 2600 kullanırken de aynı RAM ve anakart vardı hocam.

İşlemcinin bozuk olma ihtimali var mı yani? Bunu net şekilde anlatabilsem iade edeceğim.

2600 ile bu sorunu yaşamıyordun ki çok daha kötü bir IMC'ye sahipti, anakart ve RAM'in de aynıydı diyorsun. Bunlardan yola çıkınca işlemci IMC'si gibi duruyor durum, son bir sefer anakartı fiziksel hasar için kontrol et, belki soğutucu montajı sırasında falan derin bir çizik olmuştur hani o şekilli, onda da bir şey yoksa direkt işlemcini değiştirt satıcıya.

Çözüm
2600 ile bu sorunu yaşamıyordun ki çok daha kötü bir ımc'ye sahipti, anakart ve RAM'in de aynıydı diyorsun. Bunlardan yola çıkınca işlemci ımc'si gibi duruyor durum, son bir sefer anakartı fiziksel hasar için kontrol et, belki soğutucu montajı sırasında falan derin bir çizik olmuştur hani o şekilli, onda da bir şey yoksa direkt işlemcini değiştirt satıcıya.

Evet haklısınız gerçekten. Fiziksel hasar hiç sanmıyorum çok titiz şekilde davranırım hep ama yine de kontrol ederceğim. İslemci değişimi sonrası durum daha da netlik kazanır en azından. Çok teşekkür ederim.

Selam tekrardan işlemciyi bugün iadeye yolladım büyük ihtimal kabul olur ve tekrar sipariş edeceğim. Aynı sorun devam ederse anakart değişeceğim. Şu anki anakartım bu işlemci için pek elverişli değil biliyorum. Bu yüzden 5 ila 5.500 TL aralığında hangi anakartı önerirsiniz? İleride duruma göre overclock kaldırabilecek bir model olması daha iyi diye düşünüyorum ancak çok fazla model var önerileriniz varsa sevinirim. @The Man From Earth @Recep Baltaş

Son düzenleme:
Evet haklısınız gerçekten. Fiziksel hasar hiç sanmıyorum çok titiz şekilde davranırım hep ama yine de kontrol ederceğim. İslemci değişimi sonrası durum daha da netlik kazanır en azından. Çok teşekkür ederim.

Selam tekrardan işlemciyi bugün iadeye yolladım büyük ihtimal kabul olur ve tekrar sipariş edeceğim. Aynı sorun devam ederse anakart değişeceğim. Şu anki anakartım bu işlemci için pek elverişli değil biliyorum. Bu yüzden 5 ila 5.500 TL aralığında hangi anakartı önerirsiniz? İleride duruma göre overclock kaldırabilecek bir model olması daha iyi diye düşünüyorum ancak çok fazla model var önerileriniz varsa sevinirim. @The Man From Earth @Recep Baltaş
Sana daha ilginç bir öneri yapayım mı :D
Eğer 5700X alacak bütçen varsa ve 5500 lira da anakarta ayırabiliyorsan seni AM5'e geçirelim. Elindeki RAM'leri de satarsan minimal ekle 5700X+AM4 geçeceğin yerde AM5 geçmiş olursun, ileriye fazlasıyla dönük ve rahat olur.

Sana daha ilginç bir öneri yapayım mı :D
Eğer 5700X alacak bütçen varsa ve 5500 lira da anakarta ayırabiliyorsan seni AM5'e geçirelim. Elindeki RAM'leri de satarsan minimal ekle 5700X+AM4 geçeceğin yerde AM5 geçmiş olursun, ileriye fazlasıyla dönük ve rahat olur.

Aslında çok mantıklı bunu bende düşündüm 😄 AM5 ürünlerine ama hiç bakmadım fiyatları ürünleri bilgim yok şu an. Elimde 3000 ve 3200 olarak 2x8GB'dan kitler var satabilsem aslında çok iyi olacak ama malum siteden Param Güvende ile alıyor çoğu buna ben sıcak bakmıyorum. Yaşadığım ilçe çok küçük elden satma imkanımda yok belki anca bilgisayarcılara. Ama şimdi siz öyle deyince merak ettim kafama yattı. 5700X gücüne eş değer AM5 işlemci ve anakart için ne kadar gerekli?

Aslında çok mantıklı bunu bende düşündüm 😄 AM5 ürünlerine ama hiç bakmadım fiyatları ürünleri bilgim yok şu an. Elimde 3000 ve 3200 olarak 2x8GB'dan kitler var satabilsem aslında çok iyi olacak ama malum siteden Param Güvende ile alıyor çoğu buna ben sıcak bakmıyorum. Yaşadığım ilçe çok küçük elden satma imkanımda yok belki anca bilgisayarcılara. Ama şimdi siz öyle deyince merak ettim kafama yattı. 5700X gücüne eş değer AM5 işlemci ve anakart için ne kadar gerekli?
7500F ile fazlasıyla yakınlar ve tek çekirdek performansından dolayı 7500F çok daha iyi oyun performansı gösterecektir.

7500F'i neredeyse 5700X ile aynı fiyata alıyorsun, soğutucun zaten vardır, yoksa da onu 1-2 ay idare edip sonra alması kolay.

4500-5000 aralığında fena olmayan işini görecek bir anakarta geçebiliyorsun, indirim kovalarsan daha iyisini de bulursun.

3500-4000 gibi de 2x16 alman mümkün, eğer şimdilik 1 alayım yine ötekini de zamanla eklerim dersen:

Elindeki RAM'leri de en azından 1500-2000 gibi bir fiyata elinden çıkartırsın diye tahmin ediyorum, öyle diyerek hesabı tamamlarsak eğer onları da dahil etmiş halinle 7500F-B650M-16GB DDR5'i aynı fiyata getirmiş olursun. Bütçeyi zorlarım dersen bir tane daha RAM ekleyip soğutucu alırsın, zorlamam dersen belki anakartı bir model daha üst alıp önümüzdeki aylarda indirim yakaladıkça onları eklersin. Çoklu çekirdekte aynı-benzer performansı alırsın, tek çekirdekte ise çok daha iyi alırsın, hepsinin ötesinde de ileride yükseltmeye sonuna kadar açık bir sistemin olur. 5700X'in üstünde ya 5800X3D ya da 5950X var seçenek olarak, 7500F ise AM5'te alacağın en "yavaş" model.

7500F ile fazlasıyla yakınlar ve tek çekirdek performansından dolayı 7500F çok daha iyi oyun performansı gösterecektir.

7500F'i neredeyse 5700X ile aynı fiyata alıyorsun, soğutucun zaten vardır, yoksa da onu 1-2 ay idare edip sonra alması kolay.

4500-5000 aralığında fena olmayan işini görecek bir anakarta geçebiliyorsun, indirim kovalarsan daha iyisini de bulursun.

3500-4000 gibi de 2x16 alman mümkün, eğer şimdilik 1 alayım yine ötekini de zamanla eklerim dersen:

Elindeki RAM'leri de en azından 1500-2000 gibi bir fiyata elinden çıkartırsın diye tahmin ediyorum, öyle diyerek hesabı tamamlarsak eğer onları da dahil etmiş halinle 7500F-B650M-16 GB DDR5'i aynı fiyata getirmiş olursun. Bütçeyi zorlarım dersen bir tane daha RAM ekleyip soğutucu alırsın, zorlamam dersen belki anakartı bir model daha üst alıp önümüzdeki aylarda indirim yakaladıkça onları eklersin. Çoklu çekirdekte aynı-benzer performansı alırsın, tek çekirdekte ise çok daha iyi alırsın, hepsinin ötesinde de ileride yükseltmeye sonuna kadar açık bir sistemin olur. 5700X'in üstünde ya 5800X3D ya da 5950X var seçenek olarak, 7500F ise AM5'te alacağın en "yavaş" model.

Bu ayrıntılı anlatım ve mesaj için çok teşekkür ediyorum. Gördükten sonra inceledim fiyatlara baktım gerçekten de mantıklı olan sanırım AM5'e geçmek buna iyice kafa yorup bütçeyide hesaplayıp kararımı vereceğim. :) gerçekten aynı fiyata daha yeni bir nesil kafama yattı.

Peki bir şey sormak istiyorum. İşlemci maksimum RAM frekansı 5200 olarak görünüyor mesajda ki RAM'ler yerine 5200MHz herhangi daha uyguna bir kit var ise onu almış olsam çok bir kayıp olur mu 6000 MHz RAM'e göre? 3500 4000 epey yüksek bir fiyatmış RAM'e göre :) DDR5 piyasası uçuk sanırım.