S4N0

Çalışkan
Kasamda ufak bir değişiklik yaptım ve işlemci soğutucusunu değiştirdim. Eski soğutucuyu sökerken soğutucu işlemci ile beraber geldi. Pinlerde kopma veya bükülme yok, olabileceğini tahmin edip dümdüz çektim soğutucuyu (sağa sola çevirme ihtimali yok bağlantı tarzından dolayı).

Yeni soğutucuyu takıp bilgisayara taktıktan sonra PSU'yu açtığımda klavyelerin rgbleri yandı, burada bir arıza olduğu belli. Benim şüphelendiğim şey anakart ve PSU. PSU olması yüksek ihtimal hatta Enermax 700W PSU'ya sahibim. Çok kaliteli değil, fiyat performans olduğu için tercih ettim. Bilgisayarımın güç tüketimi 450W, önerilen 550W PSU ama 700 ile kullanıyorum. Çok aşırı yük binme ihtimali olmadı PSU'ya.

Bilgisayarın açılması 2 dakika sürüyor. Açılırken veya kapanırken hoparlörlerden patırtı yaptırıyor. Dün oyun oynarken tam heyecanlı yerinde gitti ve üzerine daha fazla düşmedim. Elimde test yapabileceğim başka PSU, anakart, RAM vs her şey var ama tavsiyelerinizi merak ediyorum. Şu anki sistemde tüm parçalar garantili.

Deneyeceğim ama kaçak yapacak bir şey yok. Sürdüğüm macun Xigmatek thermal Killer s 9w/mk, iletken olacağını düşünmüyorum. Fanı geren ayaklarda plastik brakete bağlı.

Eski işlemci fani ile sorun yok diyordunuz macunla alakası yoktur ama bence yeni işlemci fani kablosunda sorun olabilir.

BIOS atsam nasıl olur üstüne tekrar? ErP ayarına hiç şu ana kadar dokunmamıştım. Akşam evde kontrol edeceğim.

Asıl kafamı karıştıran soru bu :). Fan değişiminde BIOS değişmez. Nasıl olurda ErP ayarı aktif olur. Dediğiniz gibi bence siz anakartı ve PSU'yu bir test edin. Test etmeden önce mümkünse uzay montajda deneyin. Kasadan kısa devrede yapıyor olabilir.

Arkadaşlar dün başka 1650 Watt'lık mining PSU'su bağladım kasaya, bilgisayar sanki ilk kez kurmuş gibi boot etti. BIOS'u sıfırladı, daha sonra BIOS'unu güncelledim. 1650WATT mining PSU ile OCCT testi yaptım çökme vs olmadı.

Enermax PSU'yu taktım yine bir BIOS sıfırladı, ayarlarımı yaptım. Enermax PSU ile OCCT testi yaptım 10 dakika bir çökme olmadı, başka ne gibi bir test yapabilirim? PC'nin kullandığı güç hesapladığımda 450 watt civarı çıkıyor.

Mining PSU bağladığımda hoparlörlerden cızırtı yapıyor bilgisayar, anakartın yalıtımıyla alakalı bir sorun olduğunu okumuştum. Watt değeri yüksek PSU'nun normalde bir zararı olmaması gerekli ama net bilmiyorum.

Ayrıca anakartımda ErP bölümü yok ama S4/S5 ile alakalı Deep sleep bölümü var anakartın ayarlarında ama kapalı konumda.

Bu ayarı S4/S5 ya da S5 olarak seçmelisin ışıklandırma sorunu böylelikle son bulur.

BIOS piliniz bitmiş olabilir (düşük ihtimal). Ayrıca EXPO açıksa kapatın.

Deep sleep kısmını açacak mıyım yani hocam?

Hocam kartın daha 1 seneden fazla garantisi var BIOS pilinin bitme ihtimali yoktur diye düşünüyorum. Geçtiğimiz kasım'da alındı.

1754551543101.webp

Yapmam gereken ayar bu sanırım

Sadece OCCT değil de, Prime95 Small FFTs ve Furmark 1080p MSAA 2x ayarlarında ikisini aynı anda çalıştırıp, ana ekranda Furmark'ı tutun. 3-4 saniyede bir space tuşuna basın. (Ekranın ortasındaki imge gidip geliyor.)
3 dakika boyunca bunu yaptığınızda problem yoksa PSU sistemi kaldırıyor. Testlere 10dk daha devam edin. Eğer problem yoksa sıkıntı yok.