Yer
ALANYA
İşlemcilerle ilgili genelde gözden kaçan ama olayın bütün mantığını değiştiren bir durum var. Aslında fabrikada o silikon plakalar üretilirken markalar "Hadi şuna i5 basalım, şuna i9 basalım." diye ayrı ayrı üretim yapmıyor benim anladığım. Aynı üretim bandından çıkan en kaliteli, en kusursuz silikonları i9 ya da Ryzen 9 diye paketleyip en pahalıya satıyorlar. Testlerde biraz daha fazla ısınan, voltajı tutmayan ya da birkaç çekirdeği stabil çalışmayanları ise çöpe atmak yerine o bozuk kısımlarını kapatıp i7 veya i5 diye etiketliyorlar.

Yani aslında fiyat/performans diye aldığımız o alt model işlemciler, teknik olarak üretim bandının yaralı ama çalışır haldeki gazileri. Hatta bazen şansınıza öyle bir işlemci denk gelir ki, fabrikada kapatılan o çekirdekler aslında sağlamdır ama model tamamlamak için kapatılmıştır işte silikon piyangosu dedikleri piyango tam olarak bu.

Sizin işlemcilerde voltaj/performans durumu ne alemde, hiç silikon kalitenize baktınız mı?

İşlemcilerle ilgili genelde gözden kaçan ama olayın bütün mantığını değiştiren bir durum var. Aslında fabrikada o silikon plakalar üretilirken markalar "hadi şuna i5 basalım, şuna i9 basalım." diye ayrı ayrı üretim yapmıyor benim anladığım. Aynı üretim bandından çıkan en kaliteli, en kusursuz silikonları i9 ya da Ryzen 9 diye paketleyip en pahalıya satıyorlar. Testlerde biraz daha fazla ısınan, voltajı tutmayan ya da birkaç çekirdeği stabil çalışmayanları ise çöpe atmak yerine o bozuk kısımlarını kapatıp i7 veya i5 diye etiketliyorlar.

Yani aslında fiyat/performans diye aldığımız o alt model işlemciler, teknik olarak üretim bandının yaralı ama çalışır haldeki gazileri. Hatta bazen şansınıza öyle bir işlemci denk gelir ki, fabrikada kapatılan o çekirdekler aslında sağlamdır ama model tamamlamak için kapatılmıştır işte silikon piyangosu dedikleri piyango tam olarak bu.

Sizin işlemcilerde voltaj/performans durumu ne alemde, hiç silikon kalitenize baktınız mı?

Hepsi aynı plakadan çıkıyor, testte en iyi sonuç verenler üst modele, kusuru olanlar alt modele ayrılıyor. Buna binning deniyor. Yani i5–i7 farkının bir kısmı tamamen silikon kalitesi. Silikon piyangosu da buradan geliyor.

Bence tam doğru bir bilgi değil tam bilgim olmamakla birlikte! O zaman, mesela neden 9950X3D de 2 CCD, 9800X3D de tek CCD var? O dediğinizi ekran kartında duymuştum. Tam performansla üretilemeyen bazı 5080'leri 5070ti olarak satıyorlarmış. İşlemcide de bazı modellerde olabilir. Aşağıda gördüğünüz solda, Ryzen 7 9800X3D sağdaki daha büyük olan Ryzen 9 9950X3D. Hocam siz 285k almıştınız isminize rağmen, belki de size o zaman 14900KS geldi :rofl:
1766428421577.webp
1766428444980.webp

Son düzenleme:
Bunlar kaynak sayılır mı emin değilim ama kesinlikle mantıksız değil. Belli başlı yerlerde bu olayı anlatıyor.

Porsche gibi her arabaya özel platform üretirsen batarsın. Öyle de oluyordu sonradan Cayenne ve Boxster ile ortak parça kullanımına geçerek uçurumdan döndüler.
Burada da atıyorum 6 değil de 5.6 Ghz'de takılan silikonu ayırıp daha alt ürün gamında kullanıyorlar. Baktılar onlarda da stabil olmayan silikonlar var, revize edip yine düşük bir model çıkarıyorlar gibi gibi.