Konu Başlıkları Gizle
- 1 En Doğru İşletim Sistemi Seçme Rehberi
- 2 Önce Şunu Anla: İşletim Sistemi Nedir?
-
3
Windows: Herkesin Tanıdığı, Herkesin Kullandığı
- 3.1 Kim İçin?
- 3.2 Artıları
- 3.3 Eksileri
- 3.4 Windows 10 mu, 11 mi?
-
4
macOS: Apple Ekosisteminin Kalbi
- 4.1 Kim İçin?
- 4.2 Artıları
- 4.3 Eksileri
- 4.4 Hangi Mac?
-
5
Linux: Özgürlüğün Ta Kendisi
- 5.1 Kim İçin?
- 5.2 Artıları
- 5.3 Eksileri
- 5.4 Hangi Linux Dağıtımı?
- 6 Özel Durumlar ve Kullanım Senaryoları
- 7 Dual Boot: Neden Seçmek Zorunda Olasın Ki?
- 8 Sanal Makine: Risk Almadan Deneme
- 9 Bulut Tabanlı Alternatifler
- 10 Mobil Cihazlardaki Durum
- 11 Karar Verme Rehberi
- 12 Benim Tavsiyem
- 13 Son Söz
En Doğru İşletim Sistemi Seçme Rehberi
Yıllardır olmasa da uzun zamandır bilgisayarlarla uğraşan biri olarak şunu net söyleyebilirim: "En iyi işletim sistemi hangisi?" sorusunun tek bir cevabı yok. Çünkü bu tamamen senin ne yaptığına, ne istediğine bağlı.Önce Şunu Anla: İşletim Sistemi Nedir?
Bilgisayarını açtığında karşına çıkan, programları çalıştıran, dosyalarını yöneten, kısacası donanımla yazılım arasındaki köprü işte bu. İşletim sistemi olmadan bilgisayarın sadece metal yığını.Üç büyük oyuncu var piyasada: Windows, macOS ve Linux. Her birinin kendine göre artıları, eksileri var. Hangisinin sana uygun olduğunu bulmak için okumaya devam et.
Windows: Herkesin Tanıdığı, Herkesin Kullandığı
Kim İçin?
Eğer oyun oynuyorsan, ofis işleri yapıyorsan, ya da ben bilgisayarla fazla uğraşmak istemiyorum, çalışsın yeter diyorsan Windows senin için.Artıları
Yazılım desteği muazzam. Aklına gelen hemen her program Windows'ta çalışır. Adobe ürünleri, oyunlar, ofis programları, muhasebe yazılımları... Hepsi önce Windows için çıkıyor.Oyun tarafında rakipsiz. Steam kütüphanesinin neredeyse tamamı Windows'ta sorunsuz çalışıyor. DirectX desteği, sürücü optimizasyonları, her şey oyuncular için düşünülmüş.
Donanım uyumluluğu geniş. Hangi markadan bilgisayar alırsan al, hangi parçayı takarsan tak, büyük ihtimalle Windows'ta çalışır. Sürücü bulmak kolay.
Herkes biliyor. Bir sorun yaşadığında internette milyonlarca çözüm var. YouTube'da Türkçe bile tonla video bulursun.
Eksileri
Gizlilik konusunda sıkıntılı. Microsoft veri toplamayı seviyor. Windows 10 ve 11'de telemetri denen şey var, sürekli bir şeyler gönderiyor. Kapatabilirsin ama uğraştırıyor.Virüs ve malware cenneti. En çok kullanılan sistem olduğu için hackerlar da en çok Windows'u hedef alıyor. İyi bir antivirüs şart.
Güncellemeler bazen baş ağrıtıyor. Tam işinin ortasında "güncelleme yapılıyor, bilgisayarınızı kapatmayın" görmek... Sinir bozucu.
Zamanla yavaşlıyor. Registry şişiyor, arka planda çalışan servisler artıyor. 2-3 yıl sonra format atmak istiyorsun.
Paralı. Lisans ücreti var. Evet, aktivasyonsuz da kullanabilirsin ama bazı özellikler kısıtlı kalıyor.
Windows 10 mu, 11 mi?
Windows 10 hala çok stabil. Windows 11 daha modern görünüyor, bazı yeni özellikleri var ama TPM 2.0 ve Secure Boot gereksinimleri yüzünden eski bilgisayarlarda çalışmıyor. Donanımın yeniyse 11'e geç, değilse 10'da kal.macOS: Apple Ekosisteminin Kalbi
Kim İçin?
Video, müzik, grafik tasarım gibi kreatif işler yapıyorsan, yazılım geliştiriyorsan, ya da Apple ekosistemine zaten girmişsen mantıklı.Artıları
Optimizasyon mükemmel. Apple hem donanımı hem yazılımı yaptığı için ikisi birbirine tam oturuyor. M1, M2, M3 çipleriyle performans ve pil ömrü inanılmaz.Stabilite üst düzey. macOS gerçekten nadiren çöküyor. Yıllarca format atmadan kullanabilirsin.
Unix tabanlı. Terminali açtığında Linux'taki gibi komutlar çalışıyor. Geliştiriciler için büyük avantaj.
Ekosistem entegrasyonu. iPhone'dan kopyaladığını Mac'e yapıştırabiliyorsun. AirDrop ile dosya atıyorsun. iMessage, FaceTime her yerde senkron.
Güvenlik iyi. Virüs az, sistem izinleri sıkı. App Store dışından program yüklerken bile seni uyarıyor.
Final Cut Pro, Logic Pro gibi profesyonel araçlar. Video ve müzik prodüksiyonunda macOS hala endüstri standardı.
Eksileri
Fiyat. MacBook Air bile en az 30-40 bin TL'den başlıyor. Mac Studio, Mac Pro dersen zaten... Cüzdan ağlıyor.Oyun desteği zayıf. Evet, Apple Silicon ile durum düzeldi, Steam'de oyunlar artıyor ama Windows'la kıyaslanamaz. AAA oyunların çoğu ya yok ya da geç geliyor.
Donanım yükseltme yok. RAM'i, SSD'yi sonradan değiştiremiyorsun. Alırken doğru konfigürasyonu seçmek zorundasın.
Tamir pahalı. Apple servisi cebini yakıyor. Üçüncü parti tamircilere gitsen bile parça bulmak zor.
Kapalı ekosistem. Apple'ın kurallarına göre oynuyorsun. Özelleştirme Windows veya Linux kadar esnek değil.
Hangi Mac?
Genel kullanım için MacBook Air M2/M3 yeterli. Ağır işler (video render, 3D vb) için MacBook Pro veya Mac Studio. Masaüstü istiyorsan Mac Mini fiyat/performans olarak güzel.Linux: Özgürlüğün Ta Kendisi
Kim İçin?
Yazılım geliştirici, sistem yöneticisi, siber güvenlikçi, ya da benim bilgisayarımda her şeyi ben kontrol ederim diyen biriysen Linux tam sana göre kardeşim.Artıları
Tamamen ücretsiz. Hem işletim sistemi hem de üzerinde çalışan yazılımların çoğu bedava. LibreOffice, GIMP, VS Code, hepsi bir tık uzağında.Açık kaynak. Kodları görebiliyorsun. Ne yaptığını biliyorsun. Gizli bir şey yok.
Özelleştirme sınırsız. Masaüstü ortamını, temaları, her şeyi değiştirebiliyorsun. GNOME, KDE, XFCE, i3... Zevkine göre seç bra.
Eski donanımda bile uçuyor. 10 yıllık bilgisayarı çöpe atmak yerine Linux yükle, yeniden hayat bulur.
Sunucu dünyasının kralı. İnternetteki sitelerin büyük çoğunluğu Linux sunucularda çalışıyor. Bu alanda öğrenmek kariyer için çok değerli.
Terminal gücü. Bir satır komutla yüzlerce dosyayı işleyebilirsin. Otomasyon, scripting çok kolay.
Güvenlik. Virüs neredeyse yok. Sistem mimarisi saldırılara karşı daha dayanıklı.
Gizlilik. Kimse seni izlemiyor, veri toplamıyor, tabii güvenilir bir dağıtım seçersen.
Eksileri
Öğrenme eğrisi var. Özellikle ilk başta terminal korkutucu gelebilir. Ama bir kere alışınca bırakamıyorsun arkadaş.Bazı yazılımlar yok. Adobe Creative Suite, Microsoft Office tam sürüm, bazı oyunlar... Alternatifleri var evet ama aynısı değil.
Oyun durumu karışık. Proton ve Wine sayesinde birçok Windows oyunu çalışıyor ama her oyun değil. Anti-cheat kullanan oyunlarda sıkıntı çıkabiliyor.
Donanım desteği bazen sorunlu. Özellikle çok yeni veya çok niş donanımlarda sürücü bulmak zor olabiliyor. Nvidia ekran kartları eskiden rezaletti, şimdi düzeldi ama hala AMD daha sorunsuz.
Profesyonel destek az. Bir şirketsen ve bir şey bozulduğunda arayacak bir numara istiyorsan, çoğu dağıtımda bu yok Red Hat, Ubuntu Pro hariç.
Hangi Linux Dağıtımı?
İşte burası işin çokomelli kısmı. Linux tek bir şey değil, yüzlerce farklı dağıtım var. Sana en popülerlerini anlatayım:Ubuntu: Yeni başlayanlar için en iyi seçenek. Kurulumu kolay, topluluk büyük, kaynak bol. Her yerde destek bulursun.
Linux Mint: Ubuntu tabanlı ama daha Windows'a benzer bir arayüzü var. Windows'tan geçenler için geçiş kolay.
Fedora: Daha güncel paketler, GNOME masaüstü. Red Hat'in topluluk projesi. Yazılımcılar arasında popüler.
Debian: Stabilite odaklı. Ubuntu'nun babası. Sunucularda çok kullanılıyor.
Arch Linux: "Btw I use Arch" meme'ini biliyorsundur. Herşeyi sıfırdan kendin kuruyorsun. Öğrenmek için harika ama sabır istiyor.
Manjaro: Arch tabanlı ama daha kullanıcı dostu. Arch'ın güncel paketleri, daha kolay kurulum.
Pop!_OS: System76'nın dağıtımı. Oyuncular ve geliştiriciler için optimize edilmiş. Nvidia desteği kutudan çıkıyor.
Zorin OS: Windows'tan geçenler için tasarlanmış. Arayüzü Windows'a çok benziyor.
elementary OS: macOS benzeri görünüm. Minimalist ve şık.
Özel Durumlar ve Kullanım Senaryoları
Oyuncu musun?
Windows yükle, tartışmasız. Steam, Epic Games, Xbox Game Pass hepsi orada. Performans en iyi Windows'ta.Ama eğer gizlilik veya özgürlük sana daha önemliyse, Linux'a da bakabilirsin. SteamOS Arch tabanlı. Proton sayesinde Windows oyunlarının büyük çoğunluğu Linux'ta çalışıyor. ProtonDB sitesinden hangi oyunların çalıştığını kontrol edebilirsin.
Video/Müzik Prodüksiyonu mu?
macOS burada öne çıkıyor. Final Cut Pro, Logic Pro, DaVinci Resolve bu her yerde var aslında profesyonellerin tercihi. Apple Silicon'ın performansı render işlerinde uçuyor.Windows da iyi bir alternatif. Premiere Pro, After Effects, FL Studio, Ableton hepsi var.
Linux'ta DaVinci Resolve çalışıyor, Ardour müzik için iyi bir seçenek ama Adobe yok.
Yazılım Geliştirici misin?
Linux veya macOS. İkisi de Unix tabanlı, terminal güçlü, Docker sorunsuz çalışıyor. Web geliştirme, backend, DevOps için Linux ideal.iOS/macOS uygulaması geliştiriyorsan macOS şart, başka seçenek yok.
Windows'ta WSL2 var, Linux ortamını Windows içinde çalıştırabiliyorsun. Gayet iyi çalışıyor.
Ofis İşleri mi?
Hepsi olur aslında. Microsoft Office istiyorsan Windows veya macOS. Google Docs web tabanlı olduğu için her yerde çalışıyor. LibreOffice Linux'ta ücretsiz ve gayet yeterli.Siber Güvenlik mi?
Linux olmazsa olmaz. Kali Linux, Parrot OS gibi dağıtımlar pentesting araçlarıyla dolu geliyor. Çoğu güvenlik aracı Linux için yazılmış.Eski Bilgisayarı Canlandırmak mı?
Linux kurtarıcın. Lubuntu, Xubuntu, Linux Lite gibi hafif dağıtımlar 1-2 GB RAM'le bile çalışıyor.Gizlilik Paranoyası mı?
Linux. Tails OS her şeyi Tor üzerinden yönlendiriyor. Whonix ayrı bir güvenlik katmanı ekliyor. Qubes OS her uygulamayı ayrı sanal makinede çalıştırıyor.Dual Boot: Neden Seçmek Zorunda Olasın Ki?
Bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurabilirsin. Açılışta hangisini istersen onu seçersin.Mesela: Windows + Linux kombinasyonu çok popüler. Oyun oynayacaksan Windows'a geç, kod yazacaksan Linux'a.
Veya macOS + Windows Boot Camp ile, ama M1 sonrası artık desteklenmiyor diye biliyorum.
Dikkat edilmesi gerekenler:
- Windows'u önce kur, sonra Linux'u. Tersi yapınca bootloader sorunları çıkabiliyor.
- Disk bölümlendirmesini doğru yap.
- UEFI/BIOS ayarlarını kontrol et.
- Secure Boot Linux'ta sorun çıkarabilir, kapatman gerekebilir.
Sanal Makine: Risk Almadan Deneme
VirtualBox veya VMware ile bilgisayarının içinde başka bir bilgisayar çalıştırabilirsin. Linux'u denemek istiyorsan ama kurulum yapmak istemiyorsan sanal makine kur, içinde oyna dostum.Performans gerçek kuruluma göre düşük olur ama test etmek için idealdir.
Bulut Tabanlı Alternatifler
ChromeOS: Google'ın işletim sistemi. Chrome tarayıcısı üzerine kurulu. Basit işler için yeterli, ucuz Chromebook'larda çalışıyor. Android uygulamalarını da çalıştırıyor. Ama internet yoksa eli kolu bağlı kalıyorsun.ChromeOS Flex: Eski bilgisayarına ChromeOS yükleyebiliyorsun. Ücretsiz ve hafif.
Mobil Cihazlardaki Durum
Konu açılmışken değineyim:Android: Linux çekirdeği üzerine kurulu, açık kaynak, özelleştirilebilir.
iOS: macOS gibi kapalı ekosistem, Apple kontrolünde, daha stabil ama daha az özgürlük sunuyor.
Karar Verme Rehberi
Sana basit bir yol haritası çizeyim:Oyun oynamak istiyorum
Windows
Video/müzik üretimi yapıyorum
macOS (bütçen varsa) veya Windows
iPhone'um var, ekosistem önemli
macOS
Kod yazıyorum, sunucu yönetiyorum Linux veya macOS
Gizlilik benim için çok önemli
Linux
Bilgisayarım eski, yavaş
Linux hafif bir dağıtım
Ne yapacağımı tam bilmiyorum, herkes ne kullanıyorsa o
Windows
Öğrenmek istiyorum, merak ediyorum Linux'u dene, en azından sanal makinede
Benim Tavsiyem
Eğer bu konuda yeniysen ve hayatını kolaylaştırmak istiyorsan Windows'la başla. Çoğu kişi için en mantıklısı bu.Eğer biraz teknik işlere merakın varsa, bir sanal makinede Ubuntu veya Linux Mint kur, biraz kurcala. Belki seversin.
Eğer bütçen müsaitse ve Apple ekosistemindeysen, Mac gerçekten güzel bir deneyim sunuyor.
En önemli şey şu: Hiçbir işletim sistemi en iyi değil. Hepsi birer araç. Önemli olan senin ihtiyaçların. O yüzden kendine şu soruları sor:
- Bilgisayarı en çok ne için kullanıyorum?
- Bütçem ne kadar?
- Teknik olarak ne kadar uğraşmak istiyorum?
- Gizlilik ne kadar önemli benim için?
- Hangi yazılımları kullanmam şart?
Son Söz
İşletim sistemi seçimi evlenme kararı gibi değil arkadaşlar, deneyebilirsin, değiştirebilirsin. Dual boot kurabilirsin, sanal makine kullanabilirsin. Önemli olan bir yerden başlamak.Umarım bu rehber işinize yaramıştır. Aklınıza takılan bir şey olursa sormaktan çekinmeyin, yardımcı olmaya çalışırım. Konuya eklemek istediğiniz veya hatalı bulduğunuz yerleri de söyleyebilirsiniz.
Son düzenleyen: Moderatör: