RT AMD, NVIDIA fark etmeksizin performansı fpsleri düşürür. AMD de çok iyi sayılmaz bu konuda. İşin kötü yanı bu kartlar ham güçle DLSS ve FSR olmadan vermeleri gerekirken DLSS ve FSR diye saçmalıkları çıkardılar. Yapay şeyler çıkınca kalite de düştü tabii yazılımla güç vermiş gibi oldu ama sahte güç. Hamdaki kaliteyi hiçbiri veremez. Sanırım zaman kazanmak için böyle bir şey geliştirdiler. Çünkü gittikçe kartlar trafoya dönüşüyor. Belkide son zamanlarını yaşıyorlar. Yenilikçi bir şey çıkaramazlarsa işleri zor. Kısacası DLSS ve FSR kötü bir şey kaliteyi bozan şeyler. RT'nin suçu yok güzel bir teknoloji. Bu ikili yüzünden adamlar güçlü olmayan kartlar çıkarıp DLSS FSR ile sürdüler piyasaya olay budur.

Günümüz oyunlarının evrileceği nokta RT teknolojisi. Herkes balon dese de bilmedikleri için balon. NVIDIA yıllardır kullanılanı bir üst seviyeye taşıdı, tabii anlatamadı tam olarak. Şu anda Rasterizasyon + Shading ile bayağı bir şey elde edilebiliyor ancak her geçen gün daha fazlasını elde etmek zorlaşıyor. İleride artık sırf RT görebiliriz diye düşünüyorum, hala throughput'unun gelişmesi gerektiği doğru.

Minecraft'taki gibi bir deneyim için değer fakat ReShade atmış gibi görünen oyunlar için değmez. Minecraft'ta sadece bazı haritalarda değil açık dünyada kullanılabilir olsa başka hiçbir reklama gerek kalmazdı RTX için.

PS2 oyunlarında bile olan bir şeyi izole edip artık optimizasyonla uğraşmak istemediğimiz için size bir dünya paraya sattığımız ekran kartlarına yükleyeceğiz, telafisi olarak da çaktırmadan ekrandaki görüntünün kalitesini düşüreceğiz deyip hisselerini uçurdu NVIDIA. Konsollarda azıcık görüntü kalitesi kısılıp upscaling yapılınca oyunu ve geliştiricilerini yerden yere vuran kitle birden DLSS aşığı oldu ve bunun için para harcamaya başladı. Ortada artık PS2/PS3 dönemindeki geçişteki kadar görsel fark olmadığı için ne yapsak da millete para harcamak için bahane üretsek deyip kafa yorup başardılar. Oluşturulan her bir kare için yapay zekaya 7 kare tasarlattırıyoruz ve karşılığında paranızın karşılığı VRAM'i zaten vermediğimiz gibi ürünlere de bol zam yapıyoruz deyip deli gibi alkış aldı NVIDIA CEO'su.

Son düzenleyen: Moderatör:
Görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Ancak RT'nin standart halini alması için en az 5 yıl var. Bazı oyunlarda Ultra ayarlarda Ray Tracing off şekilde RT ondan daha güzel görüntü veriyor. UE5'in Fortnite de kullandığı lumen vs. iyi hoş ama çoğu kullanıcı oyunun heyecanından vs bunu fark etmiyor. Açıkçası NVIDIA 5000 serisi ve AMD 8000 serisini bekleyeceğim. AMD iyi bir fiyatla gelirse net AMD 8000e geçeceğim ve FSR vs. kullanmadan Ultra ayarlarda yıllarca 1440p oynayacağım.

Minecraft'ta sadece bazı haritalarda değil açık dünyada kullanılabilir olsa başka hiçbir reklama gerek kalmazdı RTX için.
Aslında Minecraft Bedrock'a RTX shader yükleyerek (internette nasıl yapılabileceğini bulabilirsiniz) normal dünyalarda da Ray Tracing açabiliyorsunuz. Hatta Bedrock RTX shader'lar için siteler bile mevcut. Yani normal dünyalarda da RT açılabiliyor.

Konuya gelecek olursak, dediğinize katılıyorum. Cyberpunk 2077 gibi path Tracing'in gerçekten inanılmaz fark yarattığı oyunları bile şahsen düz rasterizasyon ile oynamayı tercih ederim. Sadece Star Wars Jedi: Survivor'da RT açtım, o da işlemcim zayıf olduğu ve ekran kartı kullanımını arttırmak istediğim için. Ancak sonraki oynayışımda kapatacağım. Çünkü RT özelliği oyundan bağımsız FPS'i çok düşürüyor, RTX 4070 kullanmama rağmen. AMD kartları Microsoft'un Windows Update sisteminin aptallığından dolayı tercih etmiyorum (Microsoft'un suçu evet fakat günün sonunda AMD kullanırken etkilenen biz oluyoruz) fakat AMD'nin yaptığı hamleler gerçekten epey mantıklı. Gerek bol VRAM'li kart yapmaları, gerek NVIDIA'ya göre epey rekabetçi rasterizasyon performansı sunmaları gerçekten epey hoşuma gidiyor. NVIDIA ise para cukkalamanın peşinde. Yine de RTX 4070'i daha uzun süre değiştirmem diye tahmin ediyorum.

Bence değer ama günümüzde NVIDIA için 2 çözüm var. Eğer varsa DLSS3 açmak yoksa lsfg 2.1 açmak. Bunlar çözünürlüğü bozmadan kare artırıyor ve oyun manyak akıcı oluyor. En azından ben her oyunumu Ultra ayarlarda 120 FPS oynuyorum ve hiçbir ama hiçbir sorun yok.

GPU'm: NVIDIA 4060 Ti.

Hocam o kadar saçma ve gereksiz ki anlatamam. Hani bundan önce 3060 Ti vardı, zaten artık performans miadı farklılaşmıştı. Şu anda 5700X3D ve 7900XT kullanıyorum, 1080p olduğu için de fazla bile kalıyor. Hani performans tarafında sorunum yok, buna rağmen çok gereksiz ve ekstra. Şu ana kadar oynadığım hiçbir oyunda vaov bee dedirtmedi, onun yerine iki shader modu atıyorsun 10 basıyor :D