Hocam daha çok fazla sebep var fakat söylediğim duruma sonuçla ömrümden 1 yılı vermis gibi hissediyorum. Hatta moralimi bu durum o kadar bozdu ve bkzmaya devam ediyor ki 1 yıl değil de tüm ömrüm boşa geçmiş gibi hissediyorum. Yaşlı birisi olmamama rağmen eskiden 400-450 sayfalık kitabı iki günde anlayarak okurdum şimdi 60'lık dayılar gibi ne hızlı okiyorum, ne birşey anlıyorum, ne de odaklanabiliyorum.
Bu hissettiğin duyguların tek sebebi sende "kıyas" düşüncesinin oluşmasından kaynaklıdır. Bu düşünceyi ortadan kaldırdığında çok rahatlayacaksın, emin olabilirsin.
Bunu yapabilmene yardımcı olmak için şöyle diyeyim: Her şeyi değiştiremezsin ama bazı şeyleri değiştirebilirsin. Bunlardan birisi de düşüncelerindir. Şimdi, başkalarına "kıyasla" bir sene geri kalmanı değiştiremezsin değil mi? Tabi ki evet. Şu an içinde bulunduğun duyguyu değiştirebilir misin? Yine tabi ki evet. Yapman gereken sadece her şeyin yolunda, iyi olduğunu kendine tekrarlaman gerek ki gerçekten her şey yolunda. Sadece kafandaki ses sana "dünyanın sonu" gibi davranmanı, düşünmeni sağlıyor. O düşünce gerçek ama doğru değil. O duyguyu hissediyor olman gerçek ama doğru değil. Beynin kolaya kaçma davranışı gösteriyor.
Eskiden yaptıklarına ve gelecekte yapacaklarına takılmamalısın, şu anda ne yaptığınla ilgilenmelisin. Mesela, geçmişte 400 sayfalık bir kitabı yalayıp yutarken şu anda 5 sayfa kitap okuyamaman gayet normal bir şey. Herhangi bir sebebi olmasına gerek yok. Sadece bunun "normal bir şey" olduğuna inansan yeterli. Bunun devamında, mesela kitap okumak istiyorsan sadece günde 10 sayfa okuyup kapat. Ne kadar anladığının, ne kadarını idrat ettiğinin bir önemi yok. Sadece 10 sayfayı okuyup kapat ve her gün tekrarla. 10 sayfa fazla dersen 5 yap ama yap.
Geçmişte bize pek böyle söylenmedi ama sorun değil, ben dile getireyim. Ortada gerçekten bir savaş yok. Hayatının merkezinde sadece sen varsın. Geri kalan hiçbir şeyin ve hiçkimsenin bir önemi yok. Burada tek kırmızı çizgin başkalarının hakkını gasp etmemek olsun. Geri kalan kısımda ne yaptığının hiçbir önemi yok.
Halen daha zorlandığını (zorlanacağını değil) düşünüyorsan şunu yap: Korktuğun, çekindiğin, yapamayacağını düşündüğün, gerildiğin ve benzeri her türlü olumsuz düşüncelerini bir kağında yaz. Sonra kağıdı biraz incele. Şayet yaparsan, yaptıktan sonra ne hissettiğini paylaşmanı istiyorum.