Selam dostlar,

Bu sefer sevilmeyen yönlere değineceğiz. Japon araçlar uzun ömürlülükleri, motor, mekanik sağlamlıkları öne çıkan markalardır. Benim de önerdiğim markalardandır her zaman. Ama her markada olduğu gibi, bu markalarında dezavantajları vardır. Objektif ve şeffaf olmaz isek, doğruları konuşmamış oluruz. Bu bir kötüleme yada karalama değildir bu markalar için. Bunlar gerçeklerdir. Hoşunuza gideceğini düşünüyorum aslında. Şimdiden iyi okumalar diliyorum, umarım beğenirsiniz.

Yine olabildiğince hafif bir paylaşım olacak, sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Yorumlara beklerim.

:pusula: MOTOR SEÇENEKLERİ​

Biliyorsunuz ki Japonlar özellikle atmosferik araçlar tercih eder. Tüpe uyumlu olurlar, dayanıklı yapıları, sorunsuzlukları tercih sebeplerinden özellikle. Lakin atmosferik motoru, sevmeyen çok insanda var. Özellikle turbo motorlara alışan insanlar, adapte olmakta zorlanırlar bu motora. Atmosferik motorlarda özellikle yüksek hacimli motorlar çok keyiflidir. Ama düşük motorlarda, ister istemez turbo motorlar revaçta insanların gözünde. Tabi herkes böyle düşünmüyor. Mesala Honda 1.5 turbo benzin motor, bu araçta tork konvertörlü tam otomatik çok daha verimli olurdu. CVT şanzıman törpülüyor. 0-100 değeri aldatmasın. Aracın performans kriteri sadece 0-100 ile ölçülmez. Çift kavrama zaten Japon tarzı olmadığı için, listeye dahil etmedim.

atmosferik-motor-detay.webp

:uzayroketi: ŞANZIMAN ÇEŞİTLERİ​

Japon araçlarının en çok kullandığı CVT ve E-CVT şanzımanlar. Bu şanzımanlar çift kavrama ve tam otomatik kullanmış insanlar için, malesef tatmin edici bulunmuyor. Herkes böyle düşünmüyor tabi. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Özellikle düşük süratlerde konfor hissiyatı beğendiğim bir şanzımanlar. Tabi sağlamlık açısından E-CVT olanlar, çok daha iyiler. E-CVT ölümsüz şanzıman kategorime girdiler. Özellikle performans beklentisi ile üretilmemiş şanzımanlar bunlar. ZF, 9G-Tronic, AT serisi, EAT serisi kullandıktan sonra, bu şanzımanlara geçince affalayabilirsiniz. Zamanla alışıyor insanlar tabi. Aslında EAT markası Japon şanzıman üreticisi, geçebilirler çok rahat. Lakin maliyetlerden dolayı sıcak bakmıyorlar sanırım. Atmosferik motor+ tam otomatik şanzıman, harikulade ikili sağlamlık açısından.

yari-otomatik-vites.webp

:açıkasmakilit:KAPORTA DURUMU​

İşte burası eleştirilecek noktalardan. Sac kısımları malesef, bazı Japonlarda çok ince. Bunlar gerçeklerdir malesef. Eskiden arabanın ağır olması, daha tercih sebebiydi. Oturaklı ve ağır arabalar derdik. Ama günümüzde artık hafiflik ve yaya güvenliği çok daha önemli bir konumda. Çünkü aracın gerekirse parçalanıp, olabildiğince yayalara az hasar vermesi planlanıyor. Hafiflik performans ve yakıt dengesine pozitif katkı sağlar ayrıca. Bir arabada 100 kg bile ciddi ağırlıktır. Ama tabi bu bazı markalar için, ciddi maliyet düşürmek anlamına da gelir. Daha az para harcayıp, daha çok kazanma düşüncesi hepsinde var. SsangYong markasını ele alalım, bu adamlar kendi sac parçalarını üretiyor. Amcam bu markayı kullanıyor, sık sık test yapıyorum bizzat. Kaporta kalitesi, ciddi anlamda iyidir. Özellikle showroom gezerek, kendinizde bunu anlayabilirsiniz.

yeni-honda-civic-dizel-4.webp

:kumsaati:YALITIM​

Evet bu kısımda malesef diğer markalardan geçenler için, yetersiz bulunuyor. Bir çok Corolla aracına, özel yalıtım yaptıranlar var ekstra. Neredeyse tamamında var bu sorun. Şimdi sınıf standartlarını karşılamak ve altında kalmak var. Ve sınıf standartları için iyi dediğimiz modeller var. Kötü değil, ama yetersiz geliyor özellikle kötü yollarda. Şimdi her Japon aracı yetersiz diyemeyiz yalıtım konusunda, çünkü Lexus gibi bir yıldız var içlerinde. Lexus markasında bir çok modelin, yalıtımı Alman rakiplerinin bile üzerinde. Çok iyi seviyede, sınıf standartlarını aşıyor bazı modellerde. Üst sınıfları zorluyorlar.

491.webp

:şimşek: PARÇA FİYATLARI​

Bu konuda Japonlar biraz pahalı malesef. Evet kolay kolay başınıza dert açmazlar ama açarsa üzebilir. Eski araçların bile pahalı parçaları. Umarım biraz daha düşer fiyatlar. Tabi bu konuda premium almanlar çok daha acımasız. Fransız araçlarında uçtu gitti fiyatları. Fiyat algımızı tamamen değiştirdiler.

honda-yedek-parca.webp

:elsalla: SON SÖZLER​

Evet toparlayacak olursak Japonlar bazılarına göre negatif yönleri bulunsa bile, hala tercih edilebilecek çok başarılı özelliklere sahipler. Ben de Nissan düşünüyorum ilerleyen dönemler için. Kısmetse diyelim tabi. Hala motor, mekanik, dayanıklılık, uzun ömürlülük adına çok iyi konumdalar.

EL-SIKISMA.webp

:otomobil: BONUS VE KAPANIŞ​

Özellikle gençlerin çok sevdiği efsane Mazda RX-7 ile konumuzu kapatalım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. İyi hafta sonları diliyorum.

japon-efsanesi-mazda-rx-7-K8iGS.webp

Japon'larin da iyilerini suremiyoruz ki. Corolla veya Corolla Cross kullanmak var bir de Rav4 ya da Camry kullanmak var. Lexus'u saymiyorum bile. Keza Mazda'da asiri iyi arabalar uretiyor ama adamlarin motor hacmi politikasiyla bizim ulkemiz uyusmuyor ne yazik ki.

selam dostlar,

Bu sefer sevilmeyen yönlere değineceğiz. Japon araçlar uzun ömürlülükleri, motor, mekanik sağlamlıkları öne çıkan markalardır. Benim de önerdiğim markalardandır her zaman. Ama her markada olduğu gibi, bu markalarında dezavantajları vardır. Objektif ve şeffaf olmaz isek, doğruları konuşmamış oluruz. Bu bir kötüleme ya da karalama değildir bu markalar için. Bunlar gerçeklerdir. Hoşunuza gideceğini düşünüyorum aslında. Şimdiden iyi okumalar diliyorum, umarım beğenirsiniz.

Yine olabildiğince hafif bir paylaşım olacak, sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Yorumlara beklerim.

:pusula: motor seçenekleri​

biliyorsunuz ki Japon'lar özellikle atmosferik araçlar tercih eder. Tüpe uyumlu olurlar, dayanıklı yapıları, sorunsuzlukları tercih sebeplerinden özellikle. Lakin atmosferik motoru, sevmeyen çok insanda var. Özellikle Turbo motorlara alışan insanlar, adapte olmakta zorlanırlar bu motora. Atmosferik motorlarda özellikle yüksek hacimli motorlar çok keyiflidir. Ama düşük motorlarda, ister istemez Turbo motorlar revaçta insanların gözünde. Tabii herkes böyle düşünmüyor. Mesela Honda 1.5 Turbo benzin motor, bu araçta tork konvertörlü tam otomatik çok daha verimli olurdu. CVT şanzıman törpülüyor. 0-100 değeri aldatmasın. Aracın performans kriteri sadece 0-100 ile ölçülmez. Çift kavrama zaten Japon tarzı olmadığı için, listeye dahil etmedim.

Eki Görüntüle 193817

:uzayroketi: şanzıman çeşitleri​

Japon araçlarının en çok kullandığı CVT ve e-CVT şanzımanlar. Bu şanzımanlar çift kavrama ve tam otomatik kullanmış insanlar için, maalesef tatmin edici bulunmuyor. Herkes böyle düşünmüyor tabii. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Özellikle düşük süratlerde konfor hissiyatı beğendiğim bir şanzımanlar. Tabii sağlamlık açısından e-CVT olanlar, çok daha iyiler. E-CVT ölümsüz şanzıman kategorime girdiler. Özellikle performans beklentisi ile üretilmemiş şanzımanlar bunlar. Zf, 9g-tronic, at serisi, eat serisi kullandıktan sonra, bu şanzımanlara geçince affalayabilirsiniz. Zamanla alışıyor insanlar tabii. Aslında eat markası Japon şanzıman üreticisi, geçebilirler çok rahat. Lakin maliyetlerden dolayı sıcak bakmıyorlar sanırım. Atmosferik motor+ tam otomatik şanzıman, harikulade ikili sağlamlık açısından.

Eki Görüntüle 193818

:açıkasmakilit:kaporta durumu​

işte burası eleştirilecek noktalardan. Saç kısımları maalesef, bazı japonlarda çok ince. Bunlar gerçeklerdir maalesef. Eskiden arabanın ağır olması, daha tercih sebebiydi. Oturaklı ve ağır arabalar derdik. Ama günümüzde artık hafiflik ve yaya güvenliği çok daha önemli bir konumda. Çünkü aracın gerekirse parçalanıp, olabildiğince yayalara az hasar vermesi planlanıyor. Hafiflik performans ve yakıt dengesine pozitif katkı sağlar ayrıca. Bir arabada 100 kg bile ciddi ağırlıktır. Ama tabii bu bazı markalar için, ciddi maliyet düşürmek anlamına da gelir. Daha az para harcayıp, daha çok kazanma düşüncesi hepsinde var. Ssangyong markasını ele alalım, bu adamlar kendi saç parçalarını üretiyor. Amcam bu markayı kullanıyor, sık sık test yapıyorum bizzat. Kaporta kalitesi, ciddi anlamda iyidir. Özellikle showroom gezerek, kendinizde bunu anlayabilirsiniz.

Eki Görüntüle 193819

:kumsaati:yalıtım​

evet bu kısımda maalesef diğer markalardan geçenler için, yetersiz bulunuyor. Birçok Corolla aracına, özel yalıtım yaptıranlar var ekstra. Neredeyse tamamında var bu sorun. Şimdi sınıf standartlarını karşılamak ve altında kalmak var. Ve sınıf standartları için iyi dediğimiz modeller var. Kötü değil ama yetersiz geliyor özellikle kötü yollarda. Şimdi her Japon aracı yetersiz diyemeyiz yalıtım konusunda, çünkü Lexus gibi bir yıldız var içlerinde. Lexus markasında birçok modelin, yalıtımı alman rakiplerinin bile üzerinde. Çok iyi seviyede, sınıf standartlarını aşıyor bazı modellerde. Üst sınıfları zorluyorlar.

Eki Görüntüle 193821

:şimşek: parça fiyatları​

bu konuda Japon'lar biraz pahalı maalesef. Evet kolay kolay başınıza dert açmazlar ama açarsa üzebilir. Eski araçların bile pahalı parçaları. Umarım biraz daha düşer fiyatlar. Tabii bu konuda premium almanlar çok daha acımasız. Fransız araçlarında uçtu gitti fiyatları. Fiyat algımızı tamamen değiştirdiler.

Eki Görüntüle 193822

:elsalla: son sözler​

evet toparlayacak olursak Japon'lar bazılarına göre negatif yönleri bulunsa bile, hala tercih edilebilecek çok başarılı özelliklere sahipler. Ben de Nissan düşünüyorum ilerleyen dönemler için. Kısmetse diyelim tabii. Hala motor, mekanik, dayanıklılık, uzun ömürlülük adına çok iyi konumdalar.

Eki Görüntüle 193823

:otomobil: bonus ve kapanış​

özellikle gençlerin çok sevdiği efsane Mazda RX-7 ile konumuzu kapatalım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. İyi hafta sonları diliyorum.

Eki Görüntüle 193824

Japon araçlar şunlar Toyota Honda daihatsu Nissan Suzuki Mazda en iyilerinden Mitsubishi Subaru isuzu hino Kawasaki Yamaha mitsuoka.

peki hangi japon marka araçları almak gerek ?
toyota nissan isuzu honda bunları bütün halk bilir
bilinmeyen araçlardan ise en iyileri
kawasaki mazda mitsubishi

Japon araçlar şunlar Toyota Honda daihatsu Nissan Suzuki Mazda en iyilerinden Mitsubishi Subaru isuzu hino Kawasaki Yamaha mitsuoka.

Peki hangi Japon marka araçları almak gerek?
Toyota Nissan isuzu Honda bunları bütün halk bilir.
Bilinmeyen araçlardan ise en iyileri.
Kawasaki Mazda Mitsubishi.

Daihatsu dahil olmak üzere, hepsi alınabilir. Sadece bazı modellerde, parça sıkıntısı olabiliyor. Bölge bazlı, usta bulma sıkıntıları da yaşanabilir. Onu da araştırmak lazım. Bu işin tap noktası Lexus. Ama onun da üstünde bir marka olacak. Onun ismi de Centruy.

Katılıyorum. @Görkem Say

Son düzenleme:
Yazı için teşekkürler, eline sağlık. Corolla Cross Hibrit 2024 modelini kuzenim sağ olsun deneyimleme ve kullanma fırsatım oldu, birkaç kelam edeyim. Kendi aracım da Stepway 2025 Extreme paket, elbette bununla kıyaslanamaz bile farklı segment araçlar ama hayal kırıklığı olan birkaç şey oldu.

Yalıtım özellikle yüksek hızlarda gerçekten zayıf, hani Stepway ile kıyaslamak normalde saçmalık iki markanın da üretim mentalitesi, hitap ettikleri kesimler farklı ama bu iki araç arasında 900K TL civarı fark vardı zamanında. Bu yüzden geçiş yapınca çok daha iyi bir yalıtım bekliyorsun ama... Hayal kırıklığı. Şehir içinde bir sorunu yok bu arada, otobanda asıl sorun.

Motoru açıp bakmıştık, içini açınca içerdeki mühendisliğe saygı duymamak elde değil, sürüş konforu konusunda gayet iyi. 2024 modeli zaten bağımsız süspansiyon kullanıyordu, makyajlı 2025 versiyonunda bunu kaldırdılar artık (Detaylarına hakim değilim, o konuda bilgilendirme yapabilirsiniz).

Performansa gelince, ben sakin kullanmayı ve CVT şanzımanın kendisini seven birisi olarak tamamen farklı prensipte çalışan E-CVT'ye yine hiç yabancılık çekmedim. Vites geçişi diye bir şeyin olmaması benim için büyük artı, konforu teoride arttırması ve pratikte de kendi açımdan bunu gözlemlemek epey keyif verdi. Kısacası basıp gitmek istiyorsanız bu araba tercih etmeniz gereken bir model değil.

İç mekan kalitesi başarılı ama ilginç bazı tasarım tercihleri mevcut. Klima için totalde 3 ayrı düğme var. Kapatıp açmak için ayrı iki düğme bulunuyor. Bir tık yer ve verimlilik israfı gibi geldi. Stepway'deki (haliyle Clio'lardaki) döndürmeli sistem çok daha pratik ve hissiyatı çok hoş.

Öte yandan hoşuma giden bir diğer şey ise multimedya ekranının ana kullanım senaryosunda yer almaması oldu. Yani temel şeyleri yapmak eskiden olduğu gibi pratik, ekranda menüler arasında dolaşmıyorsunuz. Stepway'de en sevdiğim şeylerden birisi olmuştu bu. Ekran gerçekten komplike ayarlar için kullanılıyor, sürüş esnasında dikkatimi dağıtan bir durum yok.

Hibrit sistemin kendisi hakkında detaylı bilgim yok, genel olarak arabalar hakkındaki bilgilerim kısıtlıdır zaten. İki motor arasındaki geçiş gerçekten çok pürüzsüz, şehir içinde elektrik motorunun verdiği konfor çok iyi ama 1.8 litrelik o atmosferik motor otobanda devreye girince bir tık hayal kırıklığına uğruyorsunuz.

Ek olarak vites kutusunun çevresi parlak metalden yapılmış, mat değil. Güneş tam tepeden vurunca o ışık sürücünün ve yanında oturan kişinin gözüne yansıyarak rahatsızlık veriyor. İnce ama rahatsız edici bir detay. Makyajlı versiyonunda bu konu hakkında bir şey yapıldı mı ona bakmadım.

Ben genel olarak arabadan memnun kaldım, tam bir şehir içi arabası. Kimseyi memnun etmek zaten mümkün değil ve eksisi olmayan bir araba bulmak da mümkün değil. Yine de aracı kullanınca Japon arabalarının neden bu kadar rağbet gördüğünü anladım. Az kaçıyormuş ve yüksek hızlarda yalıtım zayıfmış ama bunun karşılığında konfor, sorunsuzluk, az dikkat dağıtıcı şey ve ortalamanın üzerinde bir iç mekan kalitesi sunuyorlarmış.

Son olarak 1.8 motor kaynaklı yükselen MTV'den ötürü alternatiflerine yönelmek de seçenekler arasında.

Son düzenleme:
Yazı için teşekkürler, eline sağlık. Corolla Cross Hibrit 2024 modelini kuzenim sağ olsun deneyimleme ve kullanma fırsatım oldu, birkaç kelam edeyim. Kendi aracım da Stepway 2025 Extreme paket, elbette bununla kıyaslanamaz bile farklı segment araçlar ama hayal kırıklığı olan birkaç şey oldu.

Yalıtım özellikle yüksek hızlarda gerçekten zayıf, hani Stepway ile kıyaslamak normalde saçmalık iki markanın da üretim mentalitesi, hitap ettikleri kesimler farklı ama bu iki araç arasında 900K TL civarı fark vardı zamanında. Bu yüzden geçiş yapınca çok daha iyi bir yalıtım bekliyorsun ama... Hayal kırıklığı. Şehir içinde bir sorunu yok bu arada, otobanda asıl sorun.

Motoru açıp bakmıştık, içini açınca içerdeki mühendisliğe saygı duymamak elde değil, sürüş konforu konusunda gayet iyi. 2024 modeli zaten bağımsız süspansiyon kullanıyordu, makyajlı 2025 versiyonunda bunu kaldırdılar artık (Detaylarına hakim değilim, o konuda bilgilendirme yapabilirsiniz).

Performansa gelince, ben sakin kullanmayı ve CVT şanzımanın kendisini seven birisi olarak tamamen farklı prensipte çalışan E-CVT'ye yine hiç yabancılık çekmedim. Vites geçişi diye bir şeyin olmaması benim için büyük artı, konforu teoride arttırması ve pratikte de kendi açımdan bunu gözlemlemek epey keyif verdi. Kısacası basıp gitmek istiyorsanız bu araba tercih etmeniz gereken bir model değil.

İç mekan kalitesi başarılı ama ilginç bazı tasarım tercihleri mevcut. Klimayı açmak için totalde 3 ayrı düğme var. Şiddeti arttırma, azaltma ve kapatma düğmesi. Bunun için üç ayrı düğme koyulması pek hoşuma gitmedi. Stepway'deki (haliyle Clio'lardaki) döndürmeli sistem çok daha pratik ve hissiyatı çok hoş.

Öte yandan hoşuma giden bir diğer şey ise multimedya ekranının ana kullanım senaryosunda yer almaması oldu. Yani temel şeyleri yapmak eskiden olduğu gibi pratik, ekranda menüler arasında dolaşmıyorsunuz. Stepway'de en sevdiğim şeylerden birisi olmuştu bu. Ekran gerçekten komplike ayarlar için kullanılıyor, sürüş esnasında dikkatimi dağıtan bir durum yok.

Hibrit sistemin kendisi hakkında detaylı bilgim yok, genel olarak arabalar hakkındaki bilgilerim kısıtlıdır zaten. İki motor arasındaki geçiş gerçekten çok pürüzsüz, şehir içinde elektrik motorunun verdiği konfor çok iyi ama 1.8 litrelik o atmosferik motor otobanda devreye girince bir tık hayal kırıklığına uğruyorsunuz.

Ek olarak vites kutusunun çevresi parlak metalden yapılmış, mat değil. Güneş tam tepeden vurunca o ışık sürücünün ve yanında oturan kişinin gözüne yansıyarak rahatsızlık veriyor. İnce ama rahatsız edici bir detay. Makyajlı versiyonunda bu konu hakkında bir şey yapıldı mı ona bakmadım.

Ben genel olarak arabadan memnun kaldım, tam bir şehir içi arabası. Kimseyi memnun etmek zaten mümkün değil ve eksisi olmayan bir araba bulmak da mümkün değil. Yine de aracı kullanınca Japon arabalarının neden bu kadar rağbet gördüğünü anladım. Az kaçıyormuş ve yüksek hızlarda yalıtım zayıfmış ama bunun karşılığında konfor, sorunsuzluk, az dikkat dağıtıcı şey, ortalamanın üzerinde bir iç mekan kalitesi sunuyorlarmış.

Son olarak 1.8 motordan ötürü yükselen MTV'den ötürü alternatiflerine yönelmek de seçenekler arasında.

Corolla ve Civic ne yazikki uzun yolda 110'u gectiginiz an iceride firtinalar kopartan araclar ancak bu da aslinda bizim sorunumuz maalesef. ABD'de cogunluk Corolla veya Civic'e binmiyor sedan ise Camry - Accord aliyor SUV ise Rav4 - CRV. Onlar 2.5 litre motor ile geliyor o yuzden dogrudan performans araci olmasa da bizdeki 1.8 atmosferik kadar hayal kirikligi yaratmiyor uzun yolda. Zaten japonlarin geneli bu prensipte, yuksek hacme sahip atmosferik motor kullanarak sorunsuzluk ve uzun omurlulugu tavan yaptiriyorlar. Camry - Rav4 ve uzeri araclarda ic mekandaki premium hissiyat, yalitim ve iscilik kalitesi de artiyor. Bu isin zirvesi de Lexus zaten. Japon'un da en kotusunu kullanmak zorunda kaliyoruz...

Yazı için teşekkürler, eline sağlık. Corolla cross hibrit 2024 modelini kuzenim sağ olsun deneyimleme ve kullanma fırsatım oldu, birkaç kelam edeyim. Kendi aracım da stepway 2025 Extreme paket, elbette bununla kıyaslanamaz bile farklı segment araçlar ama hayal kırıklığı olan birkaç şey oldu.

Yalıtım özellikle yüksek hızlarda gerçekten zayıf, hani stepway ile kıyaslamak normalde saçmalık iki markanın da üretim mantalitesi, hitap ettikleri kesimler farklı ama bu iki araç arasında 900k TL civarı fark vardı zamanında. Bu yüzden geçiş yapınca çok daha iyi bir yalıtım bekliyorsun ama... Hayal kırıklığı. Şehir içinde bir sorunu yok bu arada, otobanda asıl sorun.

Motoru açıp bakmıştık, içini açınca içerdeki mühendisliğe saygı duymamak elde değil, sürüş konforu konusunda gayet iyi. 2024 modeli zaten bağımsız süspansiyon kullanıyordu, makyajlı 2025 versiyonunda bunu kaldırdılar artık (detaylarına hakim değilim, o konuda bilgilendirme yapabilirsiniz).

Performansa gelince, ben sakin kullanmayı ve CVT şanzımanın kendisini seven birisi olarak tamamen farklı prensipte çalışan e-CVT'ye yine hiç yabancılık çekmedim. Vites geçişi diye bir şeyin olmaması benim için büyük artı, konforu teoride arttırması ve pratikte de kendi açımdan bunu gözlemlemek epey keyif verdi. Kısacası basıp gitmek istiyorsanız bu araba tercih etmeniz gereken bir model değil.

İç mekan kalitesi başarılı ama ilginç bazı tasarım tercihleri mevcut. Klima için Total'de 3 ayrı düğme var. Kapatıp açmak için ayrı iki düğme bulunuyor. Bir tık yer ve verimlilik israfı gibi geldi. Stepway'deki (haliyle Clio'lardaki) döndürmeli sistem çok daha pratik ve hissiyatı çok hoş.

Ben genel olarak arabadan memnun kaldım, tam bir şehir içi arabası. Kimseyi memnun etmek zaten mümkün değil ve eksisi olmayan bir araba bulmak da mümkün değil. Yine de aracı kullanınca Japon arabalarının neden bu kadar rağbet gördüğünü anladım. Az kaçıyormuş ve yüksek hızlarda yalıtım zayıfmış ama bunun karşılığında konfor, sorunsuzluk, az dikkat dağıtıcı şey ve ortalamanın üzerinde bir iç mekan kalitesi sunuyorlarmış.

Son olarak 1.8 motor kaynaklı yükselen Mtv'den ötürü alternatiflerine yönelmek de seçenekler arasında.

Eline sağlık @Oreki hocam. 🫡

Stepway özellikle tasarımını çok beğendiğim bir model. Extreme modelleri ekstra yakışıklı.

Hiç kimseyi %100 memnun etmek, kesinlikle mümkün değil. Zaten mükemmel araç kesinlikle yok, belki oraları zorlayan modeller var. İlla ki bir şeyler çıkıyor.

Zamanında bir video izlerken tesadüfen görmüştüm. Oğuzhan Yıldırım diye içerik üreticisi arkadaş. Özellikle yurt dışına gönderilen Toyota modellerinin yalıtımı, iç pazara sürülenden daha iyi demişti. Daha çok yalıtım, daha kalın malzemeler tercih edildiğini belirtmişti. Doğruluk payı nasıldır, emin değilim. Bu ihtimalde var gibi.

Yaris ve Yaris Cross haricinde neredeyse tüm modellerinde bağımsız süspansiyon devam ediyor hocam. Ama kaliteli bir bağımsız kullanıyorlar, başka markalarda bağımsız olup hala çok sert olanlar var. Rijit değiller, dengeli olamıyorlar Toyota gibi.

Zaten CVT şanzımanların birinci önceliği konfor olmuştur, özellikle şehir içi kullanımda. Şimdi artık simüle edilerek, vites atma efekti veriliyor bazı modellerde. Ama tabi yine de bilerek kullanılmalı, çalışma prensipleri aynı.

Japon modelleri iç tasarım konusunda da ciddi eleştiriliyor artık. Demode buluyor bazı kesimler. Aslında sağlamlık mottosu birazda buradan geliyor. İç mekan kalitesi de sağlam adamların aslında. Ama tasarım sevdasına yenik düşen insanlar hala çok.

1.8 motor yerine 1.5 Hibrit motorlarda var aslında Toyota elinde. Özellikle Yaris ve Yaris Cross modelinde tercih ediliyor. Lexus'ta kullanıyor bu motoru. Ama neden diğer modellerinde, yoğun şekilde neden kullanmıyorlar oda belirsiz. Satış stratejisi olabilir tabi. Vergi avantajı bu motorda çok daha iyi doğal olarak.

Şimdi artık simüle edilerek, vites atma efekti veriliyor bazı modellerde.

Evet Stepway'de var o. Sürüş hissiyatını arttırmak için şanzıman farklı kademelere geçtiğini belli ediyor. Belirli bir devirden sonra aniden devir düşüyor falan. X-Tronic'lerde yapılan yeni bir eklemeymiş, benimki de güncel model olunca ondan koymuşlar.

Japon modelleri iç tasarım konusunda da ciddi eleştiriliyor artık. Demode buluyor bazı kesimler.

Bu "demodelik" bence araba gibi hissettirmesini sağlıyor. Bir tane akvaryumun içine beni koymuşlar da araba kendi kendine beni bir yerlere götürüyormuş hissiyatını her yerde görmekten gına geldi. Tesla Model Y örneği gibi. Günün sonunda zevkler ve renkler.