Selam dostlar,

Uzun zamandır rehber hazırlayamıyordum, sizlere faydalı olması açısından bunu hazırlamak istedim. Biliyorsunuz ki ben de bir 7 mm eksantrik zincirine sahip PSA grubuna ait araç kullanıyorum 2020 model. Bu süreçleri bizzat yaşadım, o yüzden deneyimliyim bu konuda. Bakalım neler yaşamışım, neler olmuş konunun devamında irdeleyelim. Bu zincirin normalde de değiştirilmesi gerekiyor, sadece kilometre, yıl ve durumu kontrol edilerek. Ama kullanılan 7 mm zincir hatalı bir tercih ve sorunlu olduğu için yetkili servis ücretsiz değişim gerçekleştirecektir başvuru yaptığınızda.

Tespit Süreçleri

Bu zinciri yetkili servisin yapay zeka desteği ile sesini dinleyerek tespit ettiğini söylediler. Sorunlu olan kısım ile revize edilmiş kısım farklı zaten, oradan da belli oluyor. Ve model yılı da bunda etken, özellikle 2020-2023 yıllarında üretilenlerde sıkıntı var deniliyor. Yine de yetkili servise gitmenizi öneririm. Ayrıca ses de yapabiliyor bu 7 mm zincir, kendiniz de anlıyorsunuz ufak da olsa. Uzama da yapıyor maalesef biraz zincir. Her PSA araçta 7 mm zincir yok bu arada, kontrol bu yüzden önemli.

images (1).webp

Yapılan İşlemler

Zincir ve üst kapak değişimi gerçekleşiyor, güncel olanlar monte edilip uygun yağ koyuluyor aracınıza. Kam mili değişiyor. 8 mm'ye uygun parçalar ile değişimler gerçekleşiyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta aracınızda ekstra bir yazılım, oynanma olmaması ve araca dışarıdan özelleştirme yapılmaması. Eğer siz dışarıdan ekstrem bir müdahalede bulunursanız, geri çağırma kampanyası dışında kalırsınız. Bunu da ekstra belirtiyorlar. O yüzden orijinal ve stok aracını kullananlar için herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Yetkili servis aracınıza bu işlemler için güncelleme yapıyor aynı zamanda, sadece parça değişmiyor. Örnek bir set paylaşacağım, incelersiniz.

6565.webp

Üst Kapak Sökülünce Yetkili Servis İletişimi

Şimdi bu parçalar değişirken aracınızda yetkili servis diğer parçaları da kontrol edip isteğinize bağlı olarak başka parça değişimleri de gerçekleştiriyor. Benim aracım 6 yaşında olduğu için devirdaim, V kayışı, triger kayışı değişimi de yaptırdım. 27 bin TL tuttu. Yani aslında eksantrik zinciri, V kayışı, triger ve devirdaim pompası hepsi içinde bu rakamlar çok uygun geldi yetkili serviste olmasına rağmen. Çünkü o bölge sökülünce bunları değiştirmek çok daha maliyeti uygun oldu ve titiz insanım. Başka bir özel serviste sadece devirdaim pompası değişimi için 30 bin TL fiyat aldım, ben o paraya komple değiştirdim parçalarımı yetkili serviste. İlerleyen dönemlerde o bölgelerin bir daha sökülüp takılmasını da istemedim. Hem ekstra para hem de sök tak yapılacaktı bir daha. Şimdi yıldan yıla klasik bakım yaptıracağım, uzun yıllar ağır bakım dertlerim de kalmadı. Servis sizinle iletişime geçtiğinde yaptırmak zorunda değilsiniz bu arada. Benden daha deneyimli ve tecrübeli dostlarım ile iletişime geçtiğimde çok mantıklı bir iş yaptığımı söylediler.

dr0rzwkcnltzgr42redi0liu0wxeoksh5bv62ue1-6221598.webp

Son Sözler

Arkadaşlar PSA grubu dizel bir araca sahipseniz yukarıda belirttiğim yıllara ait muhakkak yetkili servis ile görüşün. Bu zincir çok tehlikeli. Arabayı stop ettiğiniz zaman bile kopabiliyor, hareket halinde kopabiliyor aynı zamanda. Eğer koparsa çok ciddi motor masrafı çıkartıyor. Ama siz geri çağırma kampanyasına başvuru yaparsanız ve parça beklerken zincir kopar araç hasar görürse tüm zararınız karşılanıyor, en yakın yetkili servise çekiliyor aracınız ve de size ikame araç veriliyor. Bunun sorumluluğunu alıyor PSA grubu. Örnekleri var bunun. Bu işlemleri yaptırmak aracınızın değerini düşürmez aksine yükseltir. Hem kullanırken hem de satarken. Ama aracınız için başvuru yapmazsanız maalesef sorumluluk alınmıyor. Başvuru yapmanız çok önemli. Özellikle Otokoç'a geçince PSA grubu hem işçilik fiyatları düşmüş hem de personelin ilgisi ve alakası çok artmış durumda. Yapılan işlemlerden sonra motor daha rijit, titreşimsiz ve performanslı çalışıyor artık. Bunu hissettiriyor, gözle görülür fark var. Güncel üretilen 1.5 BlueHDi motorlarda bu sorun yok zaten. Yorumlarda buluşalım, beklerim. Herkese iyi sosyaller dilerim.

EL-SIKISMA.webp

Eline sağlık Alper hocam, tamamen dikkatlice okudum konuyu. Bilgilendirmelerin çok kıymetli. Çevremde bu motoru bulunanlara bu değişimi mutlaka öneriyorum ben de. Arkadaşlar bu zincirin kopması demek, subap yamulması demektir. Zamanlamanın bozulmasıyla subaplarla kalmaz, pistonların kafası da bozulur, hatta biyel bile yamultup kırabilir.

Çünkü günümüz içten yanmalıları interference yapıya sahiptir.
Bunun dışında taş gibi motordur. Şu an Türkiye piyasasında satılan en sağlam ve en az yakan dizel motorlardan biri. Son versiyonuyla birlikte hem çok sessiz çalışıyor hem de tüm sorunlarından arındırılmış durumda.

@Eagles hocam bizim motor 13.000 km oldu AdBlue hâlâ uyarı vermedi. Ne bitmeyen bir şeymiş. Yeni versiyonla AdBlue tüketimi azaldı mı yoksa. 😅

Son düzenleme:
Bunun dışında taş gibi motordur. Şu an Türkiye piyasasında satılan en sağlam ve en az yakan dizel motorlardan biri. Son versiyonuyla birlikte hem çok sessiz çalışıyor hem de tüm sorunlarından arındırılmış durumda.

@Eagles hocam bizim motor 13.000 km oldu AdBlue hâlâ uyarı vermedi. Ne bitmeyen bir şeymiş. Yeni versiyonla AdBlue tüketimi azaldı mı yoksa. 😅

Katılıyorum. Vermesi lazım, ben senede 10 bin civarı yapıyorum, bende veriyor. Kullanım şekli de önemli, şehir içi veya şehir dışı, sakin veya performanslı.

Bir tanıdığımda Rifter vardı GT-Line. Allah yukarıda, gerçekten çok güzel bir arabaydı. Simsiyah, dolular dolusu.

Memlekete, yazlığa gelmişti. Misafirliğe oturdular, bir süre sonra kalktılar. 2 sokak ötede araba bir pata-küte sesle yere oturmuş, ne açılıyor, ne de park modundan çıkıyor.

Ben de kaptım ELM327'i, baktım Adblue arızası çıktı. Kaldırdım, sildiğim hata kodunu da elbette kaydettim. Yok, araç yine çalışmadı. Demek ki benim alet şanzıman verilerine erişemiyor, kaldı ki benim aracımda da erişemiyordu.

Memleket yeri olduğu için, aracı kaldırmak için ahtapot gelmedi maalesef. Normal bir çekici geldi, adamda da tekerlek yatağı yokmus yürütmek için. Aracın jantlarından bağladılar da bir sağ, bir sol arabayı zorla çekiciye çıkardılar. İçi gidiyor insanın izlerken o anı pek tabii.

Araç yetkili serviste onarıma girmiş, şanzımanda sorun çıkmış. EAT8, sorunsuzluğuyla bildiğimiz bir şanzıman olsa da mekatronik de şans işte. Bozulabiliyor, ne dersiniz..

Bir tanıdığımda Rifter vardı GT-Line. Allah yukarıda, gerçekten çok güzel bir arabaydı. Simsiyah, dolular dolusu.

Memlekete, yazlığa gelmişti. Misafirliğe oturdular, bir süre sonra kalktılar. 2 sokak ötede araba bir pata-küte sesle yere oturmuş, ne açılıyor, ne de park modundan çıkıyor.

Ben de kaptım ELM327'i, baktım Adblue arızası çıktı. Kaldırdım, sildiğim hata kodunu da elbette kaydettim. Yok, araç yine çalışmadı. Demek ki benim alet şanzıman verilerine erişemiyor, kaldı ki benim aracımda da erişemiyordu.

Memleket yeri olduğu için, aracı kaldırmak için ahtapot gelmedi maalesef. Normal bir çekici geldi, adamda da tekerlek yatağı yokmus yürütmek için. Aracın jantlarından bağladılar da bir sağ, bir sol arabayı zorla çekiciye çıkardılar. İçi gidiyor insanın izlerken o anı pek tabii.

Araç yetkili serviste onarıma girmiş, şanzımanda sorun çıkmış. EAT8, sorunsuzluğuyla bildiğimiz bir şanzıman olsa da mekatronik de şans işte. Bozulabiliyor, ne dersiniz..
Şanzıman işi çoğunlukla kullanıma bağlı bence.

Elbette bozulabilir o da, ama çok başarılı bir şanzıman hâlâ. Büyük şanssızlık diyebilirim bozulması için. Sonuçta dediğin gibi arıza yapabilir, az da olsa örnekleri var. Araba işinde biraz şans da lazım, çok iyi bile olsa aracın bence. Volvo bile kullanıyor EAT8'i Geartronic olarak. MINI bazı modellerinde kullanıyor. Hafızam beni yanıltmıyorsa EAT8 olmasına rağmen farklı pazarlarda, farklı bir isimle Volkswagen grubu da kullanıyor bu şanzımanı yine. Özellikle EAT6 olanı Suzuki de kullanmıştı yanlış hatırlamıyorsam. EAT6 bile hâlâ çok başarılı sayılabilir. Kurcalasak EAT8 kullanan daha birçok marka buluruz gibi geliyor. Tabii bir ZF8 değil, en iyisi tartışmasız o hâlâ. Bu işin piri diyebilirim adamların şanzımanına. Hız, kalite, performans, yakıt, sürüş keyfi, pürüzsüz vites geçişleri, sorunsuzluk derken liste uzar. ZF8'i eleştirebileceğim pek bir yeri yok şahsen. Apaçi eline düşmediği sürece kaya gibi şanzıman.

Kesinlikle öyle. EAT6 ve EAT8'i başarılı buluyorum ben de, bir örnek onları elbette kötü yapmaz. Orta bütçenin dayanıklı tork konvertörlü şanzımanlarına bayılırım, Hyundai Powertech de dahildir buna. 🙂

Staria'da kullanılan 8 ileri tork konvertörlü olanlar mı? Kia grubu DCT şikayetlerinden sonra müşteri memnuniyeti için komple 8 ileri tork konvertörlü şanzımanlara geçecek şeklinde bir şeyler okumuştum. Umarım geçerler, çok isterim.

Staria'da kullanılan 8 ileri tork konvertörlü olanlar mı? Kia grubu DCT şikayetlerinden sonra müşteri memnuniyeti için komple 8 ileri tork konvertörlü şanzımanlara geçecek şeklinde bir şeyler okumuştum. Umarım geçerler, çok isterim.
Bakmak lazım hocam. Özel olarak bilmiyorum maalesef ki. Eğer A8 koduyla başlıyorsa şanzıman, bilin ki bu 8 ileri tam otomatik tork konvertörlü grubudur. A6 ise 6 ileri tork konvertörlü, A4 serisi ise 4 ileri tork konvertörlü serisidir güncel olarak.

DCT grubunda ise şanzıman kodları D ile başlar. Manuellerde M diye başlar. Gibi gibi, şimdilik Wiki'de sadece automatic oldugu yazıyor, ilerleyen vakitlerde güncelleyeceklerini düsünüyorum.

Bakmak lazım hocam. Özel olarak bilmiyorum maalesef ki. Eğer A8 koduyla başlıyorsa şanzıman, bilin ki bu 8 ileri tam otomatik tork konvertörlü grubudur. A6 ise 6 ileri tork konvertörlü, A4 serisi ise 4 ileri tork konvertörlü serisidir güncel olarak.

DCT grubunda ise şanzıman kodları D ile başlar. Manuellerde M diye başlar. Gibi gibi, şimdilik Wiki'de sadece automatic oldugu yazıyor, ilerleyen vakitlerde güncelleyeceklerini düsünüyorum.

Ben basit adamım, tork konvertör mü sorarım. 😂

Gelsin 8 ileri olanlar, güzel Koreli arkadaşlarda. 🫡