Selam dostlar,

Evet, bu motor alınabilir. Ben de bu motoru aktif olarak kullanıyorum. Bu motorun kullanım alanı oldukça geniştir. Ticari araçlar, SUV ve binek modeller dâhil birçok alanda tercih edilmektedir. DS, Citroen, Toyota, Peugeot, Opel ve Fiat gibi markalar bu motoru kullanmaktadır. Çok satıldı ve çok tutuldu. Bu motor tamamen ortadan kalkmadı. Opel, makyajlı Astra modelinde yakında tekrar piyasada olacak. Keza ticari araçlarda da EAT8 ile birlikte aktif olarak hâlâ kullanılmaktadır. Bu motora sahip olmam, onu eleştirmeyeceğim anlamına gelmez; bu durum objektifliğime engel değildir. Unuttuğum veya eklenmesini düşündüğünüz şeyler hakkındaki yorumlarınızı beklerim.

:şimşek: Sevilen Yönleri​

Yüksek beygir gücü ve tork sunar. Otomatik vites seçeneği mevcuttur. Düşük yakıt tüketimine ve sessiz bir yapıya sahiptir. Bir adet kronik sorun hariç baş ağrıtmaz.​

:maytap: Sevilmeyen Yönleri​

1.6 dizel motor kadar canlı değildir. Kâğıt üzerinde 130 HP olması yanıltıcı olabilir. Bu motorlar Euro normları yüzünden gücü kırpılmış durumdadır. EAT8 ile benzinli motorlar daha rafine ve uyumlu çalışır. Euro 6.2 olanlar bir tık daha gürültülüdür. Tipik dizel motor sorunlarını yaşama ihtimali her zaman var.​

:doğru: Kronik Sorunlar​

Bir tane ciddi kronik sorunu var. 2020-2023 arasında üretilen versiyonlarda 7 mm eksantrik zinciri değişimi gerekiyor. Bununla ilgili geri çağırma kampanyası yapıldı. Yetkili servis 8 mm zincir değişimi, daha kalın yağ ve motor güncellemesi yapıyor. Bu işlemler ücretsiz yapılıyor. Bu sorun, o yıllarda üretilen tüm motorlarda tabii ki yok. Tespit için yapay zeka ile dinleme yöntemi kullanılıyor. Bu hizmetten faydalanabilmeniz için aracınızın kurcalanmamış olması gerekiyor.

Peugeot-Rifter-GT-1.5-BlueHDI-130-HP-EAT8_4.webp

:pusula: Hangi Motor Alınmalı​

2023 model ve üstü araçların alınması taraftarıyım. Böylece eksantrik problemi ile uğraşmayacak ve Euro 6.4 motor sahibi olacaksınız. Bu motoru şanzıman olarak da manuel değil EAT8 almanızı öneriyorum. Diğer rehberlerimde bu konuya değindik. Yeni nesillerde kulağıma gelen majör bir sorun yok.

1-1024x948.webp

:elsıkışma: Son Sözler​

İçeriği olabildiğince basit ve hafif anlatmaya çalıştım. Rehberlerin bu uzunluğu iyi mi? Bundan sonraki rehberleri böyle mi yapalım? Sizin fikirleriniz ve önerileriniz benim için çok değerli. Bu yüzden size de sormak istedim. İyi hafta sonları diliyorum, yeni rehberlerde görüşmek üzere.

EL-SIKISMA.webp

Son düzenleme:
PSA grubundan bir bardak su bile alınmamasını öneririm. Özellikle Citroën ve Peugeot. Bu kadar sorunlu az araba gördüm, bizde 2023 model Peugeot Rifter vardı, 6.ayında motor ikaz ışığı yaktı. Çalıştığımız toptancının da aynı model Rifter'ı vardı ve onun sorunu bizden bile büyük. Sanayiden çıkamıyor. Araba alacaksanız işinizi sağlama almanız için farklı markalar bakmanızı öneririm. PSA-Stellantis grubu berbat iş yapıyor.

PSA grubundan bir bardak su bile alınmamasını öneririm. Özellikle Citroën ve Peugeot. Bu kadar sorunlu az araba gördüm, bizde 2023 model Peugeot Rifter vardı, 6.ayında motor ikaz ışığı yaktı. Çalıştığımız toptancının da aynı model Rifter'ı vardı ve onun sorunu bizden bile büyük. Sanayiden çıkamıyor. Araba alacaksanız işinizi sağlama almanız için farklı markalar bakmanızı öneririm. PSA-Stellantis grubu berbat iş yapıyor.

Geçmiş olsun, kötü bir deneyim yaşamışsınız. Bu, benim üçüncü PSA aracım ve sadece eksantrik zinciri problemi yaşadım. Onun dışında sadece bakımdan bakıma gidiyorum. Zincir problemi olmasa neredeyse hiç sorun yaşamamış olacaktım.

Güzelleme yapmak için söylemiyorum. Bunlar bizzat yaşadığım gerçek kullanıcı deneyimleridir.

Öyle bir şey yok. Servisin, bizden almazsanız garanti kapsamında olmaz demesi çok ilginç olmuş. Aynı aracı kullanmasam, belki anlayacağım. Opet ve Shell gibi markalar bu konuda iyidir. Bu bir risk değildir. Adblue dışarıdan alıp koyabilirsiniz, aracınız garanti kapsamı dışına çıkmaz.

Ben de 10 litre ekliyorum. Yaklaşık bir sene gidiyor. 😊
Biliyorum ama yine de haksız çıkmamak için AdBlue'yu servisten satın aldım. Maksat beni kazıklamak. Zaten geçen sene sattıkları AdBlue markası Eurorepar'dı. Bu sene Polisan marka satıyorlar. 🤷🏻 Kendileriyle çelişiyorlar ama yine de elimde bir koz var.

Biliyorum ama yine de haksız çıkmamak için AdBlue'yu servisten satın aldım. Maksat beni kazıklamak. Zaten geçen sene sattıkları AdBlue markası Eurorepar'dı. Bu sene Polisan marka satıyorlar. 🤷🏻 Kendileriyle çelişiyorlar ama yine de elimde bir koz var.

PSA yetkili servisleri ile ilgili çok şikayet var. Özellikle fiyatlandırma ve müşteri yönetimi konularında şikayetler yoğun.

And Çetin konusuna da ayrı bir parantez açayım. Kendisi otomobiller konusunda çok bilgili ve tecrübelidir. Kendisini çok beğenirim. Özellikle geri dönüşler konusunda takipçileri sayesinde çok şanslı. Maalesef bizim öyle şanslarımız yok. 🫡

Türkiye'deki incelemelerin çoğu, sponsorluk çatısı altında yapılıyor. Bu yüzden çoğu zaman mühendislik veya teknik detaylar bile verilmiyor. İnsanlar bunu yorumlarda zaten bolca eleştiriyor.

PSA yetkili servisleri ile ilgili çok şikayet var. Özellikle fiyatlandırma ve müşteri yönetimi konularında şikayetler yoğun.

And Çetin konusuna da ayrı bir parantez açayım. Kendisi otomobiller konusunda çok bilgili ve tecrübelidir. Kendisini çok beğenirim. Özellikle geri dönüşler konusunda takipçileri sayesinde çok şanslı. Maalesef bizim öyle şanslarımız yok. 🫡

Türkiye'deki incelemelerin çoğu, sponsorluk çatısı altında yapılıyor. Bu yüzden çoğu zaman mühendislik veya teknik detaylar bile verilmiyor. İnsanlar bunu yorumlarda zaten bolca eleştiriyor.
Marka lansmanlarında bitmek bilmeyen sorunlardan bahsetseler kariyerleri biter. :D Sinan Koç diğerlerine göre daha bilgili ve donanımlı. Kendisi zaten yanlış hatırlamıyorsam Makine Mühendisliği bitirmiş. Teknik her türlü detaya hakim. Daha fazla konu dışına kaymayalım konu sapmasın. :)