Selam dostlar,

Evet, bu motor alınabilir. Ben de bu motoru aktif olarak kullanıyorum. Bu motorun kullanım alanı oldukça geniştir. Ticari araçlar, SUV ve binek modeller dâhil birçok alanda tercih edilmektedir. DS, Citroen, Toyota, Peugeot, Opel ve Fiat gibi markalar bu motoru kullanmaktadır. Çok satıldı ve çok tutuldu. Bu motor tamamen ortadan kalkmadı. Opel, makyajlı Astra modelinde yakında tekrar piyasada olacak. Keza ticari araçlarda da EAT8 ile birlikte aktif olarak hâlâ kullanılmaktadır. Bu motora sahip olmam, onu eleştirmeyeceğim anlamına gelmez; bu durum objektifliğime engel değildir. Unuttuğum veya eklenmesini düşündüğünüz şeyler hakkındaki yorumlarınızı beklerim.

:şimşek: Sevilen Yönleri​

Yüksek beygir gücü ve tork sunar. Otomatik vites seçeneği mevcuttur. Düşük yakıt tüketimine ve sessiz bir yapıya sahiptir. Bir adet kronik sorun hariç baş ağrıtmaz.​

:maytap: Sevilmeyen Yönleri​

1.6 dizel motor kadar canlı değildir. Kâğıt üzerinde 130 HP olması yanıltıcı olabilir. Bu motorlar Euro normları yüzünden gücü kırpılmış durumdadır. EAT8 ile benzinli motorlar daha rafine ve uyumlu çalışır. Euro 6.2 olanlar bir tık daha gürültülüdür. Tipik dizel motor sorunlarını yaşama ihtimali her zaman var.​

:doğru: Kronik Sorunlar​

Bir tane ciddi kronik sorunu var. 2020-2023 arasında üretilen versiyonlarda 7 mm eksantrik zinciri değişimi gerekiyor. Bununla ilgili geri çağırma kampanyası yapıldı. Yetkili servis 8 mm zincir değişimi, daha kalın yağ ve motor güncellemesi yapıyor. Bu işlemler ücretsiz yapılıyor. Bu sorun, o yıllarda üretilen tüm motorlarda tabii ki yok. Tespit için yapay zeka ile dinleme yöntemi kullanılıyor. Bu hizmetten faydalanabilmeniz için aracınızın kurcalanmamış olması gerekiyor.

Peugeot-Rifter-GT-1.5-BlueHDI-130-HP-EAT8_4.webp

:pusula: Hangi Motor Alınmalı​

2023 model ve üstü araçların alınması taraftarıyım. Böylece eksantrik problemi ile uğraşmayacak ve Euro 6.4 motor sahibi olacaksınız. Bu motoru şanzıman olarak da manuel değil EAT8 almanızı öneriyorum. Diğer rehberlerimde bu konuya değindik. Yeni nesillerde kulağıma gelen majör bir sorun yok.

1-1024x948.webp

:elsıkışma: Son Sözler​

İçeriği olabildiğince basit ve hafif anlatmaya çalıştım. Rehberlerin bu uzunluğu iyi mi? Bundan sonraki rehberleri böyle mi yapalım? Sizin fikirleriniz ve önerileriniz benim için çok değerli. Bu yüzden size de sormak istedim. İyi hafta sonları diliyorum, yeni rehberlerde görüşmek üzere.

EL-SIKISMA.webp

Son düzenleme:
Valla mis gibi dizel motor. Tüm sorunlarından arındırılmış güzel güzel çalışıyor. Ben de öneririm. Rölanti sesi neredeyse yok. Sürüş esnasında da içeri tatlı bir motor sesi geliyor. Bence EAT8 ile uyumlu çalışıyor. Sanki bu motor için özel olarak tasarlanmış. Yalnız klimayı açınca motordan endişe verici ses geliyor. Klimayı açık unutursanız motorda sorun mu var diye düşünebilirsiniz. 😅

Elinize sağlık hocam, bu işleri nereden öğreniyorsunuz?

Rica ederim hocam, güzel bir konuya değinmişsiniz. On iki yaşımdan beri otomobil ve teknoloji tutkunuyum. Bununla ilgili bir rehber yaptım, hatta mesajıma bırakayım. Tabiri caizse, iyilik iyidir mottosu ile yola devam. :)

Eline sağlık hocam. Siz zaten en önemli zincir sorunundan bahsetmişsiniz. Ekleyecek bir şey kalmamış 😁.

Bakalım, uzunluk kısmı beğenilecek mi. Ona göre devam edeceğim. Moderatör arkadaşları yormak ve kimsenin ekstra yorulmasına sebep olmak istemiyorum. :)

Valla mis gibi dizel motor. Tüm sorunlarından arındırılmış güzel güzel çalışıyor. Ben de öneririm. Rölanti sesi neredeyse yok. Sürüş esnasında da içeri tatlı bir motor sesi geliyor. Bence EAT8 ile uyumlu çalışıyor. Sanki bu motor için özel olarak tasarlanmış. Yalnız klimayı açınca motordan endişe verici ses geliyor. Klimayı açık unutursanız motorda sorun mu var diye düşünebilirsiniz. 😅

Senin aracın Euro 6.4 diye hatırlıyorum, doğru mu? Onlar daha titreşimsiz çalışıyor. Euro 6.2 olanlar ise aslında bir tık daha titreşimli. :)

Sanki bu motor için özel olarak tasarlanmış. Yalnız klimayı açınca motordan endişe verici ses geliyor. Klimayı açık unutursanız motorda sorun mu var diye düşünebilirsiniz.
Tork konvertörlü şanzımanlarda ek olarak klimayı da açtığınızda özellikle ışıklarda ve dur kalk anlarında kompresör gürültüsü daha da belirginleşir, yaşadığınız durum doğal sayılabilir.

Rica ederim hocam, güzel bir konuya değinmişsiniz. On iki yaşımdan beri otomobil ve teknoloji tutkunuyum. Bununla ilgili bir rehber yaptım, hatta mesajıma bırakayım. Tabiri caizse, iyilik iyidir mottosu ile yola devam. :)

Bakalım, uzunluk kısmı beğenilecek mi. Ona göre devam edeceğim. Moderatör arkadaşları yormak ve kimsenin ekstra yorulmasına sebep olmak istemiyorum. :)

Senin aracın Euro 6.4 diye hatırlıyorum, doğru mu? Onlar daha titreşimsiz çalışıyor. Euro 6.2 olanlar ise aslında bir tık daha titreşimli. :)
Evet Euro 6.4. Son derece memnunum. Almadan önce, daha doğrusu satın aldıktan sonra daha aracı teslim almadan kronik arızaları var mı diye derin araştırmalar yapmıştım. Bulduğum tek şey senin de bahsettiğin üzere 7 mm egzantrik zinciri kopmasıydı. Onu da 2024 modelden itibaren güncellediklerini öğrenince bir rahatlamıştım.

Ek olarak şunu belirteyim. And Mehmet Çetin'in araştırmaları üzerine, AdBlue sisteminde de bir takım arızalar var mış onu da yeni versiyonlarla gidermişler.

Evet Euro 6.4. Son derece memnunum. Almadan önce, daha doğrusu satın aldıktan sonra daha aracı teslim almadan kronik arızaları var mı diye derin araştırmalar yapmıştım. Bulduğum tek şey senin de bahsettiğin üzere 7 mm egzantrik zinciri kopmasıydı. Onu da 2024 modelden itibaren güncellediklerini öğrenince bir rahatlamıştım.

Ek olarak şunu belirteyim. And Mehmet Çetin'in araştırmaları üzerine, adblue sisteminde de bir takım arızalar var mış onu da yeni versiyonlarla gidermişler.

Onunla ilgili bir rehber yapmıştım diye hatırlıyorum. Ben yaklaşık altı senedir kullanıyorum, henüz hiç arıza yaşamadım. Pompa ile doldurulmasını önermiyorum. Huni ve bidon yöntemi çok daha sağlıklıdır. Yetkili servis de benim gibi önerecektir zaten, sorabilirsiniz. Ancak Adblue, tüm markalar için baş belasıdır ve bunun da altını ekstra çizmek gerekir.

Onunla ilgili bir rehber yapmıştım diye hatırlıyorum. Ben yaklaşık altı senedir kullanıyorum, henüz hiç arıza yaşamadım. Pompa ile doldurulmasını önermiyorum. Huni ve bidon yöntemi çok daha sağlıklıdır. Yetkili servis de benim gibi önerecektir zaten, sorabilirsiniz. Ancak Adblue, tüm markalar için baş belasıdır ve bunun da altını ekstra çizmek gerekir.

Araba henüz 1 yaşına yeni girdi. Geçen sene bayiden teslim alırken 10 lt bidon almıştım hepsini koymuştum hâlâ bitmedi. İlk bakımını gerçekleştirdik, servise gitmişken bir 10 lt bidon daha aldım. Serviste de korkuttular açıkçası. Bizden almazsan garanti kapsamında değerlendirilmez dediler. 😬 Biraz pahalı ama riske gerek yok. Zaten 1 sene oldu hâlâ uyarı vermedi.

Araba henüz 1 yaşına yeni girdi. Geçen sene bayiden teslim alırken 10 lt bidon almıştım hepsini koymuştum hâlâ bitmedi. İlk bakımını gerçekleştirdik, servise gitmişken bir 10 lt bidon daha aldım. Serviste de korkuttular açıkçası. Bizden almazsan garanti kapsamında değerlendirilmez dediler. 😬 Biraz pahalı ama riske gerek yok. Zaten 1 sene oldu hâlâ uyarı vermedi.

Öyle bir şey yok. Servisin, bizden almazsanız garanti kapsamında olmaz demesi çok ilginç olmuş. Aynı aracı kullanmasam, belki anlayacağım. Opet ve Shell gibi markalar bu konuda iyidir. Bu bir risk değildir. Adblue dışarıdan alıp koyabilirsiniz, aracınız garanti kapsamı dışına çıkmaz.

Ben de 10 litre ekliyorum. Yaklaşık bir sene gidiyor. 😊