Selam dostlar,

Bu sefer sevilmeyen yönlere değineceğiz. Japon araçlar uzun ömürlülükleri, motor, mekanik sağlamlıkları öne çıkan markalardır. Benim de önerdiğim markalardandır her zaman. Ama her markada olduğu gibi, bu markalarında dezavantajları vardır. Objektif ve şeffaf olmaz isek, doğruları konuşmamış oluruz. Bu bir kötüleme yada karalama değildir bu markalar için. Bunlar gerçeklerdir. Hoşunuza gideceğini düşünüyorum aslında. Şimdiden iyi okumalar diliyorum, umarım beğenirsiniz.

Yine olabildiğince hafif bir paylaşım olacak, sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Yorumlara beklerim.

:pusula: MOTOR SEÇENEKLERİ​

Biliyorsunuz ki Japonlar özellikle atmosferik araçlar tercih eder. Tüpe uyumlu olurlar, dayanıklı yapıları, sorunsuzlukları tercih sebeplerinden özellikle. Lakin atmosferik motoru, sevmeyen çok insanda var. Özellikle turbo motorlara alışan insanlar, adapte olmakta zorlanırlar bu motora. Atmosferik motorlarda özellikle yüksek hacimli motorlar çok keyiflidir. Ama düşük motorlarda, ister istemez turbo motorlar revaçta insanların gözünde. Tabi herkes böyle düşünmüyor. Mesala Honda 1.5 turbo benzin motor, bu araçta tork konvertörlü tam otomatik çok daha verimli olurdu. CVT şanzıman törpülüyor. 0-100 değeri aldatmasın. Aracın performans kriteri sadece 0-100 ile ölçülmez. Çift kavrama zaten Japon tarzı olmadığı için, listeye dahil etmedim.

atmosferik-motor-detay.webp

:uzayroketi: ŞANZIMAN ÇEŞİTLERİ​

Japon araçlarının en çok kullandığı CVT ve E-CVT şanzımanlar. Bu şanzımanlar çift kavrama ve tam otomatik kullanmış insanlar için, malesef tatmin edici bulunmuyor. Herkes böyle düşünmüyor tabi. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Özellikle düşük süratlerde konfor hissiyatı beğendiğim bir şanzımanlar. Tabi sağlamlık açısından E-CVT olanlar, çok daha iyiler. E-CVT ölümsüz şanzıman kategorime girdiler. Özellikle performans beklentisi ile üretilmemiş şanzımanlar bunlar. ZF, 9G-Tronic, AT serisi, EAT serisi kullandıktan sonra, bu şanzımanlara geçince affalayabilirsiniz. Zamanla alışıyor insanlar tabi. Aslında EAT markası Japon şanzıman üreticisi, geçebilirler çok rahat. Lakin maliyetlerden dolayı sıcak bakmıyorlar sanırım. Atmosferik motor+ tam otomatik şanzıman, harikulade ikili sağlamlık açısından.

yari-otomatik-vites.webp

:açıkasmakilit:KAPORTA DURUMU​

İşte burası eleştirilecek noktalardan. Sac kısımları malesef, bazı Japonlarda çok ince. Bunlar gerçeklerdir malesef. Eskiden arabanın ağır olması, daha tercih sebebiydi. Oturaklı ve ağır arabalar derdik. Ama günümüzde artık hafiflik ve yaya güvenliği çok daha önemli bir konumda. Çünkü aracın gerekirse parçalanıp, olabildiğince yayalara az hasar vermesi planlanıyor. Hafiflik performans ve yakıt dengesine pozitif katkı sağlar ayrıca. Bir arabada 100 kg bile ciddi ağırlıktır. Ama tabi bu bazı markalar için, ciddi maliyet düşürmek anlamına da gelir. Daha az para harcayıp, daha çok kazanma düşüncesi hepsinde var. SsangYong markasını ele alalım, bu adamlar kendi sac parçalarını üretiyor. Amcam bu markayı kullanıyor, sık sık test yapıyorum bizzat. Kaporta kalitesi, ciddi anlamda iyidir. Özellikle showroom gezerek, kendinizde bunu anlayabilirsiniz.

yeni-honda-civic-dizel-4.webp

:kumsaati:YALITIM​

Evet bu kısımda malesef diğer markalardan geçenler için, yetersiz bulunuyor. Bir çok Corolla aracına, özel yalıtım yaptıranlar var ekstra. Neredeyse tamamında var bu sorun. Şimdi sınıf standartlarını karşılamak ve altında kalmak var. Ve sınıf standartları için iyi dediğimiz modeller var. Kötü değil, ama yetersiz geliyor özellikle kötü yollarda. Şimdi her Japon aracı yetersiz diyemeyiz yalıtım konusunda, çünkü Lexus gibi bir yıldız var içlerinde. Lexus markasında bir çok modelin, yalıtımı Alman rakiplerinin bile üzerinde. Çok iyi seviyede, sınıf standartlarını aşıyor bazı modellerde. Üst sınıfları zorluyorlar.

491.webp

:şimşek: PARÇA FİYATLARI​

Bu konuda Japonlar biraz pahalı malesef. Evet kolay kolay başınıza dert açmazlar ama açarsa üzebilir. Eski araçların bile pahalı parçaları. Umarım biraz daha düşer fiyatlar. Tabi bu konuda premium almanlar çok daha acımasız. Fransız araçlarında uçtu gitti fiyatları. Fiyat algımızı tamamen değiştirdiler.

honda-yedek-parca.webp

:elsalla: SON SÖZLER​

Evet toparlayacak olursak Japonlar bazılarına göre negatif yönleri bulunsa bile, hala tercih edilebilecek çok başarılı özelliklere sahipler. Ben de Nissan düşünüyorum ilerleyen dönemler için. Kısmetse diyelim tabi. Hala motor, mekanik, dayanıklılık, uzun ömürlülük adına çok iyi konumdalar.

EL-SIKISMA.webp

:otomobil: BONUS VE KAPANIŞ​

Özellikle gençlerin çok sevdiği efsane Mazda RX-7 ile konumuzu kapatalım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. İyi hafta sonları diliyorum.

japon-efsanesi-mazda-rx-7-K8iGS.webp

Eline sağlık @Oreki hocam. 🫡

Stepway özellikle tasarımını çok beğendiğim bir model. Extreme modelleri ekstra yakışıklı.

Hiç kimseyi %100 memnun etmek, kesinlikle mümkün değil. Zaten mükemmel araç kesinlikle yok, belki oraları zorlayan modeller var. İlla ki bir şeyler çıkıyor.

Zamanında bir video izlerken tesadüfen görmüştüm. Oğuzhan Yıldırım diye içerik üreticisi arkadaş. Özellikle yurt dışına gönderilen Toyota modellerinin yalıtımı, iç pazara sürülenden daha iyi demişti. Daha çok yalıtım, daha kalın malzemeler tercih edildiğini belirtmişti. Doğruluk payı nasıldır, emin değilim. Bu ihtimalde var gibi.

Yaris ve Yaris Cross haricinde neredeyse tüm modellerinde bağımsız süspansiyon devam ediyor hocam. Ama kaliteli bir bağımsız kullanıyorlar, başka markalarda bağımsız olup hala çok sert olanlar var. Rijit değiller, dengeli olamıyorlar Toyota gibi.

Zaten CVT şanzımanların birinci önceliği konfor olmuştur, özellikle şehir içi kullanımda. Şimdi artık simüle edilerek, vites atma efekti veriliyor bazı modellerde. Ama tabi yine de bilerek kullanılmalı, çalışma prensipleri aynı.

Japon modelleri iç tasarım konusunda da ciddi eleştiriliyor artık. Demode buluyor bazı kesimler. Aslında sağlamlık mottosu birazda buradan geliyor. İç mekan kalitesi de sağlam adamların aslında. Ama tasarım sevdasına yenik düşen insanlar hala çok.

1.8 motor yerine 1.5 Hibrit motorlarda var aslında Toyota elinde. Özellikle Yaris ve Yaris Cross modelinde tercih ediliyor. Lexus'ta kullanıyor bu motoru. Ama neden diğer modellerinde, yoğun şekilde neden kullanmıyorlar oda belirsiz. Satış stratejisi olabilir tabi. Vergi avantajı bu motorda çok daha iyi doğal olarak.

Bunlardaki 1.5 hibrit motor Corolla'daki hibrit olmayan 1.5 motorla ayni mi? Ayniysa Toyota'ya yakismayacak seviyede sorunlu ve kalitesiz bir motor cunku. Ilk partlarinda yaygin olmak uzere yatak sariyor. 3 silindirli zaten.

Evet Stepway'de var o. Sürüş hissiyatını arttırmak için şanzıman farklı kademelere geçtiğini belli ediyor. Belirli bir devirden sonra aniden devir düşüyor falan. X-tronic'lerde yapılan yeni bir eklemeymiş, benimki de güncel model olunca ondan koymuşlar.

Bu "demodelik" bence araba gibi hissettirmesini sağlıyor. Bir tane akvaryumun içine beni koymuşlar da araba kendi kendine beni bir yerlere götürüyormuş hissiyatını her yerde görmekten gına geldi. Tesla model y örneği gibi. Günün sonunda zevkler ve renkler.

Tüm markalar eklemeye başladı oreki hocam. Mantıklı bir karar.

Katılıyorum. Araç kullanırken aşırı dokunmatik ekranlar, dikkat dağıtıcı. Wag grubu bile dokunmatik medya tuşlarından vazgeçti. Tekrardan geri döndüler geleneksel butonlara yavaş yavaş. Özellikle klima, teyp, flaşör ve diğer önemli buton grubu geleneksel olmalı. Hepsi birbirine benziyor artık.

@Görkem Say

Yok aynı motor değil, kodları dahi farklı. Yatak sarma problemi bilinen bir gerçek doğrudur. Toyota onun için spesifikasyonu özel yağ tavsiye ediyordu en son. Şu anda şikayetler ne durumda aktif olarak, bakmamız lazım. Yanlış hatırlamıyorsam yatak sarma dışında, başka şikayetlerde olabilir. 3 silindirli motorları genel olarak çok sevmem aslında.

Son düzenleme:
Tüm markalar eklemeye başladı oreki hocam. Mantıklı bir karar.

Katılıyorum. Araç kullanırken aşırı dokunmatik ekranlar, dikkat dağıtıcı. Wag grubu bile dokunmatik medya tuşlarından vazgeçti. Tekrardan geri döndüler geleneksel butonlara yavaş yavaş. Özellikle klima, teyp, flaşör ve diğer önemli buton grubu geleneksel olmalı. Hepsi birbirine benziyor artık.

@Görkem Say

Yok aynı motor değil, kodları dahi farklı. Yatak sarma problemi bilinen bir gerçek doğrudur. Toyota onun için spesifikasyonu özel yağ tavsiye ediyordu en son. Şu anda şikayetler ne durumda aktif olarak, bakmamız lazım. Yanlış hatırlamıyorsam yatak sarma dışında, başka şikayetlerde olabilir. 3 silindirli motorları genel olarak çok sevmem aslında.

Toyota ve kitapcik farkli ve daha ince bir yag oneriyor, servis daha kalin bir yag koyuyor. Servise dedigin zaman da ulke sartlari - durumu vs. bizim haberimiz var Toyota ile gorustuk diyor. Arabalarin garantisine geldigin zaman onunla alakali net bir sey diyemiyorlar. Neticede 10 yil garantisi var sorun cikmaz diyorsun ama onda da servise tam guvenemiyorsun maalesef.

Rehber gene çok güzel. Araba arabadır, ele muhtaç etmesin yeterli. Japon araçlarını pek sevmem ama çok rüzgar sesi ve yol sesi alırlar, piyasaları da gereksiz yüksek. Neredeyse hiç arıza vermemeleri normal çünkü basit motorlar üretiyorlar genelde atmosferik+manuel kombosu yani. CVT şanzımana bir türlü alışamadım sonsuz vites olayı saçma geliyor bana. Parça kaliteside fransızlar kadar kötü değil ancak alman kadar iyi de değil. Bu dediğim şeyler 2000-2015 arası araçlarda geçerli. Bu tarihlerden sonra çıkanlar hakkında çok bilgim yok ve fazla kullanmadım.

Rehber gene çok güzel. Araba arabadır, ele muhtaç etmesin yeterli. Japon araçlarını pek sevmem ama çok rüzgar sesi ve yol sesi alırlar, piyasaları da gereksiz yüksek. Neredeyse hiç arıza vermemeleri normal çünkü basit motorlar üretiyorlar genelde atmosferik+manuel kombosu yani. CVT şanzımana bir türlü alışamadım sonsuz vites olayı saçma geliyor bana. Parça kaliteside fransızlar kadar kötü değil ancak alman kadar iyi de değil. Bu dediğim şeyler 2000-2015 arası araçlarda geçerli. Bu tarihlerden sonra çıkanlar hakkında çok bilgim yok ve fazla kullanmadım.

2020'den sonra Almanlar tam gaz asagiya gidiyor maalesef ozellikle ic mekan ve parca kalitesinde. VW grubunun Dunya capindaki satislari da bunun kaniti. BMW'yi ayri tutuyorum digerlerinden.

Lexus öyle bir marka ki çoğu Japon tabusu ile ters düşüyor. TR de pass-çöp e tapmaya devam etsinler gurmeler için Lexus piyasası sabit kalıyor.

Honda ile doğup büyüyen birisiyim. Çocukluğum 2005 model bir Jazz'la geçti. Yine 2017 senesinden beri sıfır kilometre olarak aldığımız Civic 1.6 executive paket aracı kullanmaktayım. Fanboyluk tavan yani ona göre okuyun :D

Dileyen olursa bu aracın 9 yıllık geniş incelemesini de yayınlayabilirim.

Araç 2020'ye kadar 15 bin kilometredeydi. 2020'den sonra ben binmeye başladım.

Fabrika çıkışlı olarak benzinli olan araca Ağustos 2023'te 68 binde iken brc Platinum LPG kiti taktırdığımı belirteyim. Araç 112 binde ve bunun 95 binini rahat ben yapmışımdır.

Kendi açımdan bu aracın artı ve eksilerini ufaktan sıralamam gerekirse:

+ 9 yaşına girmesine birkaç ay kaldı, kaç kere arıza yaptı? Sıfır.

+ Döneminde donanım olarak en dolu araçlardan birisiydi, bugün Android 4.2'de kalan orijinal ekranı Android 16 yüklü telefonumla Android Auto'yu sorunsuz ve sıfır kasma ile çalıştırabiliyor. Bu aracın multimedyası 2015'te Amerika'da kullanılmaya başlandı :)

+ CVT şanzıman şehir içinde çok büyük bir nimet. Şanzımanı amacına uygun kullanıp memnun kalmayan insan yok. Çok sorunsuz.

+ 20 yıldır kullanılan 1.6 125HP motor ve CVT şanzımana rağmen arabanın reflekslerine ayak uydurmaya başlayınca çekiş ve gidiş
Konusunda asla sıkıntı yaşamıyorsunuz. Güç istediğinizde araç size gücü veriyor.

+ Benim gibi aracın sağı soluyla uğraşmayı sevenler için biçilmiş kaftan. Yapboz gibi araba, Japon'ların en sevdiğim özelliği. Dengi Alman veya Fransız araçlarında sağı solu kırmadan kapı trimi bile sökemezken ben bu aracın sökmediğim yeri kalmamasına rağmen kırılan bir parçası olmadı.

+ Araba LPG ve CVT şanzıman ile yakıtı kokluyor. 34 litre LPG ile Mayıs ayında Ankara-Bursa-İstanbul yapmışlığım var.

+ Çok güzel modifiye ediliyor, Japon araçların %50'si böyle :)

+ Yedek parçaları her yerde var. Sağında solunda gözünüze çarpan bir şeyi canınız sıkılınca değiştirmek isterseniz sanayide asfalt yolun ortasında bile bulabilirsiniz.

+ Bugün hala çoğu araçta opsiyon olarak sunulan birçok donanım bu aracın orta paketinde bile standart.

+ İç kondisyonu kolay eskimiyor.

+ Araca özellik eklemek, her yeri rahatça söküp takabildiğinizi için, çok kolay.

+ Daha sayamadığım ve arabayı her satmaya karar verdiğimde beni vazgeçirecek onlarca sebep.

Eksilere gelelim, can yakıcı noktalar maalesef var:

- Öncelikle kimse tarafından bilinmeyen bir sorunla başlayalım. 2006'dan beri kullanılan motor 40-50 bin kilometrelerden sonra %100 ihtimalle yağ eksiltiyor. 10 bin kilometrede 100-500ML civarı bir eksiltmeden söz ediyoruz. Yağ yakma durumu yok ancak kaybolan yağ ya buharlaşıyor ya da motor bloğu duvarlarına yapışıyor. Hiçbir problem teşkil etmeyen bu sorun çoğu atmosferik arabada var ancak bu araç o kadar sorunsuz biliniyor ki 40 yıllık Japon ustaları bile bu duruma itiraz edebiliyor. Bu durumun en büyük kaynağı motorun 0-20 gibi inanılmaz ince bir yağ kullanması. Eskiyen FD6 ve FB7 modellerine ustalar artık 10-40 koymaya başladığı için bu sorun ortadan kalkıyor, hiç bilinmeme sebebi de bu.

- Aracın şarj sisteminde kullanılan parçalar zayıf. Özellikle alternatör kayışının bağlı olduğu gergi kütüğü %90 ihtimalle 60-70 bin kilometrelerde bilye kısmından gres sızdırıyor. Bu gres tükendiğinde sorun avare bilyalarından klima kompresör bilyasına kadar zarar verebiliyor. Aracın alternatör kayışını eskimemiş olsa bile değiştirmek, gerektiğinde avare bilyalarını ve gergi kütüğünü mutlaka kontrol ettirmek gerekiyor.

- Aracın içinde trim seslerinden oluşan bir müzik orkestrası var. Würth ile anlaşma imzaladım, silikon sprey sponsorum oldular.

- Kaporta ve boya zayıf. Aracın güvenliğine etki etmese bile ufak kazalarda veya sürtmelerde bile canınız sağlam sıkılıyor.

- Araç muhtemelen yalıtım malzemeleri icat edilmeden önce tasarlanmış, yoksa bu kadar kötü yalıtım imkansız. Öbür türlü Japonya'da yalıtım malzemesi krizi var da biz mi bilmiyoruz?

- Aracın şarj sistemi gibi elektrik sistemi de azıcık zayıf. Yine has Japon özelliği.

- Orijinal yedek parçaları el yakıyor.

Aklıma başka gelmedi.

Sonuç olarak araçtan çok memnunum. Eksiler beni etkilemiyor.

Araba dediğin Japon'dur, gerisi ekonomik aksiyondur. Benim gibi memur çocukları her zaman Toyota ve Honda sevmeye devam edecek.

Son düzenleme: