Konu Başlıkları Gizle
Selam dostlar,
Bu sefer sevilmeyen yönlere değineceğiz. Japon araçlar uzun ömürlülükleri, motor, mekanik sağlamlıkları öne çıkan markalardır. Benim de önerdiğim markalardandır her zaman. Ama her markada olduğu gibi, bu markalarında dezavantajları vardır. Objektif ve şeffaf olmaz isek, doğruları konuşmamış oluruz. Bu bir kötüleme yada karalama değildir bu markalar için. Bunlar gerçeklerdir. Hoşunuza gideceğini düşünüyorum aslında. Şimdiden iyi okumalar diliyorum, umarım beğenirsiniz.
Yine olabildiğince hafif bir paylaşım olacak, sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Yorumlara beklerim.
Bu sefer sevilmeyen yönlere değineceğiz. Japon araçlar uzun ömürlülükleri, motor, mekanik sağlamlıkları öne çıkan markalardır. Benim de önerdiğim markalardandır her zaman. Ama her markada olduğu gibi, bu markalarında dezavantajları vardır. Objektif ve şeffaf olmaz isek, doğruları konuşmamış oluruz. Bu bir kötüleme yada karalama değildir bu markalar için. Bunlar gerçeklerdir. Hoşunuza gideceğini düşünüyorum aslında. Şimdiden iyi okumalar diliyorum, umarım beğenirsiniz.
Yine olabildiğince hafif bir paylaşım olacak, sıkılmayacağınızı düşünüyorum. Yorumlara beklerim.
MOTOR SEÇENEKLERİ
MOTOR SEÇENEKLERİBiliyorsunuz ki Japonlar özellikle atmosferik araçlar tercih eder. Tüpe uyumlu olurlar, dayanıklı yapıları, sorunsuzlukları tercih sebeplerinden özellikle. Lakin atmosferik motoru, sevmeyen çok insanda var. Özellikle turbo motorlara alışan insanlar, adapte olmakta zorlanırlar bu motora. Atmosferik motorlarda özellikle yüksek hacimli motorlar çok keyiflidir. Ama düşük motorlarda, ister istemez turbo motorlar revaçta insanların gözünde. Tabi herkes böyle düşünmüyor. Mesala Honda 1.5 turbo benzin motor, bu araçta tork konvertörlü tam otomatik çok daha verimli olurdu. CVT şanzıman törpülüyor. 0-100 değeri aldatmasın. Aracın performans kriteri sadece 0-100 ile ölçülmez. Çift kavrama zaten Japon tarzı olmadığı için, listeye dahil etmedim.
ŞANZIMAN ÇEŞİTLERİ
ŞANZIMAN ÇEŞİTLERİJapon araçlarının en çok kullandığı CVT ve E-CVT şanzımanlar. Bu şanzımanlar çift kavrama ve tam otomatik kullanmış insanlar için, malesef tatmin edici bulunmuyor. Herkes böyle düşünmüyor tabi. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Özellikle düşük süratlerde konfor hissiyatı beğendiğim bir şanzımanlar. Tabi sağlamlık açısından E-CVT olanlar, çok daha iyiler. E-CVT ölümsüz şanzıman kategorime girdiler. Özellikle performans beklentisi ile üretilmemiş şanzımanlar bunlar. ZF, 9G-Tronic, AT serisi, EAT serisi kullandıktan sonra, bu şanzımanlara geçince affalayabilirsiniz. Zamanla alışıyor insanlar tabi. Aslında EAT markası Japon şanzıman üreticisi, geçebilirler çok rahat. Lakin maliyetlerden dolayı sıcak bakmıyorlar sanırım. Atmosferik motor+ tam otomatik şanzıman, harikulade ikili sağlamlık açısından.
KAPORTA DURUMU
KAPORTA DURUMUİşte burası eleştirilecek noktalardan. Sac kısımları malesef, bazı Japonlarda çok ince. Bunlar gerçeklerdir malesef. Eskiden arabanın ağır olması, daha tercih sebebiydi. Oturaklı ve ağır arabalar derdik. Ama günümüzde artık hafiflik ve yaya güvenliği çok daha önemli bir konumda. Çünkü aracın gerekirse parçalanıp, olabildiğince yayalara az hasar vermesi planlanıyor. Hafiflik performans ve yakıt dengesine pozitif katkı sağlar ayrıca. Bir arabada 100 kg bile ciddi ağırlıktır. Ama tabi bu bazı markalar için, ciddi maliyet düşürmek anlamına da gelir. Daha az para harcayıp, daha çok kazanma düşüncesi hepsinde var. SsangYong markasını ele alalım, bu adamlar kendi sac parçalarını üretiyor. Amcam bu markayı kullanıyor, sık sık test yapıyorum bizzat. Kaporta kalitesi, ciddi anlamda iyidir. Özellikle showroom gezerek, kendinizde bunu anlayabilirsiniz.
YALITIM
YALITIMEvet bu kısımda malesef diğer markalardan geçenler için, yetersiz bulunuyor. Bir çok Corolla aracına, özel yalıtım yaptıranlar var ekstra. Neredeyse tamamında var bu sorun. Şimdi sınıf standartlarını karşılamak ve altında kalmak var. Ve sınıf standartları için iyi dediğimiz modeller var. Kötü değil, ama yetersiz geliyor özellikle kötü yollarda. Şimdi her Japon aracı yetersiz diyemeyiz yalıtım konusunda, çünkü Lexus gibi bir yıldız var içlerinde. Lexus markasında bir çok modelin, yalıtımı Alman rakiplerinin bile üzerinde. Çok iyi seviyede, sınıf standartlarını aşıyor bazı modellerde. Üst sınıfları zorluyorlar.
PARÇA FİYATLARI
PARÇA FİYATLARIBu konuda Japonlar biraz pahalı malesef. Evet kolay kolay başınıza dert açmazlar ama açarsa üzebilir. Eski araçların bile pahalı parçaları. Umarım biraz daha düşer fiyatlar. Tabi bu konuda premium almanlar çok daha acımasız. Fransız araçlarında uçtu gitti fiyatları. Fiyat algımızı tamamen değiştirdiler.
SON SÖZLER
SON SÖZLEREvet toparlayacak olursak Japonlar bazılarına göre negatif yönleri bulunsa bile, hala tercih edilebilecek çok başarılı özelliklere sahipler. Ben de Nissan düşünüyorum ilerleyen dönemler için. Kısmetse diyelim tabi. Hala motor, mekanik, dayanıklılık, uzun ömürlülük adına çok iyi konumdalar.
BONUS VE KAPANIŞ
BONUS VE KAPANIŞÖzellikle gençlerin çok sevdiği efsane Mazda RX-7 ile konumuzu kapatalım. Yeni paylaşımlarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. İyi hafta sonları diliyorum.