Başka bir sitede böyle bir yorum gördüğümü hatırlıyorum ama nerede bulamadım. Özet olarak şu:
Bilgisayar ağa anakartın kablosuz özelliği sayesinde bağlanıyorsa işini bilen bir hacker için bu cihazı hacklemek daha kolaymış. Böyle bir şey var mı yani varsa bile buradaki mantık nedir? Neden böyle olsun yani ha kablosuz, ha kablolu fark ediyor mu?
Anladım şimdi. Lakin Wi-Fi özelliği olmayan modem var mı ki artık? Superonline'da mesela böyle bir modem olduğunu sanmıyorum yoksa ben yanlış biliyor olabilirim.
O zaman bu durumda benim bahsettiğim soruyla ilgili zaten yapacak bir şey yok. Wi-Fi özelliği olmasa telefonları falan bağlayacağız internete
İlk mesajımda kelime seçimimin biraz hatalı sanırım.
Aşağıdaki daha kısa olsa da daha doğru ve anlaşılabilir .
Wifi ile bağlanılabilen bir modeme siz kablo ile bağlansanız dahi sizin modeminize wifi ile bağlanan birinin sizin PC nize erişme imkanı olacaktır. Wifi özelliği pasif ise doğal olarak o ağa kablo ile bağlanmayan birisi sizin PC nize de ağ üzerinden erişemez.
Düzenlendi:
Kablosuz yayın yapan modemler ve bu modemlere bağlı bilgisayarlar için extra risk söz konusu. Yani kablosuz özelliği olan bir modemi kablolu dahi kullanıyor iseniz sizin kablosuz ağınıza sızan birisi sizin kablo ile bağlandığınız PC ye de erişebilir.
Wifi özelliği bulunmayan veya wifi özelliği pasif olan modemlere bağlı PC ler için bu risk doğal olarak bulunmaz.
Sanırım açıklamalar yeterli olmuştur ve anlamışsınızdır.
Yukarıdaki bilgi yanlış,
Doğrusu şu: Kablosuz modemlere bağlı bilgisayarlar için extra risk söz konusu. Yani kablosuz özelliği olan bir modemi kablolu dahi kullanıyor iseniz sizin kablosuz ağınıza sızan birisi sizin kablo ile bağlandığınız PC ye de erişebilir.
Hocam modemler hakkında bilgim yok. Kablosuz modem nedir diye baktım tam çözemedim yani modem kablosuz nasıl oluyor ki? Bizim modem, yani modem dediğim fiber olduğu için Router olarak geçiyor galiba sözde 1000Mbps internet ama çok kötü hız veriyor.
Bizim cihaz prize bağlı. Kablosuz modem nedir yani prize bağlı olmayan modem mi demek oluyor. Sorum saçma olabilir ama anlamadım.
Hocam modemler hakkında bilgim yok. Kablosuz modem nedir diye baktım tam çözemedim yani modem kablosuz nasıl oluyor ki? Bizim modem, yani modem dediğime bakma Router olarak geçiyor galiba sözde 1000Mbps internet ama çok kötü hız veriyor.
Bizim cihaz prize bağlı. Kablosuz modem nedir yani prize bağlı olmayan modem mi demek oluyor. Sorum saçma olabilir ama anlamadım.
Wifi özelliği yok ise kablosuz modem. Eskiden modemlere Wifi ile bağlanılamıyordu. Sadece ethernet kablosu ile bağlanabiliyordunuz. Şu anda da modeminizin arayüzünden kablosuz-wifi özelliğini devredışı bırakabilirsiniz. Bu durumda sadece modemin arkasında bulunan ethernet portları ile ağa ve internete bağlanılabilir.
Anladım şimdi. Lakin Wi-Fi özelliği olmayan modem var mı ki artık? Superonline'da mesela böyle bir modem olduğunu sanmıyorum ama ben yanlış biliyor da olabilirim.
O zaman bu durumda benim bahsettiğim soruyla ilgili zaten yapacak bir şey yok. Wi-Fi özelliği olmasa telefonları falan nasıl bağlayacağız internete
Anladım şimdi. Lakin Wi-Fi özelliği olmayan modem var mı ki artık? Superonline'da mesela böyle bir modem olduğunu sanmıyorum yoksa ben yanlış biliyor olabilirim.
O zaman bu durumda benim bahsettiğim soruyla ilgili zaten yapacak bir şey yok. Wi-Fi özelliği olmasa telefonları falan bağlayacağız internete
Wifi ile bağlanılabilen bir modeme siz kablo ile bağlansanız dahi sizin modeminize wifi ile bağlanan birinin sizin PC nize erişme imkanı olacaktır. Wifi özelliği pasif ise doğal olarak o ağa kablo ile bağlanmayan birisi sizin PC nize de ağ üzerinden erişemez.
Evet şimdi çok net anladım hocam ama ben bunun dışında şunu da merak ediyordum. Yeni etraftan birisinin ağa bağlanması dışında internette gezinirken sordum bunu. O konu aklıma gelse başlığı ama unuttum veya yanlış hatırlıyorum.
Bu konuda benim bahsettiğim durum tamamen çevreden birinin Wi-Fi ağına girmesi ile alakalı o zaman. Ben internette bir hackere denk gelince ve ağa anakartın Wi-Fi özelliği ile bağlanılma durumunda ekstra bir sorun olabilir gibi düşündüm ama anlaşılan bayağı karıştırdım durumu ve bu konularda siz bilgili arkadaşlara sorayım dedim işte
Yapılabilecek şey şu:
Ağı yapılandırırken/bağlanırken ''özel ağ'' değil ''ortak ağ'' ı seçerseniz, PC nizi ağda paylaşıma açmazsanız, wifi ağının şifresini kuvvetli yaparsanız sızma riski yok denecek kadar az olur.
Ortak ağ = Güvenli
Özel ağ = Güvenli değil.
@Gezegen5,
Sizin için ne kadar önemli bilmiyorum.
Büyük bir açık daha aklıma geldi ve onu da yazayım, eksik kalmasın. Modem arayüzüne girmek için kullanılan kullanıcı adı ve şifresi'ni de güvenli hale getirin. Oldukça önemli bir güvenlik açığı da bu. Aksi takdirde ağ şifresini güçlü yapsanız dahi modem arayüzüne giren biri ağınıza sızabilir. Wifi ağınıza koyduğunuz şifre ile aynı yapabilirsiniz. En azından unutma riski az olur.