2x16 üzmez ama 2x32 bir tık daha performanslı AM5'te 1:1 modda. Latency de daha düşük geliyor ama fark az tabi devasa değil. 2x32 alıp düz EXPO açıp geç eğer uğraşmayacaksan çok düşünmene gerek yok, en azından Hynix olduğundan emin olacaksın.

CL26 alırsan uzun vade yatırım olur, hep kullanırsın o RAM'leri DDR5'te. OC potansiyeli olarak da iyi. CL30 alırsan da EXPO açıp geçersin, problem olmaz.

Ben olsam 2x16 CL26 alırım, sen EXPO açıp geçeceğin için 2x32 6000 CL30 alman daha mantıklı, CL26 alırsan da yatırım olur, ileride bir zaman uğraşırsın.
Hocam ben kesinlikle bios'dan o ayar bu ayar falan diyerek bu toplara gireceğimi sanmıyorum. Dediğiniz gibi expo açar geçerim. 32 GB ram'i eliyorum. 64 daha mantıklı geldi şuan. Fakat şeyi anlamadım sadece. Mesela şu 25 bin lira olan 64 GB 6000 mhz CL26 ram'i alırsam şayet ve bios'dan expo açarsam bu ram CL26 olarak çalışır mı ? Yoksa ayar falan yapmak mı gerekecek. Eğer öyleyse 16 bin liraya 64 gb CL30 alayim.

2x16 üzmez ama 2x32 bir tık daha performanslı AM5'te 1:1 modda. Latency de daha düşük geliyor ama fark az tabi devasa değil. 2x32 alıp düz EXPO açıp geç eğer uğraşmayacaksan çok düşünmene gerek yok, en azından Hynix olduğundan emin olacaksın.

CL26 alırsan uzun vade yatırım olur, hep kullanırsın o RAM'leri DDR5'te. OC potansiyeli olarak da iyi. CL30 alırsan da EXPO açıp geçersin, problem olmaz.

Ben olsam 2x16 CL26 alırım, sen EXPO açıp geçeceğin için 2x32 6000 CL30 alman daha mantıklı, CL26 alırsan da yatırım olur, ileride bir zaman uğraşırsın.

@Krmm Yani senin çok da uğraşacağın bir durum yok, uğraşmak istersen konu açacaksın, yönlendireceğiz o kadar, sen operatör görevi göreceksin. Gözünde büyüttüğün kadar zor bir işlem değil.

Önce sistemi bir diz, memnun kalmazsan istediğin gibi olmazsa, RAM ayarlarına girersin.
Son mesajınızı yeni gördüm. Eğer yardımcı olurum derseniz CL26 olan ram'i aldıktan sonra konu açarım. Sizin yardımınızla bios ayarı yapabilirim.

Hocam ben kesinlikle bios'dan o ayar bu ayar falan diyerek bu toplara gireceğimi sanmıyorum. Dediğiniz gibi expo açar geçerim. 32 GB ram'i eliyorum. 64 daha mantıklı geldi şuan. Fakat şeyi anlamadım sadece. Mesela şu 25 bin lira olan 64 GB 6000 mhz CL26 ram'i alırsam şayet ve bios'dan expo açarsam bu ram CL26 olarak çalışır mı ? Yoksa ayar falan yapmak mı gerekecek. Eğer öyleyse 16 bin liraya 64 gb CL30 alayim.
Ayar gerekmiyor, direkt CL26 çalışıyor. FPS oyunlarında fark olur yine CL26'dan dolayı. Ayar kısmı eğer mevcut EXPO seni tatmin etmezse girersin, oyun akıcı değil takılıyor donuyor falan diye konu açarsan, mecburen ellemen gerekecek RAM'lere, Ram'den ziyade BIOS'ta birden fazla ince ayar gerekecek. Eğer EXPO sonrası her şey kusursuzsa memnunsan zaten ellemene gerek olmaz. BIOS güncelleme sonrası EXPO aç, eski BIOS'ta gelecektir kartın.

Dediğim gibi eğer BIOS güncelledikten sonra EXPO açtığında oyunlar yağ gibi akıyorsa hiçbir problem yoksa zaten ayara gerek yok. 330 FPS alacağına 300 al, çok önemli değil yani. Monitör ve ekran kartı sınırlar seni çoğu senaryoda zaten. Bazen iGPU dahili grafik birimi vesaire kapatmayınca problem oluyor, onun sürücüsünü kuruyorsun Nvidia ile falan çakışıyor, bu tarz problemler var. Eğer hiçbir sorun yaşamazsan zaten EXPO üstüne ellemene gerek yok yeteri kadar akıcıysa ve sorunsuzsa oyunlar. Tekleme donma vesaire olursa başka sıkıntılar olursa RAM haricinde de farklı BIOS ayarlarına gireceksin.

O halde şu ram için bir hesap yapayim ben. Çünkü cidden çok hoşuma gitti. Muhtemelen bütçeyi zorlayıp alabilirim gibi. Aldıktan sonra sizi bilgilendireceğim hocam.

Bütçe sorunu yoksa 2x32 almak mantıklı, CL26 alırsan da yatırım olur. Çok zor bir işlem değil, hiç bilmediğin için öyle olduğunu düşünüyorsun. Bütçe varsa alırsın, zaten tükendi tükenecek CL26'lar. CL30 2x32'yi de alabilirsin ama, o da çok problem yapmaz. Bütçe varsa CL26 al, dursun köşede.

FPS oyunlarında yine performans bir tık artar, zaten dual rank+CL26. Ama tekleme donma vesaire olursa iGPU-Integrated Graphics, Fast boot tarzı ayarları kapatacaksın BIOS'tan, Bir de PBO Enable vesaire deneyebilirsin. Hiçbir sorun yoksa tak çalıştır kullanırsın. BIOS olarak güncel kalsan iyi olur, kart eski BIOS'taysa her türlü problem çıkarıyor.

Bütçe sorunu yoksa 2x32 almak mantıklı, CL26 alırsan da yatırım olur. Çok zor bir işlem değil, hiç bilmediğin için öyle olduğunu düşünüyorsun. Bütçe varsa alırsın, zaten tükendi tükenecek CL26'lar. CL30 2x32'yi de alabilirsin ama, o da çok problem yapmaz. Bütçe varsa CL26 al, dursun köşede.

FPS oyunlarında yine performans bir tık artar, zaten dual rank+CL26. Ama tekleme donma vesaire olursa iGPU-Integrated Graphics, Fast boot tarzı ayarları kapatacaksın BIOS'tan, Bir de PBO Enable vesaire deneyebilirsin. Hiçbir sorun yoksa tak çalıştır kullanırsın. BIOS olarak güncel kalsan iyi olur, kart eski BIOS'taysa her türlü problem çıkarıyor.
Hocam çok teşekkür ederim. Şuan cl26 olana gözüm kaydı. Bir bakayim almaya çalışacam. Olmazsa cl30 olanı alıp geçerim artık. Çok saolun her şey için. Ayar yapmak gerekirse etiket atarım muhakkak :D

Hocam çok teşekkür ederim. Şuan cl26 olana gözüm kaydı. Bir bakayim almaya çalışacam. Olmazsa cl30 olanı alıp geçerim artık. Çok saolun her şey için. Ayar yapmak gerekirse etiket atarım muhakkak :D
BIOS Update+EXPO'dan sonra problem yoksa öyle kalabilir performans seni tatmin ediyorsa fazlasına çok gerek yok, monitör + GPU belirleyici oluyor çoğu senaryoda zaten. Ama BIOS'tan EXPO açarken Integrated Graphics de kapat, ona ihtiyacın yok, içine etmesin sistemin sonra. Zaten gereksiz ısı-watt artışı yapıyor, driverler çakışıyor takılma donma vesaire yapıyor.

M.2 SSD'yi de m2_1 slotuna tak, GPU ile paylaşımlı slota takma, genelde m2_2 slotu olur bu. Boş yere x8'e düşmesin ekran kartın.

Ek olarak Wi-Fİ/BT kullanmayacaksan bu modülleri de BIOS'tan kapat, yine search F9 kısayol tuşu ile arayıp bulursun yerlerini. Bunlar oyunlarda sorun yapıyor genelde, driver kaynaklı olduğu düşünülüyor.

BIOS Update+EXPO'dan sonra problem yoksa öyle kalabilir performans seni tatmin ediyorsa fazlasına çok gerek yok, monitör + GPU belirleyici oluyor çoğu senaryoda zaten. Ama BIOS'tan EXPO açarken Integrated Graphics de kapat, ona ihtiyacın yok, içine etmesin sistemin sonra. Zaten gereksiz ısı-watt artışı yapıyor, driverler çakışıyor takılma donma vesaire yapıyor.

M.2 SSD'yi de m2_1 slotuna tak, GPU ile paylaşımlı slota takma, genelde m2_2 slotu olur bu. Boş yere x8'e düşmesin ekran kartın.
Valla ssd konusuna daha karar veremedim. Aklımda 2 model var. Biri pcie 5.0 diğeri 4.0. Şu ikisinden birini alacam. Muhtemelen ekran kartının üstündeki slota takarım.

Valla ssd konusuna daha karar veremedim. Aklımda 2 model var. Biri pcie 5.0 diğeri 4.0. Şu ikisinden birini alacam. Muhtemelen ekran kartının üstündeki slota takarım.

X870E-E tarzı bir kart alacaksan heatsinki 9100 PRO için yeterli gelecektir aşırı miktarda dosya aktarım yapmayacaksındır zaten, oyunlar ve Windows için kullanırsan problem olmaz, throtle mevzusu çok bağlamaz seni. 990 Pro'ya göre farkı var mı dersen, belki hissetmeyeceksin ama yine bütçe meselesi altını çizmek lazım. Almışken en iyisini alayım kafasındaysan. Heatsinki yeterli olması lazım X870E Hero'nun vesaire. Onu dengeleyecektir, çok ısındığından throtle yapar genelde. O yüzden 990 Pro alman mantıklı. 9100 için bütçen varsa al, aynı RAM'deki mantık gibi. Farkını da çok hissedemezsin ama.

Çift taraflı termal pad + kalın heatsink var, 9100'ü dizginleyecektir bahsettiğim kartlar.