Ha yani ayar yapmak gerekiyor diyorsunuz. Tamam o halde ben CL26'yı listeme ekliyorum. Sistemi toparladıktan sonra konu açar etiketlerim sizi. Ayarları yaparken de videoya çekerim. Formatlık bir durum olursa bir dahaki sefere kendim yapmak için yani. Öğrenmiş olurum bir yandan. Çok saolun tekrardan hocam.Farkını görürsün, OC potansiyeli yüksek, konu açarsan ayarlatırım sana. 6200-6400 CL26 olarak kullanabilirsin mesela onu. Ya da en kötü 6000 CL26 için 10-15 zamanlama yazarak çok daha iyi performans alabilirsin, para boşa gitmez yani. Karşılığını FPS ve %1 %0.1 FPS olarak geri alacaksın. O konuda şüphen olmasın. SSD 990 PRO 2 TB-4 TB alman daha mantıklı. @Krmm
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Ayar yapmana gerek yok ama o RAM'ı almışken ayar yapman iyi olur. Aynı voltajda 6200 bile açabiliyor o kit yani. 6000 kalması da problem olmaz, diğer zamanlamaları sıkılaştıracaksın, o zamanlama olayına diğer RAM'lerden çok daha müsait senin alacağın kit. %1 ve %0.1 FPS değeri olarak daha çok verim elde edeceksin. Belki bellek kontrolcün çok iyi çıkar 6400 yapabilirsin yani. Zaten bu RAM'ın kendi voltajı 1.45v, yani yüksek voltaja dayanıklı. 1.55-1.6-1.65 verip çoğu kişi günlük kullanıyor. Sen esasen 6000'de sıkı zamanlar ile kullanırsan tatmin eder, 6200-6400 de çok gerekli değil ilk etapta. Önemli olan OC ve zamanlama yazma olayına çok daha müsait olması, çok daha az sıkıntı çıkartması. O açıdan paranın karşılığını alıyorsun yani. Dual Rank olması da iyi.Ha yani ayar yapmak gerekiyor diyorsunuz. Tamam o halde ben CL26'yı listeme ekliyorum. Sistemi toparladıktan sonra konu açar etiketlerim sizi. Ayarları yaparken de videoya çekerim. Formatlık bir durum olursa bir dahaki sefere kendim yapmak için yani. Öğrenmiş olurum bir yandan. Çok saolun tekrardan hocam.
Sen ayar konusuna çok takılma, konu açarsan onu hallederiz. Eğer RAM'lere üfleyen 12 cm 1000-1500 RPM bir fan ayarlarım dersen de, 6400 CL26 kullanabilirsin. Ekran kartı üstüne dikey fan konumlandırırsan yani, 2 tane sıcaklıktan etkilenen parametre var, 6000 kullansan bile o ikisini fullemen ciddi performans artırıyor ama hata alıyorsun testlerde sıcaklık kaynaklı. Fan ayarlayamazsan o iki ayarı dibine kadar zorlayamazsın. Fan bağlama şansın varsa iyi olur ama.Ha yani ayar yapmak gerekiyor diyorsunuz. Tamam o halde ben CL26'yı listeme ekliyorum. Sistemi toparladıktan sonra konu açar etiketlerim sizi. Ayarları yaparken de videoya çekerim. Formatlık bir durum olursa bir dahaki sefere kendim yapmak için yani. Öğrenmiş olurum bir yandan. Çok saolun tekrardan hocam.
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için Ayhan hocam. Sistemi aldıktan sonra konu açarım muhakkak.Ayar yapmana gerek yok ama o RAM'ı almışken ayar yapman iyi olur. Aynı voltajda 6200 bile açabiliyor o kit yani. 6000 kalması da problem olmaz, diğer zamanlamaları sıkılaştıracaksın, o zamanlama olayına diğer RAM'lerden çok daha müsait senin alacağın kit. %1 ve %0.1 FPS değeri olarak daha çok verim elde edeceksin. Belki bellek kontrolcün çok iyi çıkar 6400 yapabilirsin yani. Zaten bu RAM'ın kendi voltajı 1.45v, yani yüksek voltaja dayanıklı. 1.55-1.6-1.65 verip çoğu kişi günlük kullanıyor. Sen esasen 6000'de sıkı zamanlar ile kullanırsan tatmin eder, 6200-6400 de çok gerekli değil ilk etapta. Önemli olan OC ve zamanlama yazma olayına çok daha müsait olması, çok daha az sıkıntı çıkartması. O açıdan paranın karşılığını alıyorsun yani. Dual Rank olması da iyi.
Sen ayar konusuna çok takılma, konu açarsan onu hallederiz. Eğer RAM'lere üfleyen 12 cm 1000-1500 RPM bir fan ayarlarım dersen de, 6400 CL26 kullanabilirsin. Ekran kartı üstüne dikey fan konumlandırırsan yani, 2 tane sıcaklıktan etkilenen parametre var, 6000 kullansan bile o ikisini fullemen ciddi performans artırıyor ama hata alıyorsun testlerde sıcaklık kaynaklı. Fan ayarlayamazsan o iyi ayarı dibine kadar zorlayamazsın. Fan bağlama şansın varsa iyi olur ama.
- Makaleler
- 1
Ayar konusu çok rahat olur o kitlerde, çok uğraştırmaz. Bellek kontrolcün iyi gelmezse de 6000-6200 kesin kullanıyorsun zaten, 6400 zorlayabiliyor belki. Voltaj konusuna da takılma, 1.65'e kadar günlük verebiliyorsun. Eğer fan bağlarsan bu bahsettiğim 2 parametreyi dibine kadar zorlayıp çok daha iyi performans elde edersin oyunlarda. FPS oyunlarında direkt FPS artışı olur ama asıl bakman gereken %1 ve %0.1 FPS değerler olacak, stok EXPO ile en büyük farkı o olacak yani. CS gibi bir oyunda bakarsan belki FPS 50 artar ama gidip de hikaye oyununda bakarsan 5 FPS artar, boşa mı yaptım diye düşünürsün. %1 ve %0.1 değerlerine Capframex gibi programlarla tek tek bakman lazım, o zaman anlarsın mevzuyu % kaç arttı diye kıyaslarsan. Eğer fan bağlayıp konu açarsan en iyi şekilde kullanırsın o kitleri. Fan bağlamazsan da 6000 CL26'da 15-20 zamanlama yazarak kullanırsın dibine kadar performansı alamamış olursun. Ama az uğraştırır kit öyle bir kit çünkü, parasının karşılığını veriyor. İlk çıktığında 15-16K idi, şu an malum fiyatlar arttı. Ama hala değer bence.Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için Ayhan hocam. Sistemi aldıktan sonra konu açarım muhakkak.
Yani voltaj kaynaklı bozulma, degredasyon, aşırı ısınma vesaire Hynix için geçerli değil. Eğer dediğim tarzda fan bağlarsan ekran kartı üstüne dikey koyarsan zaten düşmüyor kasayı sallamadıkça, en iyi verimi öyle alırsın. Eğer hiçbir şey yapmazsan 6000 CL26 EXPO'dayken 10-15 zamanlama veririm, öyle kullanırsın sorunsuzca yani. Benim dediğim senaryo kitten en iyi şekilde faydalanman için geçerli, ona sen karar ver. Parça zararı, bozulma, degredasyon vesaire olmaz Hynix'te @Krmm
Hocam fan bağlama mevzusu beni aşar aslında. Yani aşar derken hiç uğraşmak istemem. Stabilite daha önemli benim için. Ram'e hard O.C yapmaya hiç gerek yok. Bu arada hikaye oyunlarında çok fps artmadığını biliyorum. CS2'de artacaksa ben yine de okeyim. Ha dediğim gibi fan bağlama işine hiç girmeyim ben. Sizin dediğiniz gibi 6000 mhz'de CL 26'da sadece zamanlama yazarak kullanma işi bana uyar fakat tam performans alamazsın dediniz. Yani o halde cl26 almaya yine de değer mi ? Yani ram'i 6400 mhz'ye çekmeye , voltaj arttırıp fan bağlama işine hiç giresim yok hocam. Sadece zamanlama işini yapabilirim.Ayar konusu çok rahat olur o kitlerde, çok uğraştırmaz. Bellek kontrolcün iyi gelmezse de 6000-6200 kesin kullanıyorsun zaten, 6400 zorlayabiliyor belki. Voltaj konusuna da takılma, 1.65'e kadar günlük verebiliyorsun. Eğer fan bağlarsan bu bahsettiğim 2 parametreyi dibine kadar zorlayıp çok daha iyi performans elde edersin oyunlarda. FPS oyunlarında direkt FPS artışı olur ama asıl bakman gereken %1 ve %0.1 FPS değerler olacak, stok EXPO ile en büyük farkı o olacak yani. CS gibi bir oyunda bakarsan belki FPS 50 artar ama gidip de hikaye oyununda bakarsan 5 FPS artar, boşa mı yaptım diye düşünürsün. %1 ve %0.1 değerlerine Capframex gibi programlarla tek tek bakman lazım, o zaman anlarsın mevzuyu % kaç arttı diye kıyaslarsan. Eğer fan bağlayıp konu açarsan en iyi şekilde kullanırsın o kitleri. Fan bağlamazsan da 6000 CL26'da 15-20 zamanlama yazarak kullanırsın dibine kadar performansı alamamış olursun. Ama az uğraştırır kit öyle bir kit çünkü, parasının karşılığını veriyor. İlk çıktığında 15-16K idi, şu an malum fiyatlar arttı. Ama hala değer bence.
Yani voltaj kaynaklı bozulma, degredasyon, aşırı ısınma vesaire Hynix için geçerli değil. Eğer dediğim tarzda fan bağlarsan ekran kartı üstüne dikey koyarsan zaten düşmüyor kasayı sallamadıkça, en iyi verimi öyle alırsın. Eğer hiçbir şey yapmazsan 6000 CL26 EXPO'dayken 10-15 zamanlama veririm, öyle kullanırsın sorunsuzca yani. Benim dediğim senaryo kitten en iyi şekilde faydalanman için geçerli, ona sen karar ver. Parça zararı, bozulma, degredasyon vesaire olmaz Hynix'te @Krmm
- Makaleler
- 1
O halde fan bağlamak istemezsen şöyle yapabilirsin, bu kit 1.45'te 6000 CL26 yapıyor, 1.55'te 6200-6400 CL26 yapabilecek. 1.55 için de fan bağlamana gerek yok. Bu bahsettiğim 2 timing, tREFI-Refresh Interval 65535 yerine 50000 bırakacaksın, tRFC değerini de 120 ns yerine 130-135 bırakacaksın mesela, o şekilde kalacak. Fan bağlamadan böyle kullanabilirsin, 6000 kullanırken de yine bu dediğim sıcaklığa bağlı 2 parametreyi 50K ve 130-135 ns bırakacaksın. Fan bağlarsan bu 2'sini zorlayabilirsin. CS'de ciddi FPS ve %1 artıyor, o denendi onaylandı. Bu kite paran boşa gitmeyecek. Birincil-ikincil zamanlamalar olarak daha iyi diğer Hynix'lerden genel anlamda ve az voltaj istiyor. Fan bağlamadan 1.55 verebilirsin.Hocam fan bağlama mevzusu beni aşar aslında. Yani aşar derken hiç uğraşmak istemem. Stabilite daha önemli benim için. Ram'e hard O.C yapmaya hiç gerek yok. Bu arada hikaye oyunlarında çok fps artmadığını biliyorum. CS2'de artacaksa ben yine de okeyim. Ha dediğim gibi fan bağlama işine hiç girmeyim ben. Sizin dediğiniz gibi 6000 mhz'de CL 26'da sadece zamanlama yazarak kullanma işi bana uyar fakat tam performans alamazsın dediniz. Yani o halde cl26 almaya yine de değer mi ? Yani ram'i 6400 mhz'ye çekmeye , voltaj arttırıp fan bağlama işine hiç giresim yok hocam. Sadece zamanlama işini yapabilirim.
O halde tamamdır hocam bu şekilde yapayim ben en iyisi. Dediğim gibi sistem gelsin detaylıca ayar işini ozaman yapalım birlikte. Çok saolun her şey için.O halde fan bağlamak istemezsen şöyle yapabilirsin, bu kit 1.45'te 6000 CL26 yapıyor, 1.55'te 6200-6400 CL26 yapabilecek. 1.55 için de fan bağlamana gerek yok. Bu bahsettiğim 2 timing, tREFI-Refresh Interval 65535 yerine 50000 bırakacaksın, tRFC değerini de 120 ns yerine 130-135 bırakacaksın mesela, o şekilde kalacak. Fan bağlamadan böyle kullanabilirsin, 6000 kullanırken de yine bu dediğim sıcaklığa bağlı 2 parametreyi 50K ve 130-135 ns bırakacaksın. Fan bağlarsan bu 2'sini zorlayabilirsin. CS'de ciddi FPS ve %1 artıyor, o denendi onaylandı. Bu kite paran boşa gitmeyecek. Birincil-ikincil zamanlamalar olarak daha iyi diğer Hynix'lerden genel anlamda ve az voltaj istiyor. Fan bağlamadan 1.55 verebilirsin.
- Makaleler
- 1
@Krmm Sen konu açtığında ben o kısmı hallederim, fan bağlamazsan dediğim 2 parametreyi zorlayamazsın sadece, hala 1.55 verebiliyor konumda olursun. 6200 CL26 ya da 6400 için. En kötü 6000'de tüm zamanlamaları yazıp sorunsuz kullanırsın, konu açtığında hallederiz o kısmı.
Ayar kısmı kolay, sistem topladığında konu açarsan hallolur o kısım. 4 TB 990 PRO + E-E + C26 2x32 iyi olur senin sisteme. Üst düzey sisteme bu parçalar olmalı. Tasarruf etmeni gerektirecek bir durum yok.O halde tamamdır hocam bu şekilde yapayim ben en iyisi. Dediğim gibi sistem gelsin detaylıca ayar işini ozaman yapalım birlikte. Çok saolun her şey için.
Hocam ssd mevzusunu düşündüm de aslında hikayeli oyunları nereye kadar stoklucam ki ? 4 TB aldım diyelim. Sonuna kadar doldurdum mesela. Sonra tekrar 4TB almam gerekecek. Çünkü her sene yüzlerce oyun çıkıyor. Sonu yok yani bu işin. Zırt pırt ssd almaktansa. Şuanki 1 TB ssd'mi kullanmaya devam edip , sadece oynayacağım oyunları yüklemek daha mantıklı geldi. Ama anakart olarak B850E yerine X870E-E almak daha iyi olur gibi. Ram'ler 64 gb olacak çünkü. B850E anakartın QVL listesinde 64 gb ram yok maalesef.@Krmm Sen konu açtığında ben o kısmı hallederim, fan bağlamazsan dediğim 2 parametreyi zorlayamazsın sadece, hala 1.55 verebiliyor konumda olursun. 6200 CL26 ya da 6400 için. En kötü 6000'de tüm zamanlamaları yazıp sorunsuz kullanırsın, konu açtığında hallederiz o kısmı.
Ayar kısmı kolay, sistem topladığında konu açarsan hallolur o kısım. 4 TB 990 PRO + E-E + C26 2x32 iyi olur senin sisteme. Üst düzey sisteme bu parçalar olmalı. Tasarruf etmeni gerektirecek bir durum yok.
- Makaleler
- 1
@Krmm QVL önemli değil ikisinden birini alabilirsin istediğin. Şu an eski SSD'ne Windows kurma, yeni makinede SSD de yeni olsun Windows kuracağın, 2 TB 990 Pro al, ona Windows kur, 2 TB'ın kalan kısmı + eski 1 TB ile oyun depolarsın.Hocam ssd mevzusunu düşündüm de aslında hikayeli oyunları nereye kadar stoklucam ki ? 4 TB aldım diyelim. Sonuna kadar doldurdum mesela. Sonra tekrar 4TB almam gerekecek. Çünkü her sene yüzlerce oyun çıkıyor. Sonu yok yani bu işin. Zırt pırt ssd almaktansa. Şuanki 1 TB ssd'mi kullanmaya devam edip , sadece oynayacağım oyunları yüklemek daha mantıklı geldi. Ama anakart olarak B850E yerine X870E-E almak daha iyi olur gibi. Ram'ler 64 gb olacak çünkü. B850E anakartın QVL listesinde 64 gb ram yok maalesef.
Bana kalsa Windows'un kurulduğu SSD yalın olmalı, ama o pratikte çok mümkün olamıyor. Sıfır SSD'ye Windows kursan daha iyi 990 Pro'ya.