Kaçak akım rölesi önerisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Tolere
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 355
  • Etiketler Etiketler
    önerisi

Tolere

Uzman
Merhaba.

Kiracı olarak oturduğum binada topraklama yoktu. Usta bulup 2000 liraya yaptırdım. Kiradan düştüm. Kaçak akım rölesi de yokmuş. Şimdi ev sahibiyle papaz olmak istemiyorum. Kendim alıp çıkarken söküp götüreceğim. Kaçak akım rölesini alırken neye göre almam gerek ve hangisini alsam daha iyi olur? Teşekkürler.

Bayağı geç olmuş ama gene de yazmak isterim. Eviniz anlaşılan eski yani tek fazlı beslemeye sahip bunu alacaksınız fakat yalıtım iyi olmadığı sürece onu kullanmazsın sürekli atar atar durur emin olman lazım. Siemens iyi diye biliyorum.

Yalıtım derken anlamadım?

Yalıtım derken anlamadım?

Şöyle ev tipi 30 mA sınıra sahip kısaca 30mA'lik birkaçakta atar buna bizim elektriğe kapılmamız gibi düşünebilirsin kısaca yalıtım iyi olmalı. Yoksa yalıtımı kötü buzdolabı vs. olsun atar elektrik hattında eğer ki kablolarda ufak kesik olsun bir yere deysin uğraştıracaktır onu demek istiyorum.

Sigorta diziliminde 40 amperlik sigorta da takılmış. Ben geçen sıfır unit in priz test cihazını aldım. Üzerinde kaçak akım rölesi test butonu vardı. Satıcıya sorduğumda 30 ma için teste uygun dedi. Üzerini test edemez dedi. Bütün prizlerin topraklamasini sonradan test ettim sorun yok. Öylesine tuşa da bastım ama tepki yoktu. Belki sigorta atar diye. Ama o özellik kaçak akım içinmiş. Zaten ev tipi 30 ma ise 40 ma sigorta olduğu için taksak da bir işe yaramaz o zaman.

30mA hayat koruma kısaca insan 31 mA de etkileniyorsa kaçak akım ona göre ayarlanır 40mA fark edermi bilmiyorum

Eski elektrik tesisatları iyi yapılmadığı için tesisat içinde dahi kaçak olabilir. Tomzn marka kaçak akım rölesinin avantajı kaçak akımının ne kadar olduğunu göstermektedir. Sigortaları tamamen kapatılır. Sırayla açılır ve kaçak miktarı ekrandan okunur.
"En Sinsi Kaçak Akımlar Bile Saklanamıyor" başlıklı YouTube videosunda bu markanın kaçağı nasıl bulduğunu görebilirsin. Kaçak akımm rölesi sürekli atar ve sana sorun çıkarırsa bu cihazı kullanman daha doğru olacaktır. Siyah ekranlı olan modeli pahalı fakat beyaz ekranlı olan modeli daha uygun fiyatlıdır. Tomzn marka ürünün avantajı kaçak akım rölesinin atmasını istediğin mA değerini dijital ekrandan ayarlamaya imkan sunmasıdır. Yüksek ve düşük voltaj koruması da mevcuttur. 260v üzerine çıktığında at ya da 180v altına indiğinde akımı kes diye istediğin değerlere ayar yapman mümkün. Attığında 5-10 saniye sonra tekrar devreye girmesi için ayarlanması da güzel. 10 sefere kadar tekrar devreye girme işlemi yapabilir.

Kaçak akım röleleri.
300mA kaçak akım rölesi tamamen yangını önlemek amaçlıdır.
30mA kaçak akım rölesi insanın zarar görmesini önlemek amacıyla kullanılır.

Amper değeri:
  • Kaçak akım rölesindeki amper değeri sigorta(devre kesici) görevi görmesi için değildir. Güvenli çalışacağı amper değerini belirtir. 40 amper k. Akım rölesine 41amper çektiğinde atma yapmayacaktır. Usta TV kanalında Siemens marka kaçak akım rölesi için atıp atmama testi mevcut. 40amper sigortaya sahip bir sisteme 40a kaçak akım rölesi takılabilir. 63 amper takılması sorun yaratmayacağı gibi olası bir arızada daha fazla akıma dayanacağı için ekstra avantaj sağlar.

kA değeri

• 6kA değerinden daha düşük kaçak akım rölesi tercih edilmemelidir.
  • KA değeri sigortanın dayanabileceği ve kesebileceği maksimum kısa devre akımını ifade eder. Tek seferliktir. kA değerinde akım kestikten sonra güvenli çalışmasını garanti etmediği için tekrar kullanılması doğru değildir.
  • Ics/Icu= Bu sigortanın kA değerinin % kaçında güvenli çalışmaya yani tekrar kullanılmaya devam edeceğini belirtir
  • Ev tipi sigortaların Ics/Icu değeri genellikle %50'dir. Örneğin, 6kA %50 = 3kA, 10k = 5kA(5000A) değerinin altında sigorta ya da kaçak akım rölesi tekrar tekrar kullanılabilir.
  • Endüstriyel amaçla üretilen sigortaların ya da kaçak akım rölesinin Ics/Icu değeri genellikle %75'tir. Örneğin, 6kA %75 = 4.5kA değerinin altında akımı kesen kaçak akım rölesi ya da sigorta tekrar kullanılabilir.

Kaçak Akım Rölesi tipleri.
AC tip:
  • Bu sınıf, sadece alternatif akım (AC) sinüzoidal kaçak akımlarına karşı koruma sağlar. Yani, şebekeden kaynaklanan normal AC kaçaklarına karşı etkilidir. Evlerde ve ofislerdeki genel kullanım için uygundur. Ancak, elektronik cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan doğru akım (DC) bileşenli kaçak akımlara karşı koruma sağlamaz.

A tip:
  • AC sınıfına ek olarak, darbeli DC kaçak akımlarına karşı da koruma sağlar. Bu tür kaçaklar, yarım dalga doğrultuculu elektronik cihazlar, LED sürücüler, frekans konvertörleri gibi cihazlardan kaynaklanabilir. A sınıfı röleler, AC sınıfına göre daha geniş bir koruma sağlar ve günümüzde daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

B tipi:
  • B tipi röleler A sınıfına ek olarak, düzgün DC kaçak akımlarına karşı da koruma sağlar. Bu tür kaçaklar, fotovoltaik sistemler, elektrikli araç şarj istasyonları gibi özel uygulamalarda ortaya çıkabilir. Evsel uygulamalar için genellikle gerekli değildir. Server odaları ya da tıbbi cihazların kullanıldığı ortamda özellikle tercih edilir.
  • Avrupa yönetmeliğine göre de elektrikli araç şarjlarında B tipi kaçak akım rölesi kullanımı zorunludur. Schneider markası elektrikli araç şarj üniteleri içinde Avrupa'da B tipi röle kullanken Türkiye'de aynı ürünü fiyatı düşürmek için pahalı olan B tipi kaçak akım rölesi((6bin ile 11 bin ₺ arası) yerine A-SI tip röle (1400-2000₺) içeren versiyonu ile gelir. Telefonların modeli aynı olmasına rağmen bazen özelliklerinin ekonomik nedenlerden dolayı ülkeden ülkeye değişmesi gibi.

A-SI tipi
  • SI(Super Immunized), rölenin yanlış açmalara karşı daha dirençli olduğunu gösterir.
  • Gereksiz atmaların önüne geçmek için Schneider markası A-SI tipi kaçak akım rölesi geliştirmiştir. Çalışma prensibi tamamen A tipi ile aynıdır. A tipine ek olarak hatalı açmalarının önüne geçmek için Schneider firmasının geliştirdiği bir sistemdir.
    Schneider hariç diğer tüm markalarda A-SI diye arattığında çıkmayacaktır.

• Yüksek frekanslı parazitler: Frekans konvertörleri, anahtarlamalı güç kaynakları gibi cihazlar yüksek frekanslı parazitler üretebilir ve bu parazitler standart kaçak akım rölelerinin yanlış açmasına neden olabilir? "SI" özellikli röleler bu parazitlere karşı daha az hassastır.
  • Darbeli akımlar: Aydınlatma balastları, LED sürücüler gibi cihazlar darbeli akımlar üretebilir. "SI" özellikli röleler bu tür darbelere karşı daha dayanıklıdır.
  • Geçici gerilim dalgalanmaları: Şebekedeki ani gerilim değişiklikleri de kaçak akım rölelerinin yanlış açmasına neden olabilir? "SI" özellikli röleler bu dalgalanmalara karşı daha az hassastır.
  • Legrand, ABB ve Siemens markalarının ürünleri avurpa standarlarına(EC 60947-2) ve Türkiye de üretilen modelleri de standartlarına(TS EN 60947-2) uygun olması testlerden geçtikleri için güvenilirdir. Yani kalitelidir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı gerekriz açma yapabilirler.

Monofaze (Faz+Nötr)​

Schneider A9R61240 (1000-1100₺ arasında)​

Model monofaze A-SI tipi kaçak akım rölesini tavsiye ederim.

Trifaze (3 Faz + Nötr)​

Schneider A9R61425 (1400-1450₺ civarında)​

Model A-SI(Super Immunised) tipi kaçak akım rölesidir. Ben de hem araç şarj istasyonumda ve evimde 63amper olan modelini kullanıyorum tavsiye ederim.

Önemli!
Ev 2000 yılından eski ise kaçak akım rölelerinin açma yapma ihtimali var. Eski tesisata sahip ev için Tomzn markasının ürününü tercih etmeni öneririm. Siyah ekranlı model ile beyaz ekranlı model aynı özellikte olup sadece fiyat farklılıkları var. Yüksek voltaj ve düşük voltaj koruması ve attığında tekrar devreye girmesi açısından güzel. Kaçak miktarını ölçüp ekranda gösterdiği için kaçağı bulmana yardımcı olacaktır. Bahsettiğim videoyu mutlaka izle demek istediğimi anlayacaksın. Tomzn markasının Wi-Fi olan modeli kullanacaksan güvenlik açıkları olması nedeniyle kendi ağına bağlamak yerine mutlaka misafir ağı oluşturup kaçak akım rölesini kendi ağından bağımsız olan bir ağa bağlamanda fayda var.

Düzeltme: Yazım yanlışı

Son düzenleme:
Değerli bilgiler için teşekkürler hocam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…