Teksas kurulduğu günden beri bağımsızlık istiyor diye biliyorum.
- Eski Bir Cumhuriyet: Teksas bir zamanlar kendi başına bir ülkeydi — Teksas Cumhuriyeti (1836–1845) — ve ABD’ye katılmadan önce yaklaşık 10 yıl bağımsız kaldı. Bu geçmiş, Teksaslılara güçlü bir kimlik duygusu kazandırıyor.
- Katılım Koşulları Efsanesi: Teksas'ın isterse ABD'den ayrılabileceği ya da beş ayrı eyalete bölünebileceği yönünde yaygın bir inanış var. Gerçekte, beş eyalete bölünme Kongre onayıyla mümkün olabilir ama bağımsızlık yasal olarak tanınmaz — yine de bu fikir Teksas kültüründe yaşıyor.
- Devasa Yüzölçümü: Alaska’dan sonra ABD’nin en büyük ikinci eyaletidir. Çöllerden kıyılara, ormanlardan ovalara kadar çok çeşitli bir coğrafyaya sahiptir — adeta başlı başına bir ülke gibi.
- Bölgesel Kimlik: Doğu Teksas Güney ABD gibi, Batı Teksas daha çok Güneybatı’yı andırır. Austin ya da San Antonio gibi şehirler ise Latin Amerika etkileri taşır veya daha kozmopolit bir havaya sahiptir.
- Teksas bir ülke olsaydı, ekonomisi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alırdı.
- Ana sektörler: Petrol ve doğalgaz, teknoloji, havacılık, tarım ve büyüyen bir film ve müzik endüstrisi.
- Houston, Dallas, Austin ve San Antonio gibi şehirler küresel ölçekte ticari öneme sahiptir.
- Kendine özgü bir anayasası vardır: Teksas Anayasası oldukça uzun ve detaylıdır (87.000’den fazla kelime).
- Yerel yönetim vurgusu: Merkeziyetçilikten uzak, yerel karar alma öne çıkar.
- Teksas, federal hükümetle sık sık ters düşer ve birçok konuda alternatif bir duruş sergiler.
- “Teksas istisnacılığı” diye adlandırılabilecek bir bakış açısı vardır — pek çok Teksaslı, eyaletlerinin diğerlerinden farklı ve özel olduğuna inanır, ki bu bazı açılardan doğrudur.
- Hatta Teksas eğitim sistemi bile zaman zaman diğer eyaletlerden farklı müfredat ve ders kitabı tercihleri yapar.