SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
-> 04:05-04:30 arasındaki RDR2 testini incelemeniz yeterli. Kamera hareketi ile sağ-sol dönüşlerde görüntü titriyor, tabir-i caizse bozuluyor.

-> Top-tier sistem olduğu halde bunda bile var. Tabii OLED kaynaklı olsa gerek daha az hissediliyor. GTA 5 araba ile dönüş anlarına bakmanız yeterli.

-> Bana göre kusursuz bir görüntü. Yağ gibi akıyor.

İncelediğim birçok laptop ve masaüstü sistemde bu durumun olduğunu fark ediyorum. Yabancı kanallarda "animation error" diye adlandırdıldığını fark ettim, teknik analizden anlayan kişiler %1 Low'u arttırarak bu durumun önüne geçilebileceğini iddia ediyor fakat ben tam olarak katılmıyorum. İyileşme illaki oluyor fakat kamera titremesi asla tamamen geçmiyor. Peki sizler bu durumdan rahatsız değil misiniz? Oyun için bilgisayar almayıp konsola alışmaya çalışmanın daha mantıklı olacağını düşünmeye başladım. Malum tak çalıştır mantığında ve daha smooth bir görüntü sunuyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Teşekkürler.

Son düzenleme:
Konsol kapalı bir ekosistem. Söz konusu oyun zaten o cihaz için optimize edilmiş ve genelde verebileceği max fps i akıcı bir şekilde veriyor. PC ise binlerce bileşenin kombine edildiği daha sınırsız bir platform. İliştirdiğiniz videolar da daha çok test amacıyla, fps limiti olmadan yayınlanmış videolar hocam. 1-2 saniye içinde 4-5 farklı fps değeri görebiliyorsunuz. Onları da sabit akışlarda görüntülemek lazım.

Bu arada amacım birini diğerinden üstün tutmak değil. Konsolda da PC de de oyun oynuyorum. Aynı oyunu iki platformda da denediğim zaman bahsettiğiniz titremeden çok, düşük kare hızı ve input lag benim için daha büyük problem. Oyun konsola özel bir oyun değilse tercihimi PC den yana yapıyorum genelde.

@MarcusKane 60FPS 4K PS5 gameplay videolarina bakiyorum, hiçbir masaustunde boyle bir goruntu akiciligi goremedim. @Ayhan Dönmez @LH44 benim radar sistemi gözlerimi anca bu paklar değil mi? 😅

Laptop videosunu herhangi bir şey fark edemedim kaliteden dolayı, ancak GTA 5'te dediğiniz gibi binalar biraz titreme yapıyor, araçta sağa sola dönerken. Başta düşündüm daha önce konunuzu gördüğüm için takıntı yaptığınızı düşündüm ama sonra hak verdim GTA 5'te gerçekten rahatsız edici bir durum var bunun en büyük çözümü bence ekrana G-Sync'ya da AMD FreeSync kullanarak çözmek, veyahut FPS'in bir anlık artış çıkışlarından dolayı titremeyi göz önünde bulunduracaksak; laptop diyorsun ya RDR de fark edemedim ama RDR 2 zaten çok güzel bir oyun olmasına rağmen optimizasyon olarak PC'de birazcık garip bazı yerlerde FPS çok yüksek bazı yerlerde çok az az oluyor yani mesela bazen 60'ın üstü oluyor bazen 60'ın altı oluyor en mantıklı çözüm; sabit düşmeyen FPS'yi alıp oynamak gibi duruyor bu kadar rahatsız olunuyorsa. Şahsen 100k bütçede gene laptop ya da kasa alırdım. PS'e hem oyun çıkmıyor doğru düzgün hem de ancak performans modlarda 60 FPS var. 30 FPS seçeneği aşağılayıcı geliyor. Dil bilmiyorum Türkçe alt yazı getirmedikleri gibi yamada yapılamıyor.

AMD sisteme kabaca bir baktım ama GTA 5 dışında takılma hissedemedim ben.

Son düzenleme:
@22723, bir haftadir gecmeyen boyun ve sirt agrim var. Doktor muhtemelen uzun sureli pc kullanimina yoracak zira hem iş yerinde hem de evde cogunlukla masa başındayım. Bundan dolayı sağlığımı düşünerek laptop veya PS'ye istesem de istemesem de geçmem gerekecek.

Takinti noktasina gelecek olursak PS5 videosunda en ufak bir bozulma gormeyip pc orneklerinde goruyor olmam bu ihtimali eliyor, sadece gözüm inanilmaz hassas. Iki senedir frame pacing, stutter mevzulari ile ugrasa ugrasa bu hale geldim. Zaten az detayli bakinca cogu kisi gorebiliyor senin GTA testinde oldugu gibi.

60Hz 4K'nin gozume kusursuz gelmesini de suna yoruyorum arka planda surekli 16.4 16.4 ... sabit ms gecikme degeri ile ekrana goruntu yansiyor ve bu da goruntunun film tadinda ilerlemesini sagliyor. Fakat bilgisayarda oyle degil. 10,5,15,20,5... tarzi cok degisken bir gecikme degeri ile ekrana goruntu yansiyor bu da benim gibi bu tarz konularda hassaslasmis kisileri rahatsiz ediyor.

Cok garip bir ornek daha vereyim. Dört beş sene once kullandigim Monster Abra A5 V13.4 GTX 1050 Ti 60Hz ile sinirliydi ve bu sekilde Dead by Daylight, Rainbow Six Siege oynarken gozumu rahatsiz eden en ufak bir sey olmuyordu. Bunu da şu şekilde aciklayabilirim Monster panelleri kotu muhtemelen 25ms gecikme ile oynuyordum bu da dolayli yoldan PS5 videolarindaki akici goruntuyu elde etmemi sagliyordu. (Sonradan aldigim MSI Katana B13V RTX 4060 ve Asus Rog Strix RTX 4060 laptoplarda asla boyle bir sag-sol dönüş netligi yoktu mesela.)

Yani benim senaryoda sistemin uçan kaçan FPS vermesi pek bir sey ifade etmiyor. Smooth goruntu her seyden kiymetli benim icin. Ayrica oyun optimizasyonu konusunda dediklerine de katiliyorum. Mesela Starwars BF2 sabit 200 FPS ile cogu oyuna kiyasla kaymak gibi goruntu guncel bilgisayarda bile verebiliyor(du). Dead by Daylight, BF1, BF5 gibi oyunlarda istedigim goruntuyu hicbir sekilde saglayamadim.

Bir diger konu da bu titreme laptoplarda yasadigim ve cogu kisinin rahatsiz olmadan kullanabildigi bir durumdu. Sistem kullanmaya baslayali dikey dikey sinyalimsi bozulmalar, donuslerin sert sert kirilarak gelmesi gibi cok daha ciddi sorunlar yasamaya basladim. Yani su anki durum LatencyMon testinde bile kendini hissetiriyor. PC'yi acar acmaz nvlddmkm sys high DPC veriyor kirmizi renkte ayrica latency de bir anda 20,30us den 4000lere inip cikiyor. Bu test harici mouse lagli ve oyun ici mouse hareketi ile goruntu hem titriyor hem de bozuluyor. Anlayacagin benim hassasiyetim ile sistemde cozemedigimiz sorun birlesti ve cok daha dayanilamaz bir hal aldi.

Şöyle bir sey de var videoya yansiyan hep daha az oluyor. Evime gelen bilgisayarci ve gamer arkadas Cs2 ve R6 uzerinde yaptigim testlerde goruntunun nasil kırılarak geldigini gordu yani normal boyutta bir sey degildi.

Kimsenin kolay kolay ugrasmayacagi boyutta donanim ve yazilim tarafinda hem laptoplarda hem de kasada ciddi ugrastim. PS5 gordugum kadariyla benim icin kurtuluş olacakti fakat TR sartları arkadaslar mantikli olmadigini dile getirdiler. Beklenti icinde olmadan yine laptop alip gecerim muhtemelen. Durum bu :)

Son düzenleme:
@22723, bir haftadir gecmeyen boyun ve sirt agrim var. Doktor muhtemelen uzun sureli PC kullanimina yoracak zira hem iş yerinde hem de evde cogunlukla masa başındayım. Bundan dolayı sağlığımı düşünerek laptop veya PS'ye istesem de istemesem de geçmem gerekecek.

Takinti noktasina gelecek olursak PS5 videosunda en ufak bir bozulma gormeyip PC orneklerinde goruyor olmam bu ihtimali eliyor, sadece gözüm inanilmaz hassas. Iki senedir frame pacing, stutter mevzulari ile ugrasa ugrasa bu hale geldim. Zaten az detayli bakinca cogu kisi gorebiliyor senin GTA testinde oldugu gibi.

60Hz 4K'nin gozume kusursuz gelmesini desuna yoruyorum arka planda surekli 16.4 16.4... Sabit ms gecikme degeri ile ekrana goruntu yansiyor ve bu da goruntunun film tadinda ilerlemesini sagliyor. Fakat bilgisayarda oyle degil. 10, 5, 15, 20,5.. Tarzi cok degisken bir gecikme degeri ile ekrana goruntu yansiyor bu da benim gibi bu tarz konularda hassaslasmis kisileri rahatsiz ediyor.

Cok garip bir ornek daha vereyim. Dört beş sene once kullandigim Monster Abra A5 v13.4 GTX 1050 Ti 60Hz ile sinirliydi ve bu sekilde Dead by Daylight, Rainbow Six: Siege oynarken gozumu rahatsiz eden en ufak bir şey olmuyordu. Bunu da şu şekilde aciklayabilirim Monster panelleri kotu muhtemelen 25ms gecikme ile oynuyordum bu da dolayli yoldan PS5 videolarindaki akici goruntuyu elde etmemi sagliyordu. (sonradan aldigim MSI katana B13v RTX 4060 ve ASUS ROG STRIX RTX 4060 laptoplarda asla boyle bir sag-sol dönüş netligi yoktu mesela.)

Yani benim senaryoda sistemin uçan kaçan FPS vermesi pek bir şey ifade etmiyor. Smooth goruntu her seyden kiymetli benim icin. Ayrica oyun optimizasyonu konusunda dediklerine de katiliyorum. Mesela Star Wars BF2 sabit 200 FPS ile cogu oyuna kiyasla kaymak gibi goruntu guncel bilgisayarda bile verebiliyor(du). Dead by Daylight, BF1, BF5 gibi oyunlarda istedigim goruntuyu hiçbir sekilde saglayamadim.

Bir diger konu da bu titreme laptoplarda yasadigim ve cogu kisinin rahatsiz olmadan kullanabildigi bir durumdu. Sistem kullanmaya baslayali dikey dikey sinyalimsi bozulmalar, donuslerin sert sert kirilarak gelmesi gibi cok daha ciddi sorunlar yasamaya başladım. Yani su anki durum LatencyMon testinde bile kendini hissetiriyor. PC'yi acar acmaz nvlddmkm SYS high DPC veriyor kirmizi renkte ayrica latency de bir anda 20, 30usden 4000'lere inip cikiyor. Bu test harici mouse lagli ve oyun ici mouse hareketi ile goruntu hem titriyor hem de bozuluyor. Anlayacagin benim hassasiyetim ile sistemde cozemedigimiz sorun birlesti ve cok daha dayanilamaz bir hal aldi.

Şöyle bir şey de var videoya yansiyan hep daha az oluyor. Evime gelen bilgisayarci ve gamer arkadas CS2 ve R6 uzerinde yaptığım testlerde goruntunun nasıl kırılarak geldigini gordu yani normal boyutta bir şey değildi.

Kimsenin kolay kolay ugrasmayacagi boyutta donanim ve yazilim tarafinda hem laptoplarda hem de kasada ciddi ugrastim. PS5 gordugum kadariyla benim icin kurtuluş olacakti fakat TR sartları arkadaşlar mantikli olmadigini dile getirdiler. Beklenti icinde olmadan yine laptop alip gecerim muhtemelen. Durum bu :)

G-SYNC destekli bir laptop almanızı tavsiye ederim o zaman. GameGaraj vs alırsanız bu özellik olmayacak. En azından ekranı 60 Hz sabitleyip oynamanız daha iyi olabilir ya da 165Hz bir laptop G-SYNC ile FPS değeri düşmeden 165 FPS olursa istediğiniz olur. Bende 4070 laptop ile bahsettiklerinizi RDR 2 de çok yaşamıştım. Sürekli bir FPS ani iniş çıkışları çok rahatsız ediyordu bir dönem sonra ya alışmıştım ya da düzeldi nedendir bilmiyorum.