Onu bilmiyordum hocam (genel olarak bu konuyu bilmediğim gibi :D), o zaman bu şekilde daha iyi herhalde bir kabloda problem olursa tahminime göre diğer OBK'ye geçerler, eğer deldirip geçirmek daha sağlıklıysa tabi ki deldiririm o önemli değil yeter ki sağlıklı olsun internet.

SO'nun fiber kablolarının görüntüsü ve diğer kablonun görüntüsünü koyuyorum hocam bu kadar bükülmeler var mesela ama internet hala var, ışık kalitesinin düşmesi bağlantıya nasıl etki eder ki hızda dalgalanma gibi şeyler mi yapar?
Hızda dalgalanmalar yapmaz. DbM'ye etki eder sadece DSL ile PON altyapıyı ayırman gerekli. PON'da 1310/1490Nw Dalga boyu, WDM devrelerde 0.10PCP Devreler ayarlanır. Bağlantı ya var olur, ya da olmaz. Bu şekilde kullanınca ileride bağlantın gidebilir dbM'de sıkıntı çıkar hatta ONT içindeki devrelere bile zarar verebilir. aklında olsun. OBK'yı tekrar çektirmen gerekli. Benim yukarıda anlattığım gibi de yapmalısın, bu işin başka yolu yok (düzgün bağlantı yapılması lazım bunu demeye çalışıyorum)

Hızda dalgalanmalar yapmaz. DbM'ye etki eder sadece DSL ile PON altyapıyı ayırman gerekli. PON'da 1310/1490Nw Dalga boyu, WDM devrelerde 0.10PCP Devreler ayarlanır. Bağlantı ya var olur, ya da olmaz. Bu şekilde kullanınca ileride bağlantın gidebilir dbM'de sıkıntı çıkar hatta ONT içindeki devrelere bile zarar verebilir. aklında olsun. OBK'yı tekrar çektirmen gerekli. Benim yukarıda anlattığım gibi de yapmalısın, bu işin başka yolu yok (düzgün bağlantı yapılması lazım bunu demeye çalışıyorum)
Anladım hocam, SO'nun kablosu zaten şu anda faal değil muhtemelen de bir daha aktif hale getirmem ki getirirsem de kurulum için gelecek olan ekibe yeni OBK çektiririm.
O zaman elimde çok bükülmemiş olan Turknet'in kablosunu SO'da ki gibi 80-90 derece büktürmeden, gerekli yerlere delikler açtırarak elektrikçi ile hallettireyim yapacak bir şey yok...

@8668 son olarak şey sorayım hocam, kabloyu silikon ile tutturursam SO'da ki gibi zararı olur mu kabloya yoksa bant falan ile mi uğraşayım?

Son düzenleme:
Anladım hocam, SO'nun kablosu zaten şu anda faal değil muhtemelen de bir daha aktif hale getirmem ki getirirsem de kurulum için gelecek olan ekibe yeni OBK çektiririm.
O zaman elimde çok bükülmemiş olan TurkNet'in kablosunu SO'daki gibi 80-90 derece büktürmeden, gerekli yerlere delikler açtırarak elektrikçi ile hallettireyim yapacak bir şey yok...

@8668 son olarak şey sorayım hocam, kabloyu silikon ile tutturursam SO'daki gibi zararı olur mu kabloya yoksa bant falan ile mi uğraşayım?
İkisi de değil. Plastik kablo kanalı kullanman lazım.

Şu, örnek:

(
https://ideacdn.net/idea/hb/23/myas...-eko-250-metre-11948.jpeg?revision=1724133817 )

Eni küçüktür böyle göründüğüne bakma, duruma göre metre ile alıp, kestirip OBK'yı bu plastik kablo kanalı içinde koruman lazım. (Kapı arasına da girer.)

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de değil. Plastik kablo kanalı kullanman lazım.

Şu, örnek:

(
https://ideacdn.net/idea/hb/23/myas...-eko-250-metre-11948.jpeg?revision=1724133817 )

Eni küçüktür böyle göründüğüne bakma, duruma göre metre ile alıp, kestirip OBK'yı bu plastik kablo kanalı içinde koruman lazım. (Kapı arasına da girer.)
Anladım hocam apartmandan gelen zaten bu şekilde korunuyor ev içinde de böyle yapmam lazım tamamdır.
Peki bu açılı yerlerde ne yapabilirim o taraflar açıkta olacak herhalde değil mi?

Anladım hocam apartmandan gelen zaten bu şekilde korunuyor ev içinde de böyle yapmam lazım tamamdır.
Peki bu açılı yerlerde ne yapabilirim o taraflar açıkta olacak herhalde değil mi?
Maalesef evet. Sana ilk anlattığım (Dahili sonlandırma kutusu ve patch cord ile sonlandırma) yapsan da, plastik kanal yoluyla yapsan da, açılı olan yer açıkta kalacak. ONT konumlandırılmasından tut, eve çekilen OBK'nın çekimi bile yanlış zaten. Normalde duvarda priz bölgesi varya oradan OBK'yı sarkıtmaları gerekiyordu fakat müteahhit hiç uğraşamamış bunla.

Maalesef evet. Sana ilk anlattığım (Dahili sonlandırma kutusu ve patch cord ile sonlandırma) yapsan da, plastik kanal yoluyla yapsan da, açılı olan yer açıkta kalacak. ONT konumlandırılmasından tut, eve çekilen OBK'nın çekimi bile yanlış zaten. Normalde duvarda priz bölgesi varya oradan OBK'yı sarkıtmaları gerekiyordu fakat müteahhit hiç uğraşamamış bunla.
Hocam evin yapıldığı zamanda World Wide Web daha yeni kuruluyordu öyle söyleyeyim, apartmanım en az 25-30 senelik bir apartman bu yüzden apartman içinden de fiber kablolar kablo kanalıyla geçiyor.
Eşikte ki yere de arkadaşların dediği gibi kesmeyi düşünüyorum ya da yuvarlak bir kablo koruyucu ile koruyup en azından kapının tam kapanmasını engelleyeceğim.
Sanırsam bu konunun üstine fazla düşmemem gerekiyor hocam artık önlemlerimi alayım kablo da ezilirse yapacak bir şey yok elbet ilk defa bende ezilmeyecek ya da kopmayacak ya ona göre de çözümler vardır.

Hocam evin yapıldığı zamanda World Wide Web daha yeni kuruluyordu öyle söyleyeyim, apartmanım en az 25-30 senelik bir apartman bu yüzden apartman içinden de fiber kablolar kablo kanalıyla geçiyor.
Eşikte ki yere de arkadaşların dediği gibi kesmeyi düşünüyorum ya da yuvarlak bir kablo koruyucu ile koruyup en azından kapının tam kapanmasını engelleyeceğim.
Sanırsam bu konunun üstine fazla düşmemem gerekiyor hocam artık önlemlerimi alayım kablo da ezilirse yapacak bir şey yok elbet ilk defa bende ezilmeyecek ya da kopmayacak ya ona göre de çözümler vardır.
Dbm (Sinyal) giderse ışık ulaşmamış olur. Böylece kullanılmaz hale gelir. İki çözüm yolu olur. Kırılan bölgeden ya füzyon/ek yapılır (Füzyon cihazı herkeste yok) ya da yeniden OBK çekilir. Fakat füzyon yapmak yerine direkt yeni OBK çekiyorlar böyle durumlarda.

Dbm (Sinyal) giderse ışık ulaşmamış olur. Böylece kullanılmaz hale gelir. İki çözüm yolu olur. Kırılan bölgeden ya füzyon/ek yapılır (Füzyon cihazı herkeste yok) ya da yeniden OBK çekilir. Fakat füzyon yapmak yerine direkt yeni OBK çekiyorlar böyle durumlarda.
Kötü senaryo gerçekleşmiş olur diyorsunuz hocam...
Vallahi görünür yerlere kablo kanalı çekeceğim ama zaten o taraflara hiçbir şey değmiyor yani kablo kanalı çekmem ile silikonla yapıştırmam arasında pek bir fark olmaz hocam sadece kablo tozlanmaz o yüzden silikon düşünüyordum en azından görüntü kirliliği de olmaz (kabloya kıyasla) ne düşünürsünüz bu konuda (bir iki evimden fotoğraf attım silikon düşündüğüm yerleri).
Başka bir forumda gezinirken SO'lu bir fiber kullanıcısına böyle bir şey. yapmışlar hocam ek dediğiniz bu mu oluyor acaba?

Edit: Doğal gaz borusunun olduğu fotoğrafta daha net belli oluyor mesela eski SO kablosu silikonlu şekilde duruyor.

Dosya Ekleri

• 20241007_160616.webp
    20241007_160616.webp
    160,2 KB · Görüntüleme: 119
  • 20241007_160607.webp
    20241007_160607.webp
    235,6 KB · Görüntüleme: 119
Kötü senaryo gerçekleşmiş olur diyorsunuz hocam...
Valla görünür yerlere kablo kanalı çekeceğim ama zaten o taraflara hiçbir şey değmiyor yani kablo kanalı çekmem ile silikonla yapıştırmam arasında pek bir fark olmaz hocam sadece kablo tozlanmaz o yüzden silikon düşünüyordum en azından görüntü kirliliği de olmaz (kabloya kıyasla) ne düşünürsünüz bu konuda (bir iki evimden fotoğraf attım silikon düşündüğüm yerleri).
Başka bir forumda gezinirken SO'lu bir fiber kullanıcısına böyle bir şey. yapmışlar hocam ek dediğiniz bu mu oluyor acaba?

Edit: Doğalgaz borusunun olduğu fotoğrafta daha net belli oluyor mesela eski SO kablosu silikonlu şekilde duruyor.

Şu altta gördüğün de bir ek. İki APC Konnektör'ün birleştirilmesi bu şekilde de ek olur lakin füzyon işlemi arasında fark var. Bana attığın fotodaki ek sağlıklı değil. DbM'de kayıp meydana getirir.

3930c7f9df31d8908ca96282c5a813b1.webp

Bu altta gördüğün füzyon cihazında yapılan ek. En sağlıklısı füzyon cihazında yapılan ektir. Düzgün füzyon yapıldığı sürece dbM'ye etki etmez. Asıl yapılması gereken ek türü şu şekilde olur:

fusion-splicing-steps-05.webp

fusion-splicing-steps-06.webp

fusion-splicing-steps-07B.webp

Yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi Füzyon cihazında yapılan ek ile İki fast konnektör (Yeşil APC Konnektör birleşiminden) daha mantıklı bir yoldur. Bu şekilde ek yapılırsa, sıkıntı çıkarmaz (Dbm'de) Diğer durumda da Pigtail ile Füzyon işlemi de var.

Yukarıda bana attığın (ev içi) OBK çekimi çok kötü. Öyle bir görüntü görsem (kendi evimde) kalp krizi geçiririm. O şekilde olmaz, silikonlu da olmaz silikonsuz da, bantla da. Bana soracak olursan biraz para harcaman lazım düzgün işlemler için. yani iki türlü yapmak en iyisi. Hem Dahili sonlandırma kutusunda OBK'yı toplayıp patch kablo almak, hem de plastik kablo yolu ile patch kablo'yu ONT'te de sonlandırma yapmak. Görüntü kirliliği de olmaz. Sen bantlamak istiyorsan bantla tabi veya silikonla da yap lakin benim dediğim gibi yapmadığın sürece sıkıntı olacak, karar senin.

Şu altta gördüğün de bir ek. İki APC Konnektör'ün birleştirilmesi bu şekilde de ek olur lakin füzyon işlemi arasında fark var. Bana attığın fotodaki ek sağlıklı değil. DbM'de kayıp meydana getirir.

Eki Görüntüle 88526

Bu altta gördüğün füzyon cihazında yapılan ek. En sağlıklısı füzyon cihazında yapılan ektir. Düzgün füzyon yapıldığı sürece dbM'ye etki etmez. Asıl yapılması gereken ek türü şu şekilde olur:

Eki Görüntüle 88528

Eki Görüntüle 88529

Eki Görüntüle 88530

Yukarıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi Füzyon cihazında yapılan ek ile İki fast konnektör (Yeşil APC Konnektör birleşiminden) daha mantıklı bir yoldur. Bu şekilde ek yapılırsa, sıkıntı çıkarmaz (Dbm'de) Diğer durumda da Pigtail ile Füzyon işlemi de var.

Yukarıda bana attığın (ev içi) OBK çekimi çok kötü. Öyle bir görüntü görsem (kendi evimde) kalp krizi geçiririm. O şekilde olmaz, silikonlu da olmaz silikonsuz da, bantla da. Bana soracak olursan biraz para harcaman lazım düzgün işlemler için. yani iki türlü yapmak en iyisi. Hem Dahili sonlandırma kutusunda OBK'yı toplayıp patch kablo almak, hem de plastik kablo yolu ile patch kablo'yu ONT'te de sonlandırma yapmak. Görüntü kirliliği de olmaz. Sen bantlamak istiyorsan bantla tabi veya silikonla da yap lakin benim dediğim gibi yapmadığın sürece sıkıntı olacak, karar senin.
Bu şekilde ki eki yanlış hatırlamıyorsam Turknet apartman girişinde ki kutuyu takarken kullanmıştı onu da kullandıkları alette ki ekrandan falan biliyorum :D
Sizin dediğiniz gibi yapmak istediğimi düşünelim hocam OBK'nin girişi attığım fotoğrafta da görüldüğü üzere mutfak, orada görülen boş bir seramiğe Dahili sonlandırma kutusunu taktım ve salondan o kutuya fiber kabloyu kutunun içine doladım ama ONT'nin yerini değiştirmeden salonda bıraktım, bu sefer fiber kablo gibi patch kabloyu salona kadar çeksem nasıl olur yani fiber kablo değil de patch kabloyu salona çekeceğim bu şekilde daha mı sağlıklı olur?
Şöyle bir dahili sonlandırma kutusu alsam şöyle de 10 metre patch kablo alsam olur mu peki?

Edit: Ek olarak evin içerisinde neredeyse 7-8 metreye kadar fiber kablo var hocam bu kutuya sarılabilir mi ki bu kadar fiber kablo?