emre259

Uzman
Son birkaç yıldır gözümüze sokulan ve benim birazını bildiğim bu satış dönemini merak ettim ve araştırdım. Çok eskilere dayanan keyifli ve eğlenceli bir dönüşüm olmuş. Aranızda benim gibi merak edenleriniz varsa olabildiğince akıcı ve hikayesel anlatarak konuya giriyorum. Bazı kısımlarda yapay zekadan destek alınmıştır.

Başlangıç: 1950’ler Amerika’sı

maxresdefault.webp

Her şey 1950’lerin ABD’sine dayanıyor. Şükran Günü (Thanksgiving), her Kasım ayının dördüncü Perşembesi kutlanırdı. Ertesi gün yani Cuma, insanlar tatilde olduğu için sokaklara alışverişe çıkar, bununla beraber mağazalar yılbaşı öncesi sezonu başlatırdı.

Eski tarihlerde kayıtlara geçen bilgilere göre o gün Pensilvanya sokakları öylesine kalabalık olurdu ki, trafik ve hırsızlık olayları artar, şehirde kaos hakim olurdu. Polislerde o günü “Black Friday olarak anmaya başlamış, sebebi ise normalden daha yoğun çalışmaları. Donut yiyen ABD polislerinden olmak vardı :D

Zamanla bu isim evrime uğramış. Mağazacılar ticaret hacminin genişlediğini ve kârda olduklarını gördükten sonra çeşitli kelime oyunlarına başvurmuşlar. İşin ilginç tarafı bu kelime oyunu hem Türkçe hem de İngilizce'de kısmen tutuyor. Muhasebede Black kelimesi kâr, pozitif rakamlar olarak yerini tutuyor. Biraz bingo olmuş.

Black (Kaos, polis için kötü gün) ----> Black (kâr, pozitif rakamlar)
Kara (kötü, siyah, karanlık) ----> kâra (Kazanç)

Küresel Yayılım: 2000’ler

İnternetin ve e-ticaretin yükselişiyle Amazon, eBay gibi platformlar bu günü çevrim içi bir şenliğe çevirdi. 2005’te “Cyber Monday” diye bir terim eklediler hayata. Bizde pek göremiyorum ancak onlar aktif olarak kullanıyor. İndirimlerin çevirm içi ve pazartesiye taşınmış hali. Tabii buınunla sınırlı kalmayarak Kara Cuma'da e-ticaretten nasibini aldı ve hızla devam ediyor.

Türkiye’ye Gelişi: 2010’lar

Türkiye’de bu akım 2010’ların ortasında başladı. İlk başta sadece teknoloji mağazaları “Black Friday indirimi!”, “Cuma çılgınlığı!”) gibi kampanyalar yapıyordu.
Ancak zamanla Trendyol, Hepsiburada, n11, Amazon Türkiye, MediaMarkt gibi devler işin içine girdi. Kara Cuma ülkemizde çok uzun ömürlü olmadı. İsmi türkçeleştirerek “Efsane Cuma”, “Süper Kasım”, “Kasım Fırsatları” gibi alternatiflere evrildi. “Kara Cuma” isminin bazı dini hassasiyetlerle karışması istenmedi. Karışsa da tepkiler sert:

thumbs_b_c_e40c1b6f38e07477b3473357ad67a38f.webp

11.11’in Hikayesi

1993 yılında Çin’in Nanjing Üniversitesi'nde bir grup erkek öğrenci, “Sevgililer Günü hep sevgililer için biz bekârlar ne olacağız?” diye şakalaşmaya başlıyor. Kendilerine özel bir gün seçip tarihi özellikle 11 Kasım (11.11) olarak belirliyorlar çünkü:

Dört tane “1” (yani yalnız kişi sembolü) bir araya geliyor.

Dolayısıyla 11.11 → “Bekârlar Günü” (Singles’ Day) anlamına geliyor.
O gün birbirlerine küçük hediyeler alıyor, dışarı çıkıyor, eğleniyorlar.
Zamanla bu gelenek kampüsten çıkıp Çin’in geneline yayılıyor. Ülkemizde de N11'in bir numaralı sloganı.

Günün sonunda dünyada perakendenin en yoğun dönemi, üretim ve lojistik şirketleri için de rekor hazırlık zamanı. Ancak Türkiye’de fırsat ayı, aynı zamanda “gerçek mi bu indirimler?” tartışmalarının en yoğun olduğu dönem. Artık her yıl milyonlarca insan Kasım ayını “alışveriş zamanı” olarak bekliyor. Kimi gerçekten ihtiyaç için, kimi ise sadece bir şeyler almış olmak için alışveriş sırasını bekliyor. (Yazarken ihtiyacım olmamasına rağmen aldığım gamepad ile bakıştık.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Son birkaç yıldır gözümüze sokulan ve benim birazını bildiğim bu satış dönemini merak ettim ve araştırdım. Çok eskilere dayanan keyifli ve eğlenceli bir dönüşüm olmuş. Aranızda benim gibi merak edenleriniz varsa olabildiğince akıcı ve hikayesel anlatarak konuya giriyorum. Bazı kısımlarda yapay zekadan destek alınmıştır.

başlangıç: 1950'ler Amerika'sı

Eki Görüntüle 198545

Her şey 1950'lerin ABD'sine dayanıyor. Şükran günü (thanksgiving), her kasım ayının dördüncü perşembesi kutlanırdı. Ertesi gün yani cuma, insanlar tatilde olduğu için sokaklara alışverişe çıkar, bununla beraber mağazalar yılbaşı öncesi sezonu başlatırdı.

Eski tarihlerde kayıtlara geçen bilgilere göre o gün pensilvanya sokakları öylesine kalabalık olurdu ki, trafik ve hırsızlık olayları artar, şehirde kaos hakim olurdu. Polislerde o günü “black friday olarak anmaya başlamış, sebebi ise normalden daha yoğun çalışmaları. Donut yiyen ABD polislerinden olmak vardı :D

Zamanla bu isim evrime uğramış. Mağazacılar ticaret hacminin genişlediğini ve kârda olduklarını gördükten sonra çeşitli kelime oyunlarına başvurmuşlar. İşin ilginç tarafı bu kelime oyunu hem Türkçe hem de İngilizce'de kısmen tutuyor. Muhasebede Black kelimesi kâr, pozitif rakamlar olarak yerini tutuyor. Biraz bingo olmuş.

Black (kaos, polis için kötü gün) ----> Black (kâr, pozitif rakamlar)
Kara (kötü, siyah, karanlık) ----> kâra (kazanç)

küresel yayılım: 2000'ler

İnternetin ve e-ticaretin yükselişiyle Amazon, eBay gibi platformlar bu günü çevrimiçi bir şenliğe çevirdi. 2005'te “cyber monday” diye bir terim eklediler hayata. Bizde pek göremiyorum ancak onlar aktif olarak kullanıyor. İndirimlerin çevirm içi ve pazartesiye taşınmış hali. Tabii buınunla sınırlı kalmayarak Kara Cuma'da e-ticaretten nasibini aldı ve hızla devam ediyor.

Türkiye'ye gelişi: 2010'lar

Türkiye'de bu akım 2010'ların ortasında başladı. İlk başta sadece teknoloji mağazaları “black friday indirimi!”, “cuma çılgınlığı!”) gibi kampanyalar yapıyordu.
Ancak zamanla Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon Türkiye, MediaMarkt gibi devler işin içine girdi. Kara Cuma ülkemizde çok uzun ömürlü olmadı. İsmi türkçeleştirerek “efsane cuma”, “süper kasım”, “kasım fırsatları” gibi alternatiflere evrildi. “kara cuma” isminin bazı dini hassasiyetlerle karışması istenmedi. Karışsa da tepkiler sert:

Eki Görüntüle 198546

11.11'in hikayesi

1993 yılında Çin'in nanjing üniversitesi'nde bir grup erkek öğrenci, “sevgililer günü hep sevgililer için biz bekârlar ne olacağız?” diye şakalaşmaya başlıyor. Kendilerine özel bir gün seçip tarihi özellikle 11 Kasım (11.11) olarak belirliyorlar çünkü:

Dört tane “1” (yani yalnız kişi sembolü) bir araya geliyor.

Dolayısıyla 11.11 → “bekârlar günü” (singles' day) anlamına geliyor.
O gün birbirlerine küçük hediyeler alıyor, dışarı çıkıyor, eğleniyorlar.
Zamanla bu gelenek kampüsten çıkıp Çin'in geneline yayılıyor. Ülkemizde de N11'in bir numaralı sloganı.

Günün sonunda dünyada perakendenin en yoğun dönemi, üretim ve lojistik şirketleri için de rekor hazırlık zamanı. Ancak Türkiye'de fırsat ayı, aynı zamanda “gerçek mi bu indirimler?” tartışmalarının en yoğun olduğu dönem. Artık her yıl milyonlarca insan kasım ayını “alışveriş zamanı” olarak bekliyor. Kimi gerçekten ihtiyaç için, kimi ise sadece bir şeyler almış olmak için alışveriş sırasını bekliyor. (yazarken ihtiyacım olmamasına rağmen aldığım gamepad ile bakıştık.)

Kara Cuma'nın tarihçesi ve ülkemizdeki yeri

- başlangıç: Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri'nde, şükran günü'nden (thanksgiving) sonraki ilk cuma günü olarak kutlanmaktadır. 1950'ler civarında, alışveriş çılgınlığının ortaya çıkması ile birlikte perakendeciler bu günü kullanmaya başladı.

- ilk kullanım: “kara cuma” terimi, ilk olarak 1960'larda philadelphia'da polis tarafından, alışveriş yapan kalabalıkları tanımlamak için kullanıldı. Bugün, mağazaların kar (kar) elde etmeye başladıkları gün olarak anılmaya başlandı.

- gelişim: Zaman içerisinde, Kara Cuma, büyük indirimlerin olduğu ve tüketicilerin yoğun bir şekilde alışveriş yaptığı bir dönem haline geldi. Mağazalar, bugün için özel kampanyalar ve reklamlar düzenlemeye başladı.

- globalleşme: 2000'li yıllarda, internetin yaygınlaşması ile birlikte Kara Cuma, dünya genelinde birçok ülkeye yayıldı. E-ticaret siteleri bu dönemi stoklarını eritmek ve tüketicilere indirimler sunmak amacıyla kullanmaya başladı.

- Türkiye'deki durum: Türkiye'de Kara Cuma, 2010'ların başından itibaren gerçekleştirilmeye başlandı. Özellikle online alışveriş platformları aracılığıyla geniş kitlelere ulaşıldı. Ancak, bu indirimlerin ne kadar gerçek olduğu konusunda tartışmalar da gündeme geldi.

- çeşitlenme: Türkiye'de "Kara Cuma" yerine farklı terimler kullanılmakta. Örneğin, bazı mağazalar "hayırlı cuma" kampanyaları düzenleyerek toplumun farklı kesimlerine hitap etmeye çalışıyorlar.

Kara Cuma, yıllar içinde alışveriş kültürünün önemli bir parçası haline gelmiş ve alışveriş davranışlarını değiştirmiştir. Her yıl milyonlarca insan bu dönemi bekliyor, bazen gerçekten ihtiyaç duyduğu ürünler için bazense sadece alışveriş yapma isteğiyle mağazalara akın ediyor.

Kara Cuma'nın tarihçesi ve ülkemizdeki yeri

- başlangıç: Kara Cuma, Amerika Birleşik Devletleri'nde, şükran günü'nden (thanksgiving) sonraki ilk cuma günü olarak kutlanmaktadır. 1950'ler civarında, alışveriş çılgınlığının ortaya çıkması ile birlikte perakendeciler bu günü kullanmaya başladı.

- ilk kullanım: “kara cuma” terimi, ilk olarak 1960'larda philadelphia'da polis tarafından, alışveriş yapan kalabalıkları tanımlamak için kullanıldı. Bugün, mağazaların kar (kar) elde etmeye başladıkları gün olarak anılmaya başlandı.

- gelişim: Zaman içerisinde, Kara Cuma, büyük indirimlerin olduğu ve tüketicilerin yoğun bir şekilde alışveriş yaptığı bir dönem haline geldi. Mağazalar, bugün için özel kampanyalar ve reklamlar düzenlemeye başladı.

- globalleşme: 2000'li yıllarda, internetin yaygınlaşması ile birlikte Kara Cuma, dünya genelinde birçok ülkeye yayıldı. E-ticaret siteleri bu dönemi stoklarını eritmek ve tüketicilere indirimler sunmak amacıyla kullanmaya başladı.

- Türkiye'deki durum: Türkiye'de Kara Cuma, 2010'ların başından itibaren gerçekleştirilmeye başlandı. Özellikle online alışveriş platformları aracılığıyla geniş kitlelere ulaşıldı. Ancak, bu indirimlerin ne kadar gerçek olduğu konusunda tartışmalar da gündeme geldi.

- çeşitlenme: Türkiye'de "Kara Cuma" yerine farklı terimler kullanılmakta. Örneğin, bazı mağazalar "hayırlı cuma" kampanyaları düzenleyerek toplumun farklı kesimlerine hitap etmeye çalışıyorlar.

Kara Cuma, yıllar içinde alışveriş kültürünün önemli bir parçası haline gelmiş ve alışveriş davranışlarını değiştirmiştir. Her yıl milyonlarca insan bu dönemi bekliyor, bazen gerçekten ihtiyaç duyduğu ürünler için bazense sadece alışveriş yapma isteğiyle mağazalara akın ediyor.
Sağ ol kral