RamKokusuSeven 12

Başarılı
Yer
Rockstar Games GTA VI çıkar
Selamlar, bugün sizlere nasıl kara delikler oluşur onu anlatacağım.

Kara Deliklerin Doğuşu: Yıldız ölümü: Kara delikler yıldızların ölümü ile doğar.

Kütle Sınırı ve Yakıtın Tükenmesi: Güneş'imizden en az 20 kat daha büyük olan devasa yıldızlar, çekirdeklerindeki nükleer yakıtı bitince dışarı doğru ürettikleri basınç sona erer.

Kütleçekimsel Çöküş: İçeri doğru olan muazzam yerçekimi gücü, yıldızın kendi üzerine çökmeye başlamasına neden olur. Yıldızın dış katmanları büyük bir süpernova patlamasıyla uzaya fırlar.

Tekillik Noktası: Patlamadan geriye kalan çekirdek kütlesi eğer Chandrasekhar Limiti gibi belirli bir kütle eşiğini aşarsa ve genellikle 3 Güneş kütlesinden fazla, çökmeyi durdurabilecek hiçbir fiziksel kuvvet kalmaz. Tüm bu kütle, hacmi sıfıra yakın olan tek bir noktaya (tekillik) sıkışır ve kara delik doğar.

Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur? - Evrim Ağacı

Kara Deliklerin Ölümü: Hawking Radyasyonu
Kuantum Dalgalanmaları:
Uzay boşluğunda, kuantum etkileri nedeniyle sürekli olarak sanal parçacık çiftleri yani madde ve antimadde oluşur ve anında birbirini yok eder.

Kütle Kaybı: Bu olay bir kara deliğin sınırı olan olay ufkunun hemen dışında gerçekleştiğinde, parçacıklardan biri içeri düşerken diğeri uzaya kaçmayı başarır. Uzaya kaçan bu parçacık dışarıdan bakıldığında kara deliğin yaptığı bir ışıma gibi görünür ve buna Hawking Radyasyonu denir.

Kara delikler de ölümlüdür! - Sarkaç
Hawking radiation - Wikipedia

Son Söz:

Kara delikler asla boşluktan var olmamışlardır, işin sonunda bir yıldızın ölümü ile doğmuşlardır.

Uzay temasında en merak ettiğim şeylerden biri solucan deliğine kara delik girerse veya yaklaşırsa ne olur :)

Solucan deliği mi bozulur? Kara delik mi...

Uzay temasında en merak ettiğim şeylerden biri solucan deliğine kara delik girerse veya yaklaşırsa ne olur :)

Solucan deliği mi bozulur? Kara delik mi...
Bundan önce solucan deliği var mı? Diye düşünmek lazım. Solucan delikleri hakkında aktif olarak bir makale hazırlıyorum.

Araştırması çok zevkli ve ilginç bir konu. Mesela olay ufku çok değişik ve ilginç bir olay.
Uzay ve Evren hep böyle olacak.