Mesh Kasalar

Mesh kasalarda CFM değerine önem verseniz yeterlidir. Yüksek statik basınçlı fanlara ihtiyacınız yok ama aynı fiyata hem CFM değeri yüksek hem statik basınç değeri yüksek bir fan bulursanız tabii ki onu tercih edebilirsiniz.

Mesh kasalarda arka fanlar egzoz, üst fanlar egzoz, ön fanlar intake, yan fanlar isteğe bağlı egzoz veya intake, alt fanlar ise intake olarak konumlandırılmalı.

Sıvı soğutma takacaksanız en ideal senaryo, kasanın üst kısmına montajlamaktır.

Örnek Şema

1754400500012.webp

Sıvı Soğutma Montajı

1754400407769.webp

Önü Kapalı Kasalar

Önü kapalı kasalarda kasanın önü kapalı olduğu için ve fan ile kasa ön paneli arası mesafe yakın olduğu için burada hem statik basınç değeri yüksek hem de CFM değeri yüksek fan seçimi yapmamız gerekir. Statik basınç, bu tür kullanım alanlarında önem arz eder.

Fan konumlandırması, mesh kasalarda olduğu gibidir. Değişen bir şey yok.

Cam Fanus Kasalar

Cam fanus kasaların temel amacı gösteriştir lakin gösteriş yapmak isterken sıcaklıkları göz ardı etmemek gerekir. Cam fanus kasalar, sıcaklık bakımından oldukça ısınmaya elverişlidir. Bu sebeple eğer cam fanus bir kasa alacaksanız veya kullanıyorsanız, fan konumlandırmasına ve fan seçimine dikkat etmeniz gerekir.

Cam fanus kasalarda da önü kapalı kasalarda olduğu gibi statik basınç değeri ve CFM değeri yüksek fan seçimi yapmamız gerekir. Cam fanus kasaların çoğunda ön panelde fan montajı için alan bulunmaz, bu sebeple kasaya intake olarak fan atamasını yana taktığımız fanlar ve alta taktığımız fanlar ile sağlarız.

Örnek Şema

1754399503446.webp

Dikey Ekran Kartı Kullanımı

Evet, dikey ekran kartı pek çok insanın hoşuna giden bir durum lakin sadece gösterişten ibaret olduğu için sıcaklık bakımından sıkıntı yaşatabiliyor. Bu sebeple eğer gösteriş hevesiniz yoksa normal montajlamanızı tavsiye ederim.

Normal montaj yapacaksanız kasanın alt kısmına yerleştireceğiniz fanları doğrudan ekran kartına üfleyecek şekilde konumlandırıp ekran kartı sıcaklığında da azalış sağlayabilirsiniz.

Örnek Şema

1754399800693.webp

Son düzenleme:
Yana takacağın fanlar dışarıdaki havayı içeriye üfleyecek şekilde, alta takacağın fanlar dışarıdaki havayı içeriye üfleyecek şekilde, arkaya takacağın fanlar içerideki havayı dışarıya üfleyecek şekilde konumlandırılacak. TL-M12s, reverse bir fan değil, yani düz-ters olarak yorum yapacak olursak yana ve alta takacaklarında etiketler kasanın iç kısmına bakacak, arkaya takacağın fanlarda ise fanın ön yüzü kasanın iç kısmına bakacak.

Hocam AiO fanlarını 3 intake in yetersiz olmasından mı önerdiniz öyle olması mı gerek?

AiO'yu nereye takacaksın? Arkaya takacaksan fanları ters çevirmeyeceksin. Yana takacaksan da çevirmeyeceksin. Sadece alta takacağın fanlar ters olacak.

Şu şekilde hocam. Adam aynı kasa ve aynı fanları kullanmış.

Dosya Ekleri

• IMG_1510.webp
    IMG_1510.webp
    424,1 KB · Görüntüleme: 49
  • IMG_1509.webp
    IMG_1509.webp
    296 KB · Görüntüleme: 39
Benim de ilk örnekteki gibi Mesh kasam var fakat alt tarafa 2 tane intake fan takınca bir faydası olmuyor, aksine GPU sıcaklığı 1 2 derece artıyor. Anlam veremedim.

Normal montaj yapacaksanız kasanın alt kısmına yerleştireceğiniz fanları doğrudan ekran kartına üfleyecek şekilde konumlandırıp ekran kartı sıcaklığında da azalış sağlayabilirsiniz.

Örnek Şema

1754399800693.webp

Şu pozisyonda.

@Bold Pilot,

Benim de ilk örnekteki gibi mesh kasam var fakat alt tarafa 2 tane intake fan takınca bir faydası olmuyor, aksine GPU sıcaklığı 1 2 derece artıyor. Anlam veremedim.

İntakeler çok hava alıyordur, exhaustlar da içerideki fazla havayı soğutamıyordur diye düşünüyorum. Çok bilgim yok sadece fikrimi paylaştım.

Benim de ilk örnekteki gibi Mesh kasam var fakat alt tarafa 2 tane intake fan takınca bir faydası olmuyor, aksine GPU sıcaklığı 1 2 derece artıyor. Anlam veremedim.
Fan kalitesi, kasa modeli ve PSU sıcaklığı da bir etken. PSU çok sıcak çalışıyorsa intake görevi gören fan da PSU bölgesindeki sıcak havayı çekip ekran kartına üfleyeceğinden olası bir durum yaşadığın olay.

AiO'yu nereye takacaksın? Arkaya takacaksan fanları ters çevirmeyeceksin. Yana takacaksan da çevirmeyeceksin. Sadece alta takacağın fanlar ters olacak.

En başarılı ressam değilim ama şöyle bir şey çizdim. Böyle oluyor mu? Hocam push-pull istememin nedeni şöyle, Galahad II Lite Performance'ın orijinal fanlarının bütün özellikleri TL-M12-S fanlardan çok üstün. Bu da performansı düşürüyor ve işlemcimin (7800X3D'nin) çok ısınmasından korkuyorum. Gerek var mı yok mu ve orijinal fanlar görseldekiyle aynı yönde mi olmalı ters mi?

Dosya Ekleri

• IMG_1588.webp
    IMG_1588.webp
    402,9 KB · Görüntüleme: 39
@BerkayZ87
Galahad II Lite performance 360 hocam. Biraz araştırma yaptım, AiO fanlarını exhaust olarak yani ters çevirmeden kullanacağım,Push pull yapacağım ve intake olan alttaki fanların RPM'ini arttıracağım. Ayrıca O11 vision kasada yapılmış şöyle bir video buldum. Cinebench R23'te 7950X kullanılmış ve galahad trinity.

Dosya Ekleri

• IMG_1595.webp
    IMG_1595.webp
    267,1 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleme: