Kaspersky Linux için ücretsiz bir virüs kaldırma aracını kullanıma sundu.

Bu araç aktif koruma sağlamaktan ziyade sistemdeki açıkları elle taramak için yapılmıştır. Ek olarak otomatik güncelleme yeteneğinden de yoksundur, bu yüzden elle güncellenmesi gerekmektedir.

Kaspersky, bu araçla birlikte kötü amaçları yazılımları, reklam yazılımlarını ve kötü amaçlı saldırılar için kullanılabilecek (XZ açığı benzeri) meşru yazılımları algılayabileceklerini iddia etti.

1717451236638.webp

Windows 7 programı gibi durmasına rağmen bir Linux uygulaması.

Kişisel Yorum: Linux için böyle araçları görmek şaşırtıcı. Her ne kadar Linux'a son kullanıcıyı hedefleyen çok virüs olmasa da sistemlerimiz hakkında şüpheye düştüğümüzde kullanabileceğimiz veya virüslü bir Windows belleği temizlemek için kullanılabilecek bir araca sahip olmak güzel bir şey.

Kaynak: Kaspersky release a free Virus Removal Tool for Linux

Peki bunu Linux live ortamında çalıştırıp Windows'taki virüsleri silmek için kullanılır mı, yoksa tamamen Linux virüsleri için mi tasarlandı?

Peki bunu Linux live ortamında çalıştırıp Windows'taki virüsleri silmek için kullanılır mı, yoksa tamamen Linux virüsleri için mi tasarlandı?
Anladığım kadarıyla Windows virüsleri de kapsıyor. Ancak aynı mimariye ait olmalı; 64 bit Linux aracı, Arm Windows sürümlerini tespit edemiyor sanırım.

Orijinal Makaleden Alıntı:
Using KVRT for Linux you can scan 64-bit operating systems for x86_64 architecture.
Orijinal Makalenin Kaynağı: KVRT for Linux: malware scanner for Linux systems

Linux versiyonu hocam bu. Sizin bahsettiğiniz büyük ihtimalle Windows içindir.

Makalede Windows ile alakalı bir şey göremedim pek ama.
64 bit mimarisini kullanan diğer işletim sistemlerini tarayabilirsiniz sözündeki 64 bit mimarisini kullanan diğer işletim sistemleri arasında Windows da yer alıyor. Doğrudan Windows olarak bahsedilmemiş.

Antivirusler nasıl çalışır onu bilmiyorum ama Windows için altyapılarında belirli virüslerin olduğu ona göre tanımladığını diye biliyorum Linux'ta aynı şeyleri yapmaları lazım onun için uğraşırlar mı emin değilim. Virüsler Linux da düzgün çalıştığını zannetmiyorum, Virüs için üretenler hangi GNU/Linux dağıtımına göre yapacaklar o bile merak konusu Debian mı Arch mı Fedora mı hepsinin ayrı depoları var bir nevi farklı tip OS'lar diyebilirim.

Microsoftun kötü politikaları yavaş yavaş popüleriteyi artırması , dayatmaları Windowsun pazar payının yüzde 90da yüzde 75 gerilmesinden kaynaklı bir durum .

Microsoftun kötü politikaları yavaş yavaş popüleriteyi artırması , dayatmaları Windowsun pazar payının yüzde 90da yüzde 75 gerilmesinden kaynaklı bir durum .
Linux'un popülaritesinin artması bu tip yazılımları ortaya çıkaracak yapacak çok bir şey yok ancak Antivirüslerin çok mantıklı şeyler olmadığını düşünsem de böyle araçların olması o kadar da kötü değil.

Tescilli yazılımların da bir noktada bir Linux politikasının olması, Linux ortamını kirletse de kullanıcı sayısına doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlıyor. Bu tip yazılımları desteklemek Adobe benzeri şirketlere Linux politikası kazandırmak açısından önemli.

Antivirusler nasıl çalışır onu bilmiyorum ama Windows için altyapılarında belirli virüslerin olduğu ona göre tanımladığını diye biliyorum Linux'ta aynı şeyleri yapmaları lazım onun için uğraşırlar mı emin değilim. Virüsler Linux da düzgün çalıştığını zannetmiyorum, Virüs için üretenler hangi GNU/Linux dağıtımına göre yapacaklar o bile merak konusu Debian mı Arch mı Fedora mı hepsinin ayrı depoları var bir nevi farklı tip OS'lar diyebilirim.

Pazar payını düşüren şey Mac'in ARM devrimi iyi de.

KVRT öncesinde Kaspersky Virus Removal Tool adlı bir Linux dağıtımında bulunuyordu, muhtemelen sadece halka açık dağıtmaya karar verdiler.