Makaleler
4
Yer
Bosna Bulvarı
2026 YKS tercihleri dönemi başladı ve Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım rektörü Naci İnci gene büyük bir rezilliğe imza attı. Bunun haberini de tanıtım günlerinde aldık.

Kararın kökenleri:

Boğaziçi Üniversitesi, Şubat 2022'de Marmara Üniversitesi'nin Anadolu Hisarı'nı hazırlık kampüsüne çevirmek için devraldı. Konumu Güney ve Kuzey Kampüs'ten kopuk olsa da vapurla ulaşılabilen, nispeten kabul edilebilecek bir karardı. Böylece öğrencilerin hem ikamet edip hem de YADYOK bünyesinde hazırlık eğitimi gördüğü Sarıtepe (Kilyos) Kampüsü boşa çıktı; sadece yurt olarak kullanılması uygulamasına geçildi.

Kayyım Rektör Naci İnci'nin durum hakkında tweeti:

1785438949505.webp

YADYOK sitesindeki açıklama:

141415111.webp

Sarıtepe Kampüsü, yurt kampüsüne döndükten sonra öğrenciler için sürgün yurduna dönüştü, çünkü Güney ve Kuzey Kampüs'e tam 35 kilometre uzaklıkta ve sadece 2 adet otobüs hattı ile ana kampüslere ulaşım sağlanabiliyor. 59RK ve 59HS hatları, hatta 59HS hattının son durağında inip iki adet metro aktarması (M2-M6) yapmanız gerekiyor!

Superdorm'un kapatılması:

1785444981901.webp

Diken gazetesinin 5 Haziran 2023 tarihli haberine göre, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, adları geçen yurtlar deprem dayanıklılığı tadilatı sebebiyle kapatıldı. Aralarından en çarpıcı olanı ve 3 sene olmasına rağmen daha hala açılmayanı, 500'e varan kapasitesiyle Uçaksavar Kampüs'te bulunan Superdorm. Yurt krizinin direkt çözümü açılması elbette değil ama açılması yoğunlukta belirli bir azalma yapacaktır; tabii 3 sene geçmesine rağmen açılmıyor. Superdorm diğer yurtlardan daha pahalı ve giriş için akademik başarınız belirli seviyede etki ediyor, fakat konforu ve ana kampüslere yakınlığı ile bilinen bir yurt.

2025-2026 eğitim öğretim yılında yurtların durumu nasıldı?

Kandilli Kampüsü'ndeki yurt, erkek yurdu olarak kullanılıyordu; genel çoğunluğu da erkek hazırlık öğrencileri oluşturuyordu. Bizim odamıza sonradan Kilyos'ta kalan birisi nakil olarak geldi. GPA'sı 3.80 olan bu 4. sınıf abimizin Kilyos'a sürgün edilmiş olma sebebi de İstanbul'un merkez ilçesi sayılan bir ilçede ikamet etmesi... Onun haricinde Kilyos'ta 170-190 kişilik bir nüfus bulunuyordu. Lisans erkeklerin çoğunluğu 3. ve 4. Kuzey yurdunda, lisans kızların da bir kısmı Theodorus (Güney Kampüs'te) bir kısmı da 1. ve 2. Kuzey yurdunda, hazırlık kızlar da direkt YADYOK'un Anadoluhisarı kampüsündeki KYK'dan Boğaziçi Üniversitesi bünyesine geçmiş Anadoluhisarı yurdunda ikamet ediyordu. 2026'nın ilk çeyreğinde yurtlardan deprem için karot alındı; Anadoluhisarı yurdu deprem dayanıklılığı testini geçemedi, bu yüzden de yurt olma statüsü düştü.

141566677.webp

Güncel yurtlar listesi bu şekilde. Kilyos'a herkes sığsın diye Kilyos'taki Sosyal Tesis bile yurda çevirildi.

Bu ne demek?

Lisans erkekler her sabah tamı tamına 35 km yol gitmek zorunda. Yolu size kuş uçuşu şöyle göstereyim.

kilyos.webp

Kilyos'ta kalan bir mühendislik öğrencisi, Kuzey Kampüs'teki sabah 8 dersine yetişmek için bu yolu çekecek. Tamı tamına 35 kilometre!

10326362.webp

59RK hattı, Sarıtepe Kampüsü ile Güney Kampüs arasındaki tek hat. Sarıtepe'den kalkıyor ve Güney'de bitiyor. İnanabilir misiniz, sabah 7.50 sularında Maslak trafiğine, Büyükdere hattına giriyor bu hat bir de, okula gitme işini daha da işkenceye çevirmek için!

Ek olarak Hazırlık erkekler de her gün 4. Kuzey yurdundan füniküler ile inip, vapurla karşıya geçerek Anadoluhisarı kampüsüne gidecek.

14141565777.webp

Akıllara zarar bu yurt düzenlemesi Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciği Kurulu tarafından paylaşıldı.

SnapInsta.to_757862796_18179301718414369_3550252390373088100_n.webp

Kayyım Rektörlüğü'nün açık ve net amacı, öğrencileri yıldırmak, barınma sorununu daha çok derinleştirmek, BUVAKIF isimli Kayyım rektörlüğe yakınlığıyla bilinen vakfın özel yurtlarına (Yurtlar Müdürlüğü'nden bağımsız işletiliyor.) öğrenci çekerek gelir sağlamak ve öğrencileri alternatifsiz bırakmak. Çünkü Kilyos cidden sosyal açıdan izole, şehre ciddi uzak, öğrencilerin sosyalleşmesine olanak sağlamayan, çevrede pahalı işletmelerin bulunduğu, dışarıdan yemek söylemenin bile zor olduğu bir muhit. 2017 yılında yurtta yaşanmış bir intihar vakası bile söz konusu. Özellikle kışları çok depresif bir havasının ve çetin şartların olduğu söylenegelir öğrencilerin arasında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu işin devamı tarikat yurtlarına doğru dönüşüm olur, BOUN'deki arkadaşlara metanet diliyorum.

Bu işin devamı tarikat yurtlarına doğru dönüşüm olur, BOUN'deki arkadaşlara metanet diliyorum.
Zaten amaç İl*m Yay*a Vak*ı'nın Hisarüstü Mahallesinde bulunan yurtlarına da biraz daha fazla insanın gelmesini sağlamak, BUVAKIF ve tarikat yurtlarına olan talebi arttırmak yani, sırf merkeze yakınlar diye.

Amaçları belli, sonuçlar az çok belli. Yapacak bir şey yok. Ülkenin %50+ ı bunu istiyor. Bize de katlanmak düşer. Demokrasi böyle bir şey.