oğuz sasi 124

Bilgin
Yer
çılgın_kurye34
İyi sosyaller. Yaklaşık temmuz ayında bir kaza atlattım. Motorum ile bir Mercedes'e yandan vurup tamponunu kırdım az bir şey. Arkadaş sigorta ile aralarında çözmüş ve sigorta şirketim 30.000 TL ödeme yapmış. Yani olay kapanmış durumda benim anladığım kadarıyla. Şimdi az önce e-Devlet'e girip kontrol edeyim dedim ve dava açılmış üstüme. Hem de 4 gün önce. Bunun neden açıldığını bilmiyorum, hiçbir şekilde oralara gidip de davalara katılmayacağım.
Bunun neden olduğunu az çok kestirebiliyorum aslında. Bana başından beri kaza yaptığımız zaman benim kiralık araç masraflarımı vb. gidermek zorundasın vb. terimlerde bulunuyordu. Ben de durumumun olmadığını ona açıkça belirttim. Kuryeyim bu arada.

1790582389761.webp

Daha önce hiç kaza yapmamıştım, bu konularda bilgim yok. Bu konuda ne yapmam gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
"Benim kiralık araç masraflarımı vb gidermek zorundasın vb terimler"den kastı aracının tamir edilmesi için serviste kalacağı gün/süre boyunca araç kiralayacak ve masrafını sana yansıtacağını belirtmiş. Eğer kazada kusurlu tarafsan maalesef karşı tarafın böyle bir hakkı mevcut. Hatta araç kiralamayıp her yere taksi ile seyahat ettiği takdirde dahil taksi fişlerinin ödemelerini dahi talep edebilir. Bu konuda hukuk uzmanı tarafından destek almakta fayda var.

Kuvvetle muhtemel araç sürücüsü aracındaki hasar ve değer kaybı bedelini sigortadan tahsil etmiştir; ancak aracının sigorta kapsamında yapılırken tamirde kaldığı süre (ekspertiz raporlarında bu süre aracın tamirde kaldığı süre olarak yazar) için gün başına "araç mahrumiyet bedeli" adı altında sizden talepte bulunabilir. Kesin budur demiyorum; ancak yüksek ihtimal budur (eğer araç sebebiyle açılmışsa). Dosya içeriğinden (UYAP vatandaş portal üzerinden görebilirsiniz içeriği) davanın sebebini net olarak öğrenebilirsiniz.

Bir diğer olasılık sigortanın teminat limiti dolduğu için araçtaki hasarı veya değer kaybını tam olarak (kısmen) veya hiç karşılayamamış olabilir. Bu durumda da eksik kalan ve sigorta tarafından karşılanmayan kısım için de dava yoluna gidilmiş olabilir.​

Kuvvetle muhtemel araç sürücüsü aracındaki hasar ve değer kaybı bedelini sigortadan tahsil etmiştir; ancak aracının sigorta kapsamında yapılırken tamirde kaldığı süre (ekspertiz raporlarında bu süre aracın tamirde kaldığı süre olarak yazar) için gün başına "araç mahrumiyet bedeli" adı altında sizden talepte bulunabilir. Kesin budur demiyorum; ancak yüksek ihtimal budur (eğer araç sebebiyle açılmışsa). Dosya içeriğinden (UYAP vatandaş portal üzerinden görebilirsiniz içeriği) davanın sebebini net olarak öğrenebilirsiniz.

Bir diğer olasılık sigortanın teminat limiti dolduğu için araçtaki hasarı veya değer kaybını tam olarak (kısmen) veya hiç karşılayamamış olabilir. Bu durumda da eksik kalan ve sigorta tarafından karşılanmayan kısım için de dava yoluna gidilmiş olabilir.​

Büyük ihtimalle ilk bahsedilen sebeptir. Keşke karşılamayı kabul etseydiniz şimdi hem karşılayacaksınız hem de dava+avukat masraflarını ödeyeceksiniz. Tabii benim eşimin başına benzer bir durum geldiğinde biz dava açmayın kiralama bedeli neyse karşılayalım dediğimiz halde dava açıp avukat masrafı kitlemişlerdi bize.

Aracın kiralık olarak kullanıldığı ne malum?
Diyelim ki ben bir kaza yaptım ve haklıyım ama aracım kiralık olmasa bile kiralıkmış gibi gösterip yine para alabilirsem bu resmen dolandırıcılık olur.
Bunu iyi öğrenmek lazım.

Aracın kiralık olarak kullanıldığı ne malum?
Diyelim ki ben bir kaza yaptım ve haklıyım ama aracım kiralık olmasa bile kiralıkmış gibi gösterip yine para alabilirsem bu resmen dolandırıcılık olur.
Bunu iyi öğrenmek lazım.

Aracın kiralık olduğunu iddia etmiyor. Adam arabasını servise verdiği zaman arabasız kalıyor o sürede de kiralık araç kullanıyor. Onun parasını istiyor. Zaten kiralama belgeleri de mahkemeye sunuluyor.

İlk kez kaza yaptığım için karşılamıştır hocam. SBM Den baktım 30k bir ödeme yapmış.

Büyük ihtimalle ilk bahsedilen sebeptir. Keşke karşılamayı kabul etseydiniz şimdi hem karşılayacaksınız hem de dava+avukat masraflarını ödeyeceksiniz. Tabii benim eşimin başına benzer bir durum geldiğinde biz dava açmayın kiralama bedeli neyse karşılayalım dediğimiz halde dava açıp avukat masrafı kitlemişlerdi bize.
Karşılayacak durumum yokken nasıl karşılayacağım hocam? Ek olarak ilk kez kaza yaptığım için salak gibi o an ki panikle tutanak kağıdına suç bende yazdım. O öyle yazmamı istemişti ağır konuşuyordu bir de bende ne olacak ki en fazla diye yazmıştım. O yüzden kusur %100 olarak bende görünüyor. Fakat kazanın gerçekleştiği yerde arkadaş sağına soluna bakmadan geçti o yüzden bende yan sokaktan çıkarken tamponuna vurup düştüm.

Daha sonra bir çok kez telefonda konuştuk hatta durumumun olmadığını vb belirttim daha da konuyu açmadı. Şimdi aradan 2 3 ay geçmiş dava yeni açılıyor. Arabasını da almıştır uani

İlk kez kaza yaptığım için karşılamıştır hocam. SBM Den baktım 30k bir ödeme yapmış.
Hocam büyük ihtimalle adam ona ağlamıyordur. Servisler adam olmadığı için gereğinden uzun süre tamir sürebiliyor. Bu süreçte arabasız kalıyor, bunu da senden çıkarmak istiyor kısacası.

Hocam büyük ihtimalle adam ona ağlamıyordur. Servisler adam olmadığı için gereğinden uzun süre tamir sürebiliyor. Bu süreçte arabasız kalıyor, bunu da senden çıkarmak istiyor kısacası.
Hocam illa ki öyledir fakat yani aradan kaç ay geçmiş davayı şimdi mi açmak geldi aklına?