EfeCoder

Çalışkan
Selam millet,
Yakında Arch Linux'a geçmeyi düşünüyorum ama aklımda bir soru var: KDE mi yoksa GNOME mu kullansam emin olamıyorum.
İkisini de denemedim diyemem ama uzun süreli bir kullanım yapmadım. KDE'nin özelleştirilebilir yapısı hoşuma gidiyor ama bazen fazla karmaşık geliyor. GNOME ise sade ve temiz duruyor ama bazı kısıtlamaları can sıkabilir gibi.
Sizce Hangi Masaüstü Ortamını Kullanmalıyım?

KDE bana eski bir paradigma gibi geliyor artık, çok karmaşık. Üstüne Gnome'un overview sekmesini getirmişler ama animasyonların akıcılığı bir 20 yıl geriden falan geliyor. İkisini de denedim, tercihim Gnome.

Bir de default hali özelleştirmeye çok açık falan ama aşırı inconsistent. Dock kurmak isteseniz doğru düzgün çalışan ben bulamadım. Varsayılanlar ile el ile ayarlıyorsun ama aşırı abes kaçıyor.

Gnome bunları çok daha kısıtlı sunuyor mesela ama siz ve yaptığınız iş ile aranıza girmiyor. Orada bekliyor, ne zaman çağırmak isterseniz o zaman hizmet ediyor size.

Bir de en sevdiğim yanı, extensionlar arasındaki uyum. Bir extension ile tüm sistem özelleştirmelerine hükmedip, diğer extensionlar ile etkileşime geçirtebiliyorsunuz ve hiçbir şeyi kırmıyor. En güzel örneği Open Bar & Dash to Dock kombinasyonu.

Günün sonunda zevk ve tercih meselesi. Objektif olarak birisi diğerinden daha iyi diyemiyorum. Gnome kısıtlayıcılığını sevmiyorsanız da KDE.

Selam millet,
Yakında Arch Linux'a geçmeyi düşünüyorum ama aklımda bir soru var: KDE mi yoksa GNOME mu kullansam emin olamıyorum.
İkisini de denemedim diyemem ama uzun süreli bir kullanım yapmadım. KDE'nin özelleştirilebilir yapısı hoşuma gidiyor ama bazen fazla karmaşık geliyor. GNOME ise sade ve temiz duruyor ama bazı kısıtlamaları can sıkabilir gibi.
Sizce Hangi Masaüstü Ortamını Kullanmalıyım?
Bence Arch kurma. Fedora Workstation kur. Masaüstü olarak önerim Gnome.

Gnome şu arayüz olarak Windows'tan daha iyi yani. Linux'ta canını sıkacak tek şey aslında oyun ve belirli yazılımların eksikliğidir. Arayüz anlamında seni üzecek hiçbir şey yok.

Ozellestirme manyagi bir insan olarak cevabim GNOME. Ozellikle de Fedora versiyonu. Bu arada GNOME en iyi FEDORA ile uyumlu calisiyor cunku GNOME'un tasarim ve ozellik felsefesine harfiyen uyuyor, cok ufak dokunuslari var. Onun haricinde hepsi zaten IBM > RedHat > Fedora / Gnome bunlar biraz kurumsal tarafa yonelik ve kurumsal destek aliyorlar yani kod altyapilari muhtemelen cok daha saglam.

Gencken insan KDE Plasma diyor ama olgunlastikca ve istediklerini bilip sistemi oturttukca insan sadelik istiyor. Ayrica Wayland'in en son teknolojileri yine GNOME'a geliyor ve bu ekip birbirleriyle iletisim halinde.

Yani Fedora GNOME Wayland ve Flatpak sistemi ile cok manyak bir ekosistem olusturmus olursun.

Ayrica GNOME, en guvenli masaustu ortamidir. KDE Plasma 6.4 versiyonu geldiginde ayni seviyede guvenli olacaklar ama suan en guvenlisi GNOME 45 ve uzeri. Bu yuzden Debian da olmaz cunku suan stable debian GNOME 43'te.

Ne alaka diye sormayin bilenler neyi kastettigimi anlamistir.