Aslında yukarıdaki "Şişman Adam" konuyu çok güzel özetlemiş. Ona katılarak, bir şey olacağını zannetmiyorum ancak bu tarz durumlarda aşını olmak hem içini rahatlatır hem de "kuduz" riski ihmal edilemeyecek bir risktir. Hayvanlarla doğduğum andan itibaren içli dışlıyım ve tanıdığım bildiğim bir kedi tarafından tırmalandığımda bile aşı oldum. Ve evet, o kedinin kuduz olmadığını adım gibi biliyorken gidip aşı oldum. Bununla birlikte genellikle tetanoz aşının durumuna göre kuduz aşısı yapılırken o da yapılır, hem zamanı geldiyse aradan çıkartmış olursun. Böyle geri dönüşü olmayan risklerde risk almak yerine aşı olmak, psikolojik olarak sizi rahatlatır bu konuyu kafanızdan silmek için doğruca aşı ol.
Ek olarak seni hiç tanımayan bir kediyi yıkamak çok büyük bir hata ve genelde kediler yıkanmaz, yıkanacaksa bile önce veteriner hekim tarafından kontrollerini yaptırmadığın, gerekli aşılarını yaptırmadığın bir kediyi alıp hemen öylece yıkarsan bu kaçınılmaz sonuç olur. Keşke daha tedbirli olsaydın ancak bunlar hep tecrübe. Sen şimdi ilk iş olarak kendi aşını yaptır sonra ikinci iş olarak o kediyi veterinere götür genel sağlık durumunu kontrol ettir.

Kuduz salya yoluyla bulaşıyor. Eğer salya yoksa kuduz da yoktur.
Kuduz gibi geri dönüşü olmayan risklerde bu şekilde keskin ve net yorumlar yapmak uygun değil.

Keskin ve net yorum: Kuduz salya yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Eğer hayvanın salyası üzerindeki yaraya temas etmediyse kuduz olma ihtimalin yok.

Keskin ve net yorum: Kuduz salya yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Eğer hayvanın salyası üzerindeki yaraya temas etmediyse kuduz olma ihtimalin yok.

Siz kuduz hayvanı filmlerdeki gibi falan mı sanıyorsunuz? Her evresinde, her anında salya akıtarak dolaştıklarını falan mı düşünüyorsunuz?

Tıpta kesin diye bir şey yoktur. Isırmaya göre düşük de olsa tırmalama yoluyla kuduz bulaşma olasılığı vardır. İhmal edilmemelidir insan canı var sonuçta ortada. Nasıl bu kadar iki tane link okuyup kendinizden emin insan sağlığı hakkında net yorumlar yapıyorsunuz anlamıyorum. Kedi, köpek ağzında salya akması durumu şart değildir Google'a kuduz hayvan görüntüsü yazıp baktığınız gibi olmak zorunda değil.

Ayrıca bir link atıyorsunuz onu okuyun bari boşa gitmesin. :)
1742555894842.webp

Kuduzun belirtileri nedir? Yani kediyi takip edemem fakat kendimi takip edebilirim. Ne olur ise kuduz olduğum anlaşılır? Çünkü duyduğuma göre 2 hafta 2 günde bir gitmek gerekiyormuş. Ve böyle bir zamanım ciddi anlamda yok. Şu son 2 hafta boyunca boş zamanım yok. Eğer kuduz böyle bekleyen bir şey ise 2 hafta sonra olabilirim aşı. Eğer tek doz ise bugün giderim. Ve 3 4 yıl önce tetanos aşım vardı. Acaba kuduz yerine geçiyor mu?

Tıpta kesin diye bir şey yoktur. Isırmaya göre düşük de olsa tırmalama yoluyla kuduz bulaşma olasılığı vardır. İhmal edilmemelidir insan canı var sonuçta ortada. Nasıl bu kadar iki tane link okuyup kendinizden emin insan sağlığı hakkında net yorumlar yapıyorsunuz anlamıyorum. Kedi, köpek ağzında salya akması durumu şart değildir Google'a kuduz hayvan görüntüsü yazıp baktığınız gibi olmak zorunda değil.

Ayrıca bir link atıyorsunuz onu okuyun bari boşa gitmesin. :)
Eki Görüntüle 134244
Maalesef "ben biliyorum, haklı çıkayım." tavırları yüzünden insanlara yanlış ve son derece tehlikeli bir yol gösterdiğinin bile farkında değil. Dediğiniz gibi kendi gönderdiği şeyi bile okumadan ahkam kesiyor insanlara, neyse.
Kuduzun belirtileri nedir? Yani kediyi takip edemem fakat kendimi takip edebilirim. Ne olur ise kuduz olduğum anlaşılır? Çünkü duyduğuma göre 2 hafta 2 günde bir gitmek gerekiyormuş. Ve böyle bir zamanım ciddi anlamda yok. Şu son 2 hafta boyunca boş zamanım yok. Eğer kuduz böyle bekleyen bir şey ise 2 hafta sonra olabilirim aşı. Eğer tek doz ise bugün giderim. Ve 3 4 yıl önce tetanos aşım vardı. Acaba kuduz yerine geçiyor mu?
Tamam, başta korkutmak istemedim seni ancak sana durumu şöyle özetleyeyim kuduz olduğun anlaşılırsa iş biter, geri dönüşü olmaz. Yani kuduz aşını zamanında olmazsan kuduz olduktan sonra hiçbir faydası olmaz ve bu işin sonunu buraya yazmayacağım google'dan bakarsın.
Vaktim yok dediğin şey senin sağlığını riske atman ve hiçbir aktivite bundan daha önemli olamaz.
Tetanoz kuduz aşısı yerine geçmez, kuduz aşısı yapılırken bazı zamanlar tetonozda yaparlar o başka şeyler için. Aynı zamanda aşı takvimine başladığın zaman zaten sana hayvanı incelemeni ve takip etmeni söyleyecekler, antibiyotik verecekler ek olarak. Yani sadece kuduz olarak düşünme başka mikroplara enfeksiyonlara da tedbir alacaklar senin için.
Bu arada bunu yaşadığın yeri bilmiyorum ama benim kuduz aşısını yaptırmam gidip gelmek dahil yarım saat falan sürmüştür çok kısa bir işlem hemen yapılıyor. Ek olarak dediğin gibi belirli bir gün aralığında toplamda 4 kez olması lazım aşı olman gerekiyor. Ancak, son aşıda hayvanın durumuna göre yapmayabiliyorlar.
Kısacası bunun için vaktim yok diyorsun ama bence bunun için vaktin var, gidip aşını ol.

Maalesef "ben biliyorum, haklı çıkayım." tavırları yüzünden insanlara yanlış ve son derece tehlikeli bir yol gösterdiğinin bile farkında değil. Dediğiniz gibi kendi gönderdiği şeyi bile okumadan ahkam kesiyor insanlara, neyse.

Tamam, başta korkutmak istemedim seni ancak sana durumu şöyle özetleyeyim kuduz olduğun anlaşılırsa iş biter, geri dönüşü olmaz. Yani kuduz aşını zamanında olmazsan kuduz olduktan sonra hiçbir faydası olmaz ve bu işin sonunu buraya yazmayacağım Google'dan bakarsın.
Vaktim yok dediğin şey senin sağlığını riske atman ve hiçbir aktivite bundan daha önemli olamaz.
Tetanos kuduz aşısı yerine geçmez, kuduz aşısı yapılırken bazı zamanlar tetonozda yaparlar o başka şeyler için. Aynı zamanda aşı takvimine başladığın zaman zaten sana hayvanı incelemeni ve takip etmeni söyleyecekler, antibiyotik verecekler ek olarak. Yani sadece kuduz olarak düşünme başka mikroplara enfeksiyonlara da tedbir alacaklar senin için.
Bu arada bunu yaşadığın yeri bilmiyorum ama benim kuduz aşısını yaptırmam gidip gelmek dahil yarım saat falan sürmüştür çok kısa bir işlem hemen yapılıyor. Ek olarak dediğin gibi belirli bir gün aralığında toplamda 4 kez olması lazım aşı olman gerekiyor. Ancak, son aşıda hayvanın durumuna göre yapmayabiliyorlar.
Kısacası bunun için vaktim yok diyorsun ama bence bunun için vaktin var, gidip aşını ol.

Haklısınız. Olacağım.

Kuduz belirtileri insanda görüldüğü an dönüşü yoktur. Bugüne kadar o noktadan sonra hayatta kalabilen kişi sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Gidin aşınızı olun. 5 dakika aşı olmak atom bölmenizi engellemez ama ölmenizi engeller.